Saját minisztere is kihátrált Orbán Viktor szánalmas trükkje mögül

  • narancs.hu
  • 2015. május 11.

Hírnarancs

Lassan már csak Orbán Viktor akar a halálbüntetésről beszélni, a KDNP és az igazságügyi miniszter élesen elutasítja a kérdés „napirenden tartását”. Mit mondhatnánk? Nem csoda, hogy minden eddiginél több magyar akarja elhagyni az országot. Hétfői hírek.

Orbán Viktor önmagát igazolja

Hétvégén a miniszterelnök egyéb hagymázos elképzelései mellett azt is kifejtette, hogy Európa azért marad le a sikeres keleti diktatúrák mögött, mert értelmetlen vitákkal foglalja el magát. Ezt a diagnózist mi sem igazolja jobban, mint hogy a magyar politika és a sajtó hetek óta egy olyan kérdésen rágódik, amelyről mindenki tudja, hogy nem egyéb kommunikációs trükknél.

Az abszurditás a mai parlamenti ülésen érte el a csúcspontját. Az Index tudósítása rögzítette, ahogy a KDNP-s Vejkey Imre a halálbüntetésről „tudakolja a kormány álláspontját. A KDNP-s politikus jelzi, hogy ő és pártja igenis ellenzi a halálbüntetés bevezetését. A halálbüntetésnek nincs elrettentő hatása, azokban az országokban, ahol eltörölték, nem nőtt, hanem csökkent a gyilkosságok száma”. Mit válaszol erre a kormány? „Répássy Róbert igazságügyi államtitkár azt mondja, a kormány eddig nem nyilvánított véleményt, Orbán Viktor is azért vetette fel a kérdést, mert egy demokráciában nincsen tabu, bármiről lehet vitatkozni. Az államtitkár ezután váratlanul mégis állást foglal. Répássy közli, hogy az igazságügyi miniszter ellenez minden élet kioltására irányuló büntetést, a miniszter ellenzi a halálbüntetést.”

Orbán Viktor pártelnök és kormányfő álmában két macska volt, és játszott egymással.

Trócsányi igazságügyminiszter fényképezik

Trócsányi igazságügy-miniszter fényképezik

Fotó: MTI

Rogán futása

Szokásos heti kremlinológiai jelentésében (avagy milyen szelek fújdogálnak pártunk és kormányunk háza táján) a Népszabadság tudni véli, hogy Orbán Viktor hamarosan, az „őszi Fidesz-kongresszushoz időzítve” leváltja a frakcióvezetőt, s megteszi személyes politikai kabinetfőnökének. Bár a cikk címe szerint még több hatalmat ad Rogánnak, de távolról sem erről van szó. Hanem miről? Szerintünk erről.

Csak innen el

Ausztriában, Németországban, Angliában élnénk, dolgoznánk legszívesebben – derül ki a Tárki friss  felméréséből. Mondjuk, ezt körülbelül mindenki így sejtette, de van a kutatásnak elkeserítőbb üzenete is. Jelesül az, hogy e három hagyományosan vonzónak tekintett kivándorlási célállomás súlya jelentősen csökkent a korábbi időszakokhoz képest. Hogy ez mit jelent, arról lásd mai véleménycikkünket.

Ha kő, ha nem kő, marad

Vannak azonban olyanok, akik soha nem hagynák el szülőföldjüket, mert azt szeretik ők nagyon. Ilyen ember L. Simon László, aki Egyházashetyén mondta el karrierje egyik legszebb beszédét.

A város és az ellentétek fölött

A város és az ellentétek fölött

Fotó: MTI

Együtt 2015

A Normafáról kiírt helyi népszavazásról együtt tartott sajtótájékoztatót a Fidesz, az MSZP és az Együtt. A Jobbik csak azért is kivonja magát, pedig Zuglóban még remekül együtt tudott működni a 20. század pártjaival. Az Index tudósításából kiderül, hogy tartalmas napok várnak a pártpolitikai csatározások szerelmeseire.

Obama hazudott Oszama bin Laden haláláról?

Ezt állítja a London Review of Books-ban megjelent cikkében Seymour Hersh tényfeltáró újságíró.

„Az amerikaiak hivatalosan azt állították, hogy bin Ladennel két fejlövés végzett. A valóságban azonban szitává lőtték: a gépfegyversorozatok darabokra szaggatták a testét. Bin Laden darabjait a kommandósok zsákokba rakták, és a hazaúton Afganisztánba szétszórták a Hindu Kush felett. Ezért kellett gyorsan kitalálni a tengeri temetés ötletét” – olvasható a 444-en, amely a számos egyéb hazugságot feltárni látszó cikket részletesen szemlézte.

Figyelmébe ajánljuk