A medve után szabadon – Időjárás a héten

Előbb hideg éjszakák, ám a hét közepétől enyhülő nappalok várnak ránk – a szeles péntek után már reggel sem fog fagyni, de a hétvége esősnek látszik.

A múlt héten sorra-rendre kihúztuk a lutrit: a zord éjszakákat zömmel fagyos nappalok követték, s mikor a magasban némileg enyhébb, de nedves levegő érkezett, megkaptuk az ónos esőt és vele a spontán korcsolyapályákat is. Örömhír, hogy most egy ideig nem kell effélétől félnünk: a következő pár napon már a kelet-európai anticiklon uralkodik nálunk: ismét igen hideg éjszakák jönnek, de legkésőbb délre mindenhol kienged a fagy, több-kevesebb napsütés is lesz – s ne felejtsük, ezt már egyre tovább élvezhetjük: hétvégén már csak kevéssel délután 5 előtt megy le a nap.

Egy ideig azért némi utánpótlást is kap az itt megrekedt jeges levegő – érdekes módon az ezt szállító, a Balkánon košavának nevezett szél a Vaskapun keresztül fúj, egy viszonylag szűk szélcsatornában kifejezetten nagy sebességgel – hozzánk viszont már kissé megjuhászodva szállítja a hideget. (A közelebbi-távolabbi tájak nevezetes szeleiről korábban itt írtunk.) Az ország nagy részén péntekig nem is várható igazán heves szél – akkor bezzeg annál inkább! De ne szaladjunk előre, hiszen először csütörtökön érkezik hozzánk nedves levegő – már megint egy mediterrán ciklon jóvoltából (a Földközi-tenger középső, nyugati medencéjében addig is igen nedves, ciklonos idő várható). Ennek hatására aznap sokfelé lehet kisebb-nagyobb csapadék – átmenetileg igen vegyes kivitelben (sajnos, aznap átmenetileg előfordulhat ónos eső is). Pénteken este dél-délnyugat felől húzódik ránk egy újabb csapadékmező: reggelig ismét sokfelé lehet, reményeink szerint főként folyékony és le nem fagyó csapadék. Ekkortól már csak kisebb területeken lehet éjszakai fagy – cserébe a hét utolsó napjain többször is feltámad a szél, és vasárnap az átlagosnál nagyobb bizonytalanság mellett újabb eső várható.

Szinte észrevétlenül múlt el a vasárnapi jeles, állatos időjósló nap: a medvék a hírek szerint rövid telet jósoltak. E kedves, ámde prognosztikai szempontból megbízhatatlan állatok viselkedése (a medvejóslásról lásd e régebbi cikkünket) azonban nem mérvadó – egyelőre még a medve sem tudná megmondani, meddig tart (és hányszor tér vissza a tél). Az utóbbi évek tapasztalata nyomán állíthatjuk: mikor már azt mondanánk, hogy véglegesen, visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, általában kopogtat is a nyár.

Fagy után esők

Hétfőn az ország nagy részén napos idő lesz, legfeljebb a délnyugati határszélen lehet több-kevesebb felhő – leginkább a Baja–Győr sávban fújhat intenzívebb délkeleti szél (a Bakonyban heves lökésekkel). Csapadék már sehol sem várható, a maximum hőmérséklet a felhős délnyugatról északkelet felé haladva növekszik a 0 és 7 fok közötti intervallumon. Naplemente után gyorsan hűl a levegő, és keddre virradó éjszaka kemény fagy várható: a minimumok –4 és –11 fok között alakulnak (északkeleten különösen hideg lesz). Kedden napközben továbbra is zömmel napos időre számíthatunk – főleg a Dunántúlon lesz több felhő. Főleg ott, a tájegység északi részén élénkülhet meg a délkeleti szél is, keletebbre viszont gyenge marad a légmozgás. Napközben zömmel 1 és 3 fok közötti csúcshőmérsékletek lehetnek, de északkeleten, illetve a Tiszántúlon lehet ennél pár fokkal melegebb is. Szerdára virradó éjszaka is keményen fagyni fog, –4 és –11 fok között alakulnak a minimumok.

Szerdán napközben is sokfelé süt majd a nap – leginkább a Dunántúlon lehetnek felhősebb területek. A csúcshőmérséklet ismét csak 1 és 6 fok között alakul, de keleten ennél melegebb is lehet. A délkeleti szél csak a Dunántúl északi, északnyugati részén lehet erősebb, de későn este ott is gyengül majd. Csütörtökre virradóan többnyire még mindig fagyni fog, de kiterjedtebb fagymentes területek is lehetnek – főleg a Dunántúlon és a délkeleti országrészben (a minimumok ennek megfelelően +1 és –7 fok között szóródnak). Éjszaka elszórtan várható kisebb havazás, havas eső, hajnaltól pedig intenzív felhősödés kezdődik, és reggeltől már többfelé várható gyenge intenzitású eső, néhol havas eső, és sajnos a fagyosabb területeken esetleg ónos eső is előfordulhat. A csapadékos, zömmel felhős időjárás csütörtök napközben is folytatódik – javarészt gyenge légmozgás mellett. A maximum hőmérséklet 2 és 8 fok között alakul. Estére mindenhol eláll az eső, péntekre virradó éjszaka az ország nagy részén még fagyni fog (+2 és –4 fok közötti minimumokkal), többfelé zúzmarás köd is várható – hajnalban a még nedves utak csúszósak lehetnek a lefagyások miatt. Pénteken napközben változóan felhős, de viszonylag enyhe idő várható: +5 és +12 fokos, már majdnem kora tavaszi csúcsértékekkel (a magasabb értékek megint csak délen várhatók). A délies szél többfelé megélénkül, a Dunántúl északi és nyugati részén (délután már a főváros környékén is) erős, viharos széllökések lehetnek. Péntek estétől azután újabb felhők érkeznek, és éjfél után délnyugat felől mind nagyobb területeken várható eső – közben gyengül (és irányt is vált) az addig erős szél.

Szombat estig sokfelé eshet – a felhős, csapadékos időben már reggel is alig fog fagyni (csupán –1, +5 fokig hűl a levegő). Napközben kezdetben további esők várhatók, majd délután északnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet: a délutáni maximumok megközelíthetik a +6, +11 fokot. Vasárnapra virradó éjjel is csak kevés helyen fagyhat (–1, +4 fokos reggeli minimumok várhatók), reggelre a Dunántúlon sokfelé megélénkül, a régió nyugati és északi részén néha viharossá fokozódik a délnyugati szél. A hét utolsó napján valószínűleg ismét csapadékosra fordul az idő: a sok felhő és az élénk szél sem feledtetheti velünk, hogy délutánra ismét 5 és 10 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.