Advent előtt a táj – Időjárás a héten

November és egyben az ősz utolsó hete szürke, egyhangú és – legalábbis hétvégéig – kissé hideg időt hoz. Péntektől szűnhetnek az éjszakai fagyok.

A múlt hét második felére (legutóbbi prognózisunknak engedelmeskedve) számunkra is véget ért az ősz, pláne a november kissé melegebb szakasza: mi is megkaptuk a magunkét (persze csak takarékosan) a terjedelmes kelet-európai anticiklon által Európa közepére pumpált hideg és nyirkos levegőből.

Mivel ez a kellemetlen mixtúra nálunk nyugalomba jutott, így e hét végéig gyakorlatilag állandósult időjárási szituációval nézünk szembe: napközben párás, borongós, ritkán napos, inkább erősen felhős idő, gyakori ködök – ehhez főleg hétfő estétől kedd hajnalig társulhat némi gyenge csapadék (eső, de néhol már hózáporok is!). Éjjelente többfelé fagyni is fog – a legkevésbé keddre virradóan, amikor egy gyenge hidegfront társaságában átmenetileg nedvesebb levegő csúszik fölénk. Napközben legfeljebb 5 fok körüli (amúgy nagyjából átlagos) maximumok várnak ránk. Egész héten nem lesz jelentős légmozgás, egyes régiókban napokig nem fúj majd tisztességes szél – ami ebben az évszakban nagyon nem tesz jót a levegő minőségének.

Változás péntekre virradó éjjel kezdődik, amikor a magasban, de délnyugaton talajközelben is melegebb, átmenetileg nedvesebb levegő érkezik. Ennek hatására előbb az ország túlnyomó részén megszűnnek az éjszakai fagyok - kivéve északkeleten. Napközben csak kismértékben melegszik, ráadásul lépcsőzetesen és regionálisan: pénteken csak az ország déli harmadában, ott is visszafogottabban, de például a főváros környékén szombaton sem lesz érezhetően magasabb a hőmérséklet. Az érkező levegő némileg több nedvességet hordoz, ennek hatására péntekre virradó éjszaka előbb délen, majd pénteken, szombaton s még vasárnap is többfelé is kialakulhatnak kisebb-nagyobb esők, havas esők, a hegyekben havazás  – de összességében jelentős csapadék nem várható (ami nem jelenti azt, hogy a közlekedőknek ne kéne figyelniük pl, a várható ónos esőre).

A vasárnappal (mely egyben advent első vasárnapja) minden szempontból lezárul az idei, kellemesen változatos ősz. Az átlagosnál nagyobb bizonytalansággal állítható, hogy a kalendáriumi tél első napja (december 1. hétfő) az évszaknak megfelelő időt hoz: az új szezon első komoly, kiterjedt síkvidéki havazására még jócskán várni kell.

Leperegnek az ősz utolsó napjai

Hétfő: A sokfelé fagyos reggel után napközben az ország nagyobbik, déli, délkeleti felén közepesen felhős-napos, északon-északkeleten inkább borongós, ködös, párás idő lesz, többnyire 5–8 fokos csúcshőmérsékletekkel (némely tartósan ködös északkeleti régióban ennyi sem várható). Főleg északnyugaton lesz élénkebb a délkeleti szél. Kora estétől kedd hajnalig egy csapadékzóna vonul át rajtunk – északnyugatról délkelet felé, igazán nagy mennyiségű esőre azonban nem kell számítani, viszont megérkezhetnek az első hózáporok. A kicsit melegebb, nedves levegő hatására átmenetileg kevesebb helyen fog fagyni, főleg északkeleten és a keleti határszélen – máshol többnyire 0, +3 fokos minimumok lesznek, és sokfelé képződik köd.

Kedd: Erősen felhős, többfelé makacsul ködös, szinte szélcsendes időben délután többnyire 3–6 fokos maximumok lesznek (a kevesebb ott, ahol tartósan megmarad a köd). Északkeleten várható még kisebb csapadék. Szerdára virradó éjjel megint kiterjedtebben fagyhat: az ország nagy részén –3 és +2 fok közé süllyed a hőmérséklet – leginkább a Nyugat-Dunántúl úszhatja meg.

Szerda: Napközben erősen felhős, párás, néhol makacsul ködös időben csupán +2 és +5 fok közötti maximumok várhatók. Legfeljebb az Alpokalján lehet némi délkeleti irányú szelet tapasztalni. Csütörtökre virradó éjszaka is sokfelé fagyhat – reggelre országosan –2 és +3 fok közötti minimumokra számíthatunk.

Csütörtök: Ismét egy szürke, borongós, néhol kitartóan ködös idő lesz, főképpen délen kisebb eső, szitálás is előfordulhat. Csupán 0 és +5 fok közötti délutáni maximum értékeket mérhetünk. A Dunántúlon és a középső országrészben kicsit megélénkül a délnyugati szél. Késő estétől délnyugat felől érkeznek vastagabb felhők, többfelé lehet kisebb eső. Péntekre virradó éjjel már kevesebb helyen fog fagyni: a minimumok a hidegebb északkeleten –1 és –3, máshol inkább már 0 és +3 fok között változnak. Délen további gyenge intenzitású eső várható.

Péntek: Az ország nagyobbik, északi részén marad a szürke és hideg idő 0 és +4 fok körüli, hervasztóan alacsony "maximumokkal" (északkeleten többfelé egész nap fagyni fog) – viszont délen, délnyugaton akár +6 fok is lehet. Kisebb esőre, ónos esőre, havas esőre, hóra szinte az egész országban számíthatunk. Főleg az Észak-Dunántúlon tapasztalható kicsit erősebb délkeleti szél. Szombatra virradó éjjel északkeleten kisebb területen még fagyhat, máshol többnyire többnyire 0 és +3 fok között marad a legalacsonyabb hőmérséklet is. Reggelig északon, északkeleten és a Tiszántúlon várható kisebb csapadék, egyelőre még bizonytalan halmazállapotban (nagy havazást azért ne reméljünk, ónos eső sajnos megint eshet), északnyugaton változatlanul élénk marad a légmozgás.

Szombat: Többnyire marad a borongós idő, északon-északkeleten ezen a napon se lesz több +2, +5 foknál (itt többfelé eshet is, ráadásul vegyes halmazállapotban), de a déli-délkeleti országrészben a +7, 8  fokot is megközelítheti a délutáni hőmérséklet (talán délkeletre várható a legintenzívebb csapadékhullás). Keleten és a középső országrészben lesz élénkebb az északkeleti szél. Estéről északkeleten ismét kiterjedtebben fagyhat, máshol a zömmel fagymentes éjszakán többnyire 0, +4 fokos minimumok várhatók, s kezdetben főleg a Dunántúlon és északon (hajnalban már az Alföldön is) hullhat gyenge eső, ónos eső, havas eső, ritkán hó.

Vasárnap: A változatosság kedvéért ismét borongós, szürke, erősen felhős idő lesz, az ország túlnyomó részén mindössze +2, 4 fokos maximumokkal, többfelé kisebb esőkkel, esetleg más csapadékformákkal - egészen délen illetve délnyugaton azonban +6, 7 fok is lehet. Ráadásul délutántól kezdve délnyugat felől intenzívebb csapadékhullás kezdődik. Az országban már inkább északkeleti-keleti szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk