Változatos június – Időjárás a héten

Ezen a héten sem fogunk unatkozni - igaz, néhány napra azért megnyugszik az idő.

Egy sunyi kis frontátvonulással kezdődik a hét: gyakorlatilag csak az ország keleti és a nyugati harmadában megélénkülő északi szélből vesszük észre, miközben főleg a Dunántúlon és a Duna mentén (így Budapest és a Balaton környékén) délutánig még maradnak a záporok, zivatarok. Az addig felettünk elhelyezkedő, labilis rétegzettségű levegőt stabil, de kissé hideg légpárna váltja: kedden és szerdán is mérsékelt nappali felmelegedésre számíthatunk, 25 fok alatti csúcshőmérsékletekkel – viszont a tiszta levegőben veszélyesen magas értékeket érhet el az UV sugárzás.

Említést érdemel, hogy június elején korántsem szokatlan módon egyelőre még kifejezetten hűvösek lesznek az éjszakák, pláne a hajnalok - azaz még nem fenyeget a veszély, hogy lakásunk (klímaberendezés híján) befülled. Csütörtökön napközben kicsit már jobban melegszik – egy veszteglő, gyengülő front előterében –, ezzel a hét második felében ismét visszatér a konvektív csapadék. Lám, hiába esik Medárd egy csapadékmentes szerdára, ezt követően folytatódik a múlt heti medárdi, alkalmilag záporos idő.  Mindez rámutat arra is, hogy a népi hagyományban szereplő időjósló napok (ezekről lásd korábbi cikkünket) beválását vizsgálva nyugodtan lehet jó pár napos, sőt akár egy hetes szórással számolni. Péntekre virradóan, illetve a napközben sokfelé fog esni (ekkor vonul át a front rajtunk), de estére mindenhol eláll. Szombaton kezdetben csupán a Dunántúlon várhatók záporok, de délután lassan az egész országra átterjed a csapadékzóna. Vasárnapra virradóan és a hét utolsó napján országosan is a felhőké lesz a főszerep egy felettünk tartózkodó mediterrán ciklonnak köszönhetően. Ezzel együtt a hétvége első napján még így is magasabb hőmérsékleteket mérünk majd, mint a hét elején (a kifejezetten hűvös vasárnapról ez már nem mondható el ez) - kissé fülledt idő lesz, s a felhősebb, néha csapadékosabb időben éjszakánként is kevésbé hűl le. Csak éppen előfordulhat, hogy a villámok világítják be az eget, s nem a héten újra növekvő Hold, a bolygók (mint a még mindig igen fényes Mars, a mindig ragyogó Jupiter és a mostanában szintén látványos Szaturnusz), vagy a nyári éjszakai égbolt jellegzetes csillagai.

Hét közepéig nyugodtabb idő

Hétfő: Változóan felhős idő lesz, a Dunától keletre számíthatunk több napsütésre, de a nyugati határvidéken is inkább derült idő várható. Napközben (délelőttől kezdve késő délutánig) főleg a Dunántúlon és a Duna mentén (így Budapest és a Balaton környékén) számíthatunk záporokra, zivatarokra. Sokfelé megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és az ország keleti harmadában, pláne az északkeleti sarkában megerősödik az északi szél. Délután 22, 26 fokos maximumokra számíthatunk. Estére mindenhol eláll az eső, kiderül az ég, éjjel csapadéktól már nem kell tartanunk, s a kezdetben még élénk északkeleti szél is fokozatosan mérséklődik. Hajnalban kissé hűvös lesz, egészen 10, 14 fokig hűl a levegő.

Kedd: Derült időben is visszafogottan melegszik a levegő: többnyire csak 21, 24 fokig. Főleg a Tiszántúlon és északkeleten élénkül meg az északkeleti szél.  Éjszaka is kevés felhő lesz az égen, hűvös lesz az éjszaka, egyre gyengülő szélben többnyire 9, 13 fokig hűlünk (ennél melegebb csak a Balaton környékén lehet, a tó vizének kiegyenlítő hatása miatt).

Szerda: A derült, napos időben visszafogottan melegszik a levegő: délutánra egészen 21, 25 fokig. Mérsékelt, változó irányú szél fog fújni, mely legfeljebb északkeleten élénkülhet meg. Éjszaka a derült időben, gyenge szélben kicsit hűvösebb lesz, hajnalra 11, 16 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: Kezdetben napos idő lesz, de délután megérkezik északnyugatról egy lassú mozgású frontrendszer felhőzete: estig főleg a Dunántúl nyugati és északi felén és az északi, északkeleti hegyvidéken várható zápor, helyenként zivatar. Északon fokozatosan megélénkül a nyugati-délnyugati szél (ugyanakkor délen még déli-délkeleti lesz az uralkodó szélirány). Napközben 22, 28 fokos maximumok várhatók (a nyugati határnál a hűvösebb, az Észak-Alföldön a melegebb), de a záporok környezetében visszaesnek a hőmérsékletek. Késő estétől keleten csökken, de a Dunántúlon egyre növekszik a felhőzet: előbb nyugaton fog esni, majd a Duna vonalát és az északi vidékeket is eléri a csapadékzóna; közben többnyire mérsékelt marad a légmozgás, hajnalra borult, csapadékos időben 14, 17 fokig hűlünk.

Péntek: Napközben sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, majd a délután második felétől szakadozhat fel a felhőzet. Délután többnyire 20, 24 fokos maximumokat mérhetünk, a Kisalföldön talán kicsit többet is. A Dunántúlon az északnyugati, a Dunától keletre inkább a délnyugati szél élénkül meg. Már késő délutántól csökken a felhőzet, estére mindenhol abbamarad a csapadékhullás. Hajnalra, már derült, mérsékelten szeles időben 13, 17 fokig csökken a hőmérséklet.

Szombat: Kezdetben kevés felhő lesz az égen, de délelőtt folyamatosan megnövekszik a gomolyfelhőzet, s ekkor még főként az Észak-Dunántúlon alakul ki egy-egy zápor. Délután azután egyre terjeszkedik a csapadékzóna s mind többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.  Ennek dacára többnyire  23, 27 fokos csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Napközben többfelé megélénkül a délnyugati szél, később a zivatarok környezetében tapasztalunk erősebb széllökéseket. Éjszaka országosan is jelentős mennyiségű csapadék fog hullani, zömmel záporok, zivatarok formájában. Hajnalra mérsékelten szeles időben, 12, 17 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Napközben továbbra is sokfelé várható zápor, zivatar, de délen akár tartós eső. A nap nagyobbik felében mindenhol a borultság lesz a jellemző, de délután északkeleten és az északi határ mentén eláll az eső és itt elvékonyodhat a felhőzet. Hűvös idő lesz, pláne az évszakhoz képest: legfeljebb 20 fok körüli (18, 22 fokos) délutáni maximumokra számíthatunk. A ciklon átvonulása során többfelé is megélénkül az északkeleti a szél (de a Dél-Dunántúlon például északnyugatról fog fújni).

(Előrejelzésünk a hét során rendszeresen frissül!)

Figyelmébe ajánljuk