Tévé

Nem százas - 700-as klub az ATV-n

Interaktív

Talán önök is észrevették már, hogy hosszú évek óta két mozdíthatatlan sarokköve van az ATV műsorstruktúrájának: a Hit Gyülekezete Vidám vasárnapja meg a 700-as klub nevezetű képződmény. Még híre-hamva se volt e tájékon Kálmán Olgának, Rónai Egonnak, de Havas Henriknek sem, ellenben még létezett jobboldali sajtóklub, Kumin Ferenc pedig még mint ígéretes politológuspalánta ücsörgött a stúdióban, amikor ez a két műsor már rég a hagyomány által megszentelt természetességgel került adásba. A CBN, azaz a Christian Broadcasting Network által világszerte kihelyezett 700-as klub című műsor, a középpontban az alapító teleevangélistával, Pat Robertsonnal például napjában kétszer is a magyar tévénézők elé jut. Méghozzá különösebb feltűnés és botrány nélkül, ami Robertson és műsora ismeretében egészen megdöbbentő.

Pat Robertson

Pat Robertson

 

Merthogy az evangélium üzenetét hirdető Pat Robertson a kép­ernyőn rendre a legvadabb dolgokat mondja, s szinte bármilyen témával kapcsolatban. Az amerikai keresztény (szélső)jobboldal idős ikonja részben a napi híreket kommentálva, részben a nézői kérdéseket megválaszolva bármikor leszbikus összeesküvésnek bélyegzi az abortusz intézményét, praktikus imát ajánl a használt ruhákban megbúvó démonok ellen, összekapcsolja egymással a sátánizmust és a homoszexualitást, s nem mellesleg államfők megöléséről és államok lebombázásáról elmélkedik. Ijesztő eszmefuttatásaiból természetesen az úgyne­vezett Istent sem hagyja ki: ő sújtotta például Haitit 2012-ben súlyos földrengéssel, miután az ottaniak az ördöggel kötött paktum révén szabadultak meg úgy két évszá­zada a franciáktól és a rab­szol­gaság­tól. De ugyanez az Isten ér­­telem­szerűen megfékezné a tornádókat, ha elég sokan imádkoznának hozzá. Az ima erejét Robertson a műsorban is visszatérően beveti, hogy betegségeket vegyen le nézőiről ilyesformán: most nézi az adásunkat valaki, akit erős hátfájás gyötör, az Úrhoz fordulok, hogy fájdalma enyhüljön… Hogyan is fogalmazott a néhai Chris­topher Hitchens? „Mindig mindent megúszol, ha tiszteletesnek szólíttatod magad.”

Nos, tehát ez a bornírt és bigott hír-, ima- és magazinműsor kerül adásba az ATV-n majd’ minden nap kora reggel és délután, alig pár napos csúszással, szinkronrutinú, profi alámondással – zajos megdöbbenés nélkül. Felelős értelmiségiek, gyakorlott tiltakozók, az ATV vitaműsorainak bennlakói nyilvánosan tán még soha sem emeltek szót e műsor ellen, noha nehéz elképzelni, hogy egyetértenének a benne elhangzó állításokkal, vagy hogy ne éreznék a veszélyességüket. Aminthogy azt is vajmi nehéz elképzelni, hogy az ATV helyett a köztévén vagy akár a Hír Tv-n megjelenve ne keltene országos felháborodást ez a „közéleti magazin”. Mely műsor valamiért mégsem arrafelé, hanem éppenséggel az ATV programján szerepel kirobbanthatatlanul: a csatornán, amely sok civil és ellenzéki politikus és még több civil és ellenzéki érzelmű tévénéző utolsó mentsvára. Talán ők kora reggel meg délután még sohasem botlottak bele a 700-as klubba.

ATV, április 9–10–11.

Figyelmébe ajánljuk