Alkotmánymódosítás: ez után Orbánon múlik, mikor vezeti be az ideiglenes diktatúrát

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 20., 21:01
kommentek
25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Novák Előd olyan kormánypárti tervezetet tett nyilvánossá, amely után bármelyik diktatúra megnyalná mind a tíz, véres ujját. Ehhez képest a népszavazás elgáncsolása bagatell. Hírek.

Kijárási tilalom, jegyrendszer stb.

Novák Előd (Jobbik) nyilvánosságra hozta azt a 30 évig nem nyilvános dokumentumot, amely alapján bekerülne az alkotmányba a „terrorveszély” intézménye. Novák Előd szerint abszurd módon titkosítják ezt az alaptörvény-módosító javaslatot is, háttéranyagot sem kaptak hozzá, nem lehet tudni, hogy mit ért az előterjesztő terrorveszélyen, „amire hivatkozva (bemondásra) a kormány szinte bármit megtehetne, kontroll nélkül: az egész országban lekapcsolhatnák az internetet, beszüntethetnék az általuk kívánt médiumokat, felfüggeszthetnék a gyülekezési jogot, kijárási tilalmat rendelhetnének el, kitelepíthetnék az ország valamely részén élőket, akárhogy korlátozhatnák a járműforgalmat, elkobozhatnák ’a biztonságot veszélyeztetők’ vagyonát, bevezethetnék a jegyrendszert…”

Bevetésre készen

Bevetésre készen

Fotó: MTI

A hét végén ez ellen a tervezet ellen szervez tüntetést a Modern Magyarországért Mozgalom (MoMa), amelyet Szükségállapot címmel hirdettek meg. A tüntetésen a MoMát vezető Bokros Lajos mellett felszólal Magyar György ügyvéd, Pusztai Erzsébet MoMa-alelnök, Glázer Attila fotóművész és Katona Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatója is.

Népsavazás

Hiába hitelesítette tavaly december 14-én a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) az olimpiáról és a Városliget átalakításáról szóló két helyi népszavazási kérdést, a budapestiek a dolgok jelenlegi állása szerint mégsem nyilváníthatnak véleményt e két ügyben. Az FVB határozata ellen ugyanis felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be a Kúriára, amely mai döntésében megtagadta a két kérdés hitelesítését, további jogorvoslatnak helye nincs. Új kérdéseket azonban be lehet adni, az esélyekről lásd Narancsblogunkat.

Megfagy, bekeményít

Szeptember elején a vízbe fulladt hároméves Aylan Kurdiról készült megrázó fényképek hatására – talán az addigi közömbösséget is kompenzálandó – a menekültek iránti látványos rokonszenv uralta el Nyugat-Európát, elsősorban is Németországot és Ausztriát. (A két ország akkori hangulata persze nem volt független a Keleti pályaudvarról vagy a magyar–szerb határról készült tudósításoktól sem.) Négy és fél hónap múltán nagyot fordult a világ: a legfrissebb hírek az Égei-tengeren megfagyott ötéves kisfiúról nem váltanak ki hasonlóan látványos reakciókat, sőt leginkább semmilyeneket sem.

Az egyik szeptemberi kép

Az egyik szeptemberi kép

Fotó: MTI/EPA

Izgalmakat inkább a tervezett német és osztrák szigorításokról szóló beszámolók keltenek. Ma Ausztria jelentette be, hogy korlátozza a menedékkérők létszámát, idén legfeljebb 37 500 embert enged be az országba, és 2019-ig összesen legfeljebb 130 ezret. Németországban is emlék immár a Wilkommenskultur, a szilveszteri sokk után egyre-másra jelennek meg a migránsok magatartását, hozzáállását bíráló tudósítások. Bekeményítettek a migránshullám európai frontországai is: Szerbia szerdától csak azokat az illegális bevándorlókat engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedéket, míg Macedónia lezárta Görögországgal közös határát a migránsok előtt. Az inga tehát ellenkező irányba leng ki, a tárt karok politikája után a bezárkózás politikája jön. Ám mivel a menekülteket a téli időjárás sem állítja meg, továbbra is kérdés, hogy Európa miképp oldja meg tartósan a második világháború utáni egyik legnagyobb problémáját.

Karámba!

Aggasztóan ismerős történet, ezúttal Moldovából: a helyi parlament mai rendkívüli ülésén bizalmat szavazott az EU-barát miniszterelnök új kormányának, ami ellen több ezer ember tiltakozott a törvényhozás épületénél. A tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. A demonstrációt az oroszbarát ellenzéki pártok szervezték, amelyek a parlament épületében is obstruálni igyekeztek a kormányprogram elfogadását. A demonstrálók kezére játszik az a tény, hogy az EU-barát koalíció néhány prominens tagja az elmúlt években hatalmas korrupciós botrányba keveredett. Minden együtt van tehát ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin egy újabb elbitangolt egykori tagköztársaságot tereljen vissza a nagyorosz karámba.

Uber-állás

Teleportál

Teleportál

Fotó: Narancs

Folytatódik az Uber-ellenes taxis demonstráció a fővárosban, az utolsó hírek szerint a kormány is inkább a tiltakozóknak ad igazat. Ezt alapjában véve helyesen is teszi, ám a helyzet ennél azért bonyolultabb: a holnap megjelenő Magyar Narancs vezércikkben elemzi, hogy a taxisok miért képtelenek piaci eszközökkel reagálni az Uber megjelenésére, és hogy a tüntetők elsősorban egy már létező kormányrendelet szigorú betartatását kérik számon a hatalmon.

Korrupció? Saul fia!

A hvg.hu tudósítása szerint elbeszélt egymás mellett a budapesti amerikai és a washingtoni magyar nagykövet az AmCham (Amerikai Kereskedelmi Kamara Magyarországon) üzleti fórumán. Colleen Bell szerint a korrupció továbbra is komoly gond a régióban, míg Szemerkényi Réka a migránsügyet, a Saul fiát és egy New York-i magyar kápolnát említett a virágzó magyar–amerikai kapcsolatok közös dicsérete mellett.

Kedd éjszaka 84 éves korában meghalt Ettore Scola olasz filmrendező és forgatókönyvíró. Legismertebb filmje a római nyomortelepen játszódó Csúfak, piszkosak és gonoszak (amely a szemérmes magyar filmforgalmazásban sokáig Csúfak és gonoszak címmel futott), amelyért 1976-ban elnyerte a legjobb rendező díját Cannes-ban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. jan. 20., 21:01
kommentek
25
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 25
  Bela Banhegyi
  2016. január 21., csütörtök 22:27
  orbán nagyon érzi a vesztét. Jön a 2006 októberének tizedik évfordulója és nagyon fél, hogy az akkor érte tüntetők, most ellne mennek utcára. Lehet, hogy ennek érzete ösztönözte már akkor arra őket, hogy felháborodjanak azon, hogy nem lövettek a tömegbe. "Miért nem lőhettek a rendőrök? - háborgott a fideszes" http://www.168ora.hu/itthon/a-fidesz-a-vert-hianyolta-az-utcakrol-70907.html
 2. 24 grrr
  grrr
  2016. január 21., csütörtök 18:46
  "A baj az, hogy azt várja, mindenkinek ez legyen színvonal:"

  Dehogy. Nem vagyok olyan naív.
 3. 23 Cyrano
  Cyrano
  2016. január 21., csütörtök 18:30
  grrr: azt, hogy nem ért egy mondatot, nem baj (nem is csoda).
  Az sem baj, hogy elárulja, mi a kedvenc játéka (nem is gondoltam, hogy sakkozik).
  A baj az, hogy azt várja, mindenkinek ez legyen színvonal.
  Ahogy a kommentjeivel is.
 4. 22 grrr
  grrr
  2016. január 21., csütörtök 16:39
  Kedves tiszapolgári bébi!

  Nagyon sajnálom, hogy itten te unatkozol.

  Megtisztelőnek tartom, hogy ezzel a problemáddal hozzám fordulsz.

  Figyelembe véve az értelmi kapacitásodat és annak határait a seggrepacsit tudom neked ajánlani mint fő intellektuális tevékenységet.


  grrr

  a Rettenetes Ivánról elnevezett polgári-liberális társaskör elnöke
 5. 21 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. január 21., csütörtök 14:01
  Leszarom, hogy mit gondolsz a liberálisokról. Amit nem szarok le, az az, hogy a kommentjeid legnagyobb részét a kötekedés és a provokálás teszi ki. Kurvára unom.
 6. 20 grrr
  grrr
  2016. január 21., csütörtök 13:50
  Nem is tudom miért pofázhat itt a 18-as, a liberálfasiszta tiszapolgári?
  Nekem nem tetszik, tehát el kéne mennie a jó büdös fenébe.

  Tudatom a kollégákkal, hogy liberális lettem, magamba szívtam a honi liberális toleranciát és mások tiszteletét - azokét akik nem értenek velem egyet.

  Tehát: a honi liberalizmus értékeit magamévá téve javasolom, hogy tiszapolgári liberálfasiszta kollégát hajnalban a vár fokán pofozzák fel (rejtői pofonokra gondolok!) majd adják el kutyaeledelnek.

 7. 19 grrr
  grrr
  2016. január 21., csütörtök 13:33
  Óvatosan a kurvázással liberálfasisztám!

  Azért mert mostanában nem toszogatlak az nem azt jelenti, hogy megúsztad.
 8. 18 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2016. január 21., csütörtök 13:00
  A 14. és 17. jól példázza azt az állapotot, amikor a kommentelőnek már semmilyen mondanivalója nincs, csak a lábát lógázva kötekedik és provokál.
  Muszáj? Mire jó ez, mi szükség van rá? Miért nem bírod magad mással elfoglalni, a retkes kurva életbe?!
 9. 17 grrr
  grrr
  2016. január 21., csütörtök 12:22
  Hazafias alapon kényszerítő eszközzel - a Juhász fényképét kellett néznem és ha lehunytam a szemem akkor bejátszották az öszödi beszédet.
 10. 16 yoyo
  yoyo
  2016. január 21., csütörtök 12:17
  grrr, hazafias alapon szerveztek be, vagy valami kényszerítő eszközzel?

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Hírnarancs

Lemaradt a napi hírekről? Ne csüggedjen! A HírNarancs minden este lakásába szállítja a legfontosabbakat.

Hírnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk