Az első kánikula közeleg – Időjárás a héten

Visszafogott hőmérsékletű, záporos napokkal indul ez a hét, de csütörtöktől hirtelen melegszik.

A hét elején még a múlt szombaton, derekas csapadék kíséretében bezúdult hűvösebb levegő hatásait érezhetjük: visszafogott nappali hőmérsékletek, kissé csípős éjszakák várnak ránk. Még mindig kissé labilis levegő lesz felettünk, így többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

Hétfőn kiterjedten, kedden inkább keleten és a Dél-Dunántúlon, szerdán egy hullámzó frontrendszer hatására ismét országszerte számíthatunk konvektív csapadékra. Csütörtöktől azután ismét fordulat következik: egy észak-afrikai eredetű melegnyelv, afféle forró légáramlat ér el minket: az intenzív délnyugati áramlás hatására hirtelen felszöknek a hőmérsékletek, keleten napokig kitartó kánikula köszönt ránk, ugyanakkor nyugaton feltehetőleg mérsékeltebb lesz a felmelegedés – azért a hét utolsó napjai tekintetében akad némi bizonytalanság is a prognózisban. Péntekre virradóan ebben az évben először többfelé (pl. az Alföldön, a Kisalföldön)  trópusi éjszakánk lesz – ilyenkor 20 fok felett ragadnak a hőmérsékletek. Péntek délutántól némileg megnő a felettünk található légréteg nedvességtartalma és labilitása, s délutántól előfordulhatnak záporok, miközben egy hullámzó frontrendszer is áthalad rajtunk. Ezt követően papíron hűvösebb, de érzetre fülledten meleg, szombaton gomolyfelhős, de csak ritkán záporos, vasárnap kezdetben csapadékmentes, de délután mind többfelé zivataros időre számíthatunk. Az Alföld egyes részein vasárnapra ismét visszatérhet a kánikula. Mint látható, továbbra sem hagy minket unatkozni a természet, mely ezúttal a júliust ötvözi majd a medárdi hangulattal.

Csütörtöktől részleges kánikula

Hétfő: Erősen felhős idő lesz, talán a Nyugat-Dunántúl kivételével mindenhol számolhatunk további záporokkal, zivatarokkal. Délután 19, 23 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Élénk északkeleti, nyugaton északi szél fog fújni. Éjszaka északkeleten és a keleti határnál várhatók további záporok, hajnalra 12, 16 fokig hűlünk.

Kedd: Napközben erősen gomolyfelhős idő lesz, főleg az északkeleti, a keleti és a délnyugati országrészben, de elszórtan máshol is várható zápor, zivatar; délutánra 22, 26 fokig melegszünk. Főleg a Dunántúlon és a középső országrészben élénkül meg a szél (ott északnyugatról fog fújni). Éjszaka a Dunántúlon várhatók további záporok (egy nyugat felől érkező csapadéktömb hatására), hajnalig gyenge légmozgás mellett 13, 16 fokig hűl a levegő.

Szerda: Az ország nagyobbik, nyugati felén már reggel is borult, csapadékos (záporos, zivataros) idő lesz, később az addig napos keleten is megnövekszik a gomolyfelhőzet, és mind többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Délután többnyire 20, 26 fokos maximumokra számíthatunk, talán az Észak-Alföldön lesz a legmelegebb. Élénk délnyugati szél fog fújni. Késő estére mindenhol eláll az eső, éjjel már nem várható csapadék, 13, 17 foknál nem lesz kevesebb.

Csütörtök: Meleg, többnyire napos idő lesz, délután már 26, 30 fokos maximumokkal, élénk, sokfelé kifejezetten erős déli-délnyugati, de később már délkeleti széllel. Legfeljebb délután, északon lehet egy-két futó zápor. Éjszaka sem hűl le igazán: élénken szeles időben hajnalban sem lesz kevesebb 17, 24 foknál.

Péntek: A nap első felében zömmel napos idő vár ránk, kora délután meglehetősen széles tartományban, 25 és 33 fok között szóródó maximumokkal – nyugaton és északon maradhat a hőmérséklet 30 fok alatt (inkább 25 és 28 fok között), és ide délután már hűvösebb levegő áramlik. Az ország keleti felén, főleg az Alföldön számíthatunk erős kánikulára. Ezzel együtt kora délutántól már megnövekszik a gomolyfelhőzet, és előbb a Dunántúlon és északon, majd a Dunától keletre is várhatók elszórtan záporok. Sokfelé erős délnyugati szél fog fújni, de északnyugaton már északnyugatira vált a légáramlás, mely kora estére sokat gyengül. Éjszaka a Tiszántúlon és a Dél-Alföldön még előfordulnak záporok, hajnalra már gyengén-mérsékelten szeles időben mindössze 14, 20 fokig hűlünk (délkeleten talán addig sem).

Szombat: A Kárpát-medencétől délkeletre felett egy  frontrendszer hullámzik, de ez nálunk csak erőteljes gomolyfelhőképződésben és elszórt záporok formájában jelentkezik - az ország nagyobbik részén nem fog esni. Napközben maximum 24, 28 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk. Este és éjszaka sem várható csapadék. Reggelre immár gyenge szélben 13, 17 fokig hűlünk.

Vasárnap: Napközben, főleg a nap első felében még a napsütés fog dominálni, délután növekszik meg a gomolyos felhőzet, előbb délen várhatók záporok, zivatarok, kor este már északon (így a főváros környékén) is. Mérsékelt északkeleti szél fog fújni, de késő délutántól, a zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. Az ország túlnyomó részén 24, 28 fokig emelkedik a hőmérséklet, de az Alföldön többfelé 30 fok körüli, helyenként már ismét kánikulai maximumokra számíthatunk.

(Előrejelzésünk a hét során rendszeresen frissül!)

Figyelmébe ajánljuk