Január, február, itt a nyár!

Nincsen remény: marad a hűvös idő – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. okt. 10., 11:30
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Tévedett, aki azt hitte, csupán viccel a természet: egyelőre kitart a barátságtalan, szinte késő őszi idő.

Rendkívül makacs időjárási szituáció áll fenn Európában már a múlt hét óta: a Skandinávia feletti anticiklon közepén igen magas légnyomás alakult ki, s ez a légköri rendszer megakadályozza az atlanti ciklonok, esetünkben enyhülést hozó frontjainak betörését Közép-Európába. Ezzel szemben a magas nyomású rendszer összetett áramlási rendszerében hideg, váltakozó nedvességtartalmú levegő jut hozzánk, amihez állandósuló északi, északkeleti irányú légmozgás, kissé élénk szél társul. A szakirodalomban Rex-típusú blockingnak nevezett helyzet következménye az esetünkben tartósan hűvös idő, igen visszafogott nappali és néha kifejezetten hideg éjszakai hőmérsékletekkel. Egy viszonylag száraz és egészen tűrhető hőmérsékletű hétfőt követően keddre, szerdára megszaporodnak a felhők, s országos kiterjedésben, többfelé is várható csapadék. A borongós, hűvös időt a kissé élénk szél koronázza meg, ami helyenként éjjel is élénk marad. Ahol meg nem, s még átmenetileg ki is derül, ott jöhetnek a talaj menti fagyok (legkorábban csütörtök reggel, délnyugaton), néhol pedig a köd. A hét nagy részén azonban a napi hőingás minimálisra csökkenése lesz a jellemző: ha éjjel-nappal esik, de legalábbis nagy a borultság, úgy a hőmérsékletekben is minimális lesz a különbség. Csütörtökön csökken a csapadék valószínűsége, elvékonyodhat a felhőzet, ekkor és pénteken talán egy kicsit többet illetve többfelé kisüthet a nap is. Most úgy tűnik, szombaton délkeletről átmenetileg melegebb, de kissé nedves levegő érkezik, aznap csak részben, de délutántól, pláne  vasárnapra virradóan már inkább felhős-esős idő lesz. Vasárnap inkább keleten fog esni a nyugati és középső országrészben még ekkor is számíthatunk némi napsütésre. Az érkező mediterrán ciklon áramlási rendszerében hétvégére szerény mértékben még melegszik is az idő: ahol a felhők közül előbújik a nap (s ez szombaton talán több helyen fordul elő, de vasárnap is lehet reménykedni), ott legalább a sokéves, október közepétől elvárható átlagot elérhetik a csúcsértékek. Szombaton a déli és a keleti határ mentén akár 19 fok is lehet!

Az ősz legjava

Hétfő: Közepesen felhős idő lesz 12, 15 fokos maximumokkal. Délután a főleg a Nyugat-Dunántúlon illetve az északi hegyvidéken vastagszik meg a felhőzet, itt kisebb eső, zápor is előfordulhat. A Nyugat-Dunántúlon és a déli határ mentén kissé élénk, az ország északi-északkeleti felén jóval visszafogottabb északkeleti szél fog fújni (Budapest környékén is mérsékelt marad a légmozgás) Estétől dél-délnyugat felől tovább vastagszik a felhőzet, éjfél után, pláne hajnalban már északon is mind többfelé eshet is, beágyazott záporokból intenzívebb csapadék is hullhat. Reggelig fokozatosan megélénkülő északkeleti szélben 3, 8 fokig hűlünk.

Kedd: Az ország túlnyomó részén erősen felhős idő várható, időszakos esőkkel, napközben pedig 8, 11 fokos maximumok várhatók. Az ország nagy részén némileg megélénkül az északkeleti szél, de az ország délkeleti sarkában gyenge marad a légmozgás. Éjszakára is marad a kissé élénk légmozgás, erősen felhős, sokfelé (pláne a keleti országrészben és a főváros környékén) időszakosan esős időben kora reggelig 4, 8 fokig hűlünk. Ismét többfelé képződik köd.

Szerda: Erősen felhős idő lesz, az ország nagy részén időszakosan esővel - a legkevesebbel a Dunántúl nyugati peremén, a legtöbbel délkeleten számolhatunk. Délutánra 8, 12 fokos maximumok várhatók. A Dunántúlon élénk, néhol kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni, de máshol is megélénkül a légmozgás. Éjszaka is sok felhő lesz felettünk, de egyre inkább az ország északkeleti harmadán fog esni. Éjfél után csökken a csapadék intenzitása és mind többfelé eláll az eső. Hajnalig 3, 7 fokos minimumokat mérhetünk, ezen belül még a kiderülő és szélcsendes délnyugaton lesz a hidegebb, itt elvétve fagyhat is – máshol megóv minket az, hogy sokfelé még mindig kissé élénk szél fog fújni.

Csütörtök: Délelőttre elvékonyodik a felhőzet, akár a nap is kisüthet, délutánra azért megnövekszik a gomolyos felhőzet, de esni ekkor sem fog. 9, 13 fokos maximumokra számíthatunk, északkeleten többfelé még 10 fok sem lesz. Napközben főleg északkeleten megélénkül az északkeleti szél, nyugaton és délen délelőtt szintén élénk északnyugati szél fog fújni, ám itt délutánra mérséklődik a légmozgás. Éjszaka többnyire közepesen felhős idő lesz. előbb gyengül a légmozgás, majd éjfél után a Dunántúlon ismét megélénkül (délkeletről fúj majd), Kora reggelig egészen –1, +6 fokig hűlünk, a szélcsendes északkeleti régióban lesz a leghidegebb, ott helyenként fagyni fog.

Péntek: Változóan felhős, időszakonként napos idő lesz, csapadékra egyáltalán nem kell számítanunk. Ehhez főleg a Dunántúlon s részben a középső országrészben megélénkülő délkeleti szél társul. Délután többnyire 10, 15 fokos maximumok várhatók. Éjszakára kicsit megvastagszik felhőzet, napfelkelte után északon elszórtan eshet is, így kora reggelig - a Kelet-Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén még mindig élénk szélben - csupán 4, 9 fokig hűlünk.

Szombat: Az országban szinte mindenhol számíthatunk egy kis napsütésre, ennek megfelelően már 14, 19 fokos maximumokat mérhetünk –  talán a Dél-Dunántúlon illetve a Tiszántúlon lesz a legmelegebb. Északkeleten viszont erősen felhős, időszakosan csapadékos időnk lesz, de például délen, a középső országrészben és nyugaton hosszabban is felszakadozik a felhőzet. Napközben változó intenzitású, néha megélénkülő délkeleti szél fúj majd. Délután nyugat felől egyre többfelé növekszik meg a gomolyfelhőzet és záporok, sőt akár zivatarok is kialakulhatnak. Éjszaka még mindig felhős,  sokfelé csapadékos, kezdetben helyenként még záporos, zivataros, többnyire mérsékelten, szeles idő lesz - ugyanakkor a Dunántúl nyugati és északi részén már éjfél körül, a Duna mentén hajnalra szűnik a csapadék.  Kora reggelre 6, 10 fokig hűl a levegő.

Vasárnap: Az ország keleti-északkeleti harmadán csapadékos időre számíthatunk, s itt a hőmérséklet is csupán 11, 14 fok körül alakul, míg a Dunántúlon, a déli és a középső országrészben ahol napközben néha felszakadozhat a felhőzet, elérheti a 15, 17 fokot is, Nyugaton, később délen is megélénkül az északnyugati szél is, de északkeleten mérsékelt marad a légmozgás. Estére a Dunától keletre átmenetileg ismét többfelé várható gyenge eső. A sok felhő miatt éjszaka sem lesz hideg, dacára annak, hogy az északkeleti régió kivételével mindenhol gyengül a szél: kora reggelig 7, 11 fokig csökken a hőmérséklet, sokfelé képződhet köd.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2016. okt. 10., 11:30
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja

Blog

még több cikk