Egy hét kultúra 2024/11.

  • Narancs
  • 2024. március 13.

Interaktív

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt 

OSCAR-DÍJ Az Oppenheimer kapta a legjobb filmnek járó díjat a már­cius 10-én Los Angelesben megrendezett 96. Oscar-gálán. Az atombomba atyjáról szóló alkotást összesen 7 trófeával jutalmazták. Az amerikai filmakadémia a legjobb rendezésért járó díjat is Christopher Nolannek ítélte oda, míg a film főszereplője, Cillian Murphy a legjobb színész kategória Oscar-szobrát, Robert Downey Jr. pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat nyerte el. Az Oppenheimerért Hoyte van Hoytema a legjobb operatőr díját vehette át, de Jennifer Lame, a film vágója, valamint Ludwig Göransson zeneszerző is díjazott lett. Jórgosz Lánthimosz Szegény párák című mozija 11 jelöléséből végül 4-et váltott díjra, köztük a produkciós tervezés kategóriában. A gálán Shona Heath és James Price látványtervezők vették át az elismerést triójuk harmadik tagja, a távollévő Mihalek Zsuzsa díszlettervező nevében is. A filmben nyújtott alakításáért Emma Stone kapta a legjobb színésznő Oscarját, az Érdekvédelmi terület című brit alkotás pedig a legjobb nemzetközi film lett. A legjobb dokumentumfilmért járó elismerést a 20 nap Mariupolban alkotóinak (képünkön balról jobbra: Raney Aronson-Rath amerikai producer, Msztyiszlav Csernov ukrán rendező és Michelle Mizner brit vágó és rendező) ítélte oda a filmakadémia.

SÉRÜLÉS Kilyukadt a veronai Júlia-szobor melle, mert túl sokat simogatták a turisták. A Shakespeare-dráma hősnőjét ábrázoló bronzszobor az észak-olaszországi település óvárosában, a „Júlia-ház” apró udvarán áll, noha e helyszínnek valójában semmi köze sincs a darab híres erkélyjelenetéhez. A látványosság ennek ellenére naponta több száz látogatót vonz, egy babona szerint pedig szerencsés lesz a szerelemben, aki megérinti Júlia mellét. A ház erkélye alatt egyébként már 2014 óta csak a szobor másolata látható, mivel az udvart több mint 40 éven át díszítő eredeti szintén megrongálódott a sok fogdosástól. A szobor eredetijét a restaurálást követően a házban található múzeumban helyezték el, ám immár a másolat is javításra szorul. A helyi sajtó szerint felmerült, hogy az alkotás kapjon magasabb talapzatot, mert azon így akár még egy levélszekrény is elférne azoknak a szerelmes üzeneteknek, amelyeket a rituálé részeként az épület falára ragasztanak az emberek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.