Szüret 2024/11.

  • Narancs
  • 2024. március 13.

Interaktív

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi. 

Véget ért a találkozóm Donald Trump elnök úrral. Trump elnök úr a béke elnöke volt, tiszteletet parancsolt a világban, és ezzel megteremtette a béke feltételét. (…) Ma sem lenne háború, ha még mindig ő lenne az Egyesült Államok elnöke.

Orbán Viktor Facebook-bejegyzéséből; Miniszterelnöki Kabinetiroda

ENERGIATÉR     MEGÉRINTETTE     ZSENIÁLIS     PALETTA

Az Agrárminisztérium támogatásával hetedik alkalommal vehetett át kuvaszkölyköket az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) a fajtamentő mintaprogram részeként szerdán Dunakeszin.

Németh Zsolt, a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztos az eseményen úgy fogalmazott, hogy a kuvaszok bátorsága, intelligenciája, tekintélyt parancsoló megjelenése és hűsége, „ahogy a történelem során, úgy ma és a jövőben is segítségünkre és örömünkre lehet”.

MTI

„Katonafeleségnek lenni nem egyszerű. A katona a családjától indul szolgálatra és oda tér haza. A családjától kap támogatást és ott tud töltekezni. Olyan hivatás ez, ahol különösen fontos a jó társ és a kiegyensúlyozott magánélet. Önök ezt mindenkinél jobban tudják” – méltatta dr. Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a katonaözvegyeket.

Honvédelem.hu

Hornung Ágnes, a KIM családokért felelős államtitkára azt mondta, a magyar családpolitika sajátossága, hogy a 2010 óta bevezetett támogatások és intézkedések a teljes életutat lefedik, így természetesen az idősebb korosztályra is gondolnak.

MTI

Kevés magyar művész tett olyan sokat a magyar művészetért, Magyarországért, mint Vidnyánszky Attila – és kevés magyar művészt támadtak olyan sokan. (…) Vidnyánszky Attila persze elsősorban művész. Nagy rendező. Zseniális előadások – Beregszásztól kezdve külföldi, világszintű színházakon át a Nemzeti Színházig. Egész egyszerűen megújította a színház nyelvét, költői színháza páratlanul modern, emberi és katartikus. (…) Vidnyánszky Attila példamutatóan tisztességes, nagy művész. Egész Magyarország érdeke, hogy minél tovább vezesse a Nemzeti Színházat, minél több művet alkosson.

Az Origo.hu köszöntője Vidnyánszky Attila 60. születésnapján

Varga Livius, a Quimby minden szempontból ütős zenésze korábban azt ígérte, a koncerten végigutazhatunk a teljes Quimby-palettán.

Az Index.hu koncertkritikájából

Zámbó Krisztián és Zámbó Árpy már rég szerepeltek közös műsorban, de úgy tűnik, most ismét együtt készülnek valami nem mindennapi dologra. (…) Krisztián és Árpy tehénnek öltözve pózoltak a kamerának. Az átalakulást nagyon komolyan vették, így még az arcukat is fekete-fehér foltosra festették, hogy teljes legyen az összkép. Egyelőre nem tudni, milyen kalandba vágtak bele, de a kinézetük zseniális.

Blikk

Bélyegblokk és alkalmi boríték kibocsátásával köszönti az idén 50 éves Edda Művek együttest a Magyar Posta Zrt. (…) – Az Edda Művek nemcsak egy zenekar, hanem egy olyan kulturális jelenség, amely évtizedek óta formálja, inspirálja a magyar zenei életet – hangsúlyozta Hegmanné Nemes Sára Irén, a Magyar Posta Zrt. alelnöke a bélyegbemutatón hétfőn Budapesten. Az új bélyegblokkon az együtteshez kapcsolódó képi és szöveges elemek alkotta grafikai kompozíció szerepel Hajnal Balázs tervezésében – mondta az alelnök, kiemelve: ez nemcsak egy zenekarról szól, hanem egy korszakról is, amely megérintette és megváltoztatta az országot.

Magyar Nemzet

Szentmártoni János a Néptáncantológia című rendezvényen örömtelinek nevezte, hogy a három évtizedes múlttal rendelkező Néptáncantológia akkor is él, amikor napjainkban globális szinten folyik az értékek, a hagyományok megkérdőjelezése. (…) A népművészet, a népi hagyomány elevenen élő energiamező, energiatér, amely körbe vesz minket, bennünk és velünk létezik – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára. (…) „Azok a fiatalok, akik a néptáncot választják, pajzsot emelnek a kezükbe. Ezen a pajzson címere van a közösségi lét erejének, a művészet semmihez sem fogható csodájának, és a kitartó, kemény munkának. Ezeknek a fiataloknak válaszaik lesznek a kor kihívásaira, tudni fogják, kik ők, honnan jöttek és merre tartanak” – tette hozzá.

Délmagyar.hu

 

 

 

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz.

Mint parton a hal

  • Földényi F. László

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?