Az ősz szebbik arca – Időjárás a héten

A következő napokban az ország nagyobb részén javul az idő és némileg melegszik is.

A múlt heti nedves, hűvös idő miatt sokaknak már az ősz második, kellemetlenebb fele juthatott az eszébe – ehhez képest ezen a héten legalább részben javul az idő. Először is jóval kevesebb helyen várható csapadék, a hét első felében főleg nyugaton eredhet el néha az eső. Ráadásul gyengül a még hétvégén is erős légmozgás. Másrészt az ilyenkor szokásos értékektől eddig jóval elmaradó nappali hőmérsékletek is emelkednek, de éppen csak a sokévi átlag közelébe – habár kedd és szerda kivételével többnyire így is ama bizonyos vonal alatt maradunk. Főleg a hét első felében még érvényesül némi regionális megosztottság is: keleten és délen többnyire kissé melegebb is lesz mint nyugaton vagy északon. A mind hosszabb, ezen a héten már a nap több mint felét elfoglaló éjszakák pedig megbízhatóan hűvösek maradnak. Az egyetlen kellemetlen tényező a ködhajlam fokozódásával kapcsolatos, ami egy hosszú nedves periódus után, s az éjszakák mind hidegebbre fordulása után természetes. A gyenge légmozgás miatt azonban a köd is lassabban oszlik fel, s az így makacsul megmaradó ködpárna alatt helyenként a hőmérsékletek is elmaradhatnak a potenciálisan elérhető értékektől.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Sokan reklamálják a vénasszonyok nyarát, illetve annak hiányát, de hát tudnunk kell, ez sohasem holmi szériatartozék, hanem inkább váratlan jutalom, amely a természet szeszélye folytán hol bekövetkezik, hol meg, nem. Definíció szerint azt a jelenséget hívjuk így, amikor egy már tartósabb őszi periódust követően néhány napra majdnem nyárias, de legalábbis átlagon felüli hőmérsékletű időszak köszönt be. Nos, ilyen ezen a héten nem várható – de ne adjuk fel a reményt, hiszen a hétvégén beköszöntő október is hozhat melegebb napokat!

Nyugodt őszi idő

Hétfő: A nyugati határnál és északon-északkeleten többnyire erősen felhős (délelőtt még sokfelé ködös) idő lesz, délután helyenként gyenge csapadékkal.  Ám némi napsütéssel itt is számolhatunk, ahogy az ország nagyobbik, déli  és középső felén is, ahol biztosan nem fog esni. Délután 16, 21 fokos maximumokra számíthatunk, keleten lesz a több. Mérsékelt vagy gyenge keleti szél fog fújni. Éjszaka dél-délkelet felől megnövekszik a felhőzet és a középső országrészben illetve a Dunántúlon helyenként esni kezd. A felhős időben nem lesz kevesebb 9, 14 foknál, keleten kissé megélénkül az északkeleti szél.

Kedd: A Dunántúlon még borult, annak egyes (nyugati és déli) régióiban időszakonként esős, keletebbre már szakadozottabban felhős, néha napos időnk lesz. A délutáni maximumok keleten és a középső országrészben 20 és 24, a Dunántúl nyugati harmadán csupán 18, 19 fok körül alakulnak. A fővárosban délelőtt lesz több felhő, akkor kisebb zápor is előfordulhat, délután azonban a napsütéses időben elérheti a hőmérséklet a 21-22 fokot is. A Dél-Dunántúlon és az északkeleti országrészben kissé élénkebb keleti-délkeleti szél fog fújni. Éjszaka is csak a nyugati megyékben várható némi csapadék, kora reggelig 10, 14 fokig hűl a levegő.

Szerda: A Dunántúl nyugati-délnyugati részén felhősebb, délután már időszakonként esős, sőt záporos idő lesz – ám az ország nagyobbik felén napközben mind nagyobb területen süthet ki a nap. Ekkor már 18 és 22 fok közötti maximumokat mérhetünk – az északkeleti régió kivételével mindenhol meglesz a 20 fok. Főleg a délnyugati országrészben élénkül meg a délkeleti szél. Éjszaka már sehol nem várható csapadék. Reggelig, zömmel gyenge légmozgás mellett 7, 12 fokig hűlünk – sokfelé képződhet köd.

Csütörtök: A ködmezők feloszlása után több órára is kisüthet a nap. Délután 16 és 20 fok közötti csúcsértékek várhatók. Északkeleten és délnyugaton mérsékelt, legfeljebb csak ritkán megélénkülő keleti-délkeleti szél fog fújni, de az ország nagyobb  részén gyenge marad a légmozgás. Éjszaka csupán kevés felhő lesz felettünk, de hajnalra többfelé képződik köd - pláne, hogy alig rezdül majd a levegő. Reggelig 6, 12 fokig hűlünk.

Péntek: A ködmezők feloszlása után, csupán gyengén felhős, inkább derengően napos idő lesz, közben legfeljebb gyenge délkeleti szél fog fújni. Délutánig 15, 18 fokig melegszik az idő. Éjszaka sem lesz sok magasabb szintű felhő felettünk, gyenge marad a légmozgás is, így egyre nagyobb területen terjeszkednek a ködmezők. Reggelig 5, 11 fokig hűlünk.

Szombat: Az ország nagy részén gyengén felhős, derengően napos idő lesz. Délelőtt a gyenge légmozgás mellett keleten csak lassan oszlanak fel a ködfoltok, nyugaton napközben kicsit élénkebb délkeleti szél fog fújni. Délután inkább már csak 15, 18 fokos maximumokra számíthatunk. Éjszaka kevés felhő lesz felettünk. Gyenge marad a légmozgás is, éppen ezért reggelig jó mélyre süllyednek a hőmérsékletek: egészen 5, 11 fokig.

Vasárnap: Kevés felhő lesz az égen, a ködfoltok feloszlása után mindenhol számíthatunk több-kevesebb napsütésre. Délután 16, 19 fokig melegszünk. Legfeljebb nyugaton élénkülhet meg a délkeleti szél. Éjszaka is csak gyér felhőzet lesz felettünk – már ha a többfelé képződő ködöt nem számítjuk. Gyenge légmozgás mellett kora reggelig 3, 10 fokig hűlünk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk