Rögtön visszavesz a tavasz – Időjárás a héten

A kellemes kora tavasz csak rövid látogatást tesz nálunk – az ajtóból még visszanéz a február.

A múlt hét végén, éppen időben, szinte hepiendszerűen fordult kellemesen langyosra, kora márciusira az idő. Természetesen mindenki azt várná, hogy most már maradunk ezen a vágányon, az időjárás menetét irányító, amúgy korántsem oly rejtélyes erők azonban erről másképpen gondolkodnak.

A hét elején még csak az esők, no meg a kiadósabb záporok futnak be – rendben van, ez még mondhatni, belefér: a tavasz, tudjuk, amúgy is szeszélyes. No meg szeles, mert egy okklúziós (vegyes) frontnak köszönhetően ebből is kapunk ízelítőt (a hétfő, pláne a kedd ebből a szempontból igencsak viharos lesz). A hét elején is hidegek, többfelé fagyosak lesznek az éjszakák, hétvégére pedig országszerte visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok: hiába, abba is bele kell törődnünk, hogy többnyire a tél sem távozik anélkül, hogy ott ne felejtené a lábát az ajtó sarkában.

Ezúttal a hét közepétől veszünk vissza alaposabban: a napközbeni hőmérsékletek is visszaesnek  – ezt követően a napi maximumok még a viszonylag melegebb tájakon (például Budapesten és környékén) sem nagyon haladják meg az 6–8 fokot, amit az erős szélben ennyinek sem érzékelünk. Délkeleten még vegyes halmazállapotú, a hangulatunkhoz egyáltalán nem illő csapadék is előfordulhat – bár ez a hét talán némileg szárazabb lesz, mint az előző . A változatosság amúgy garantált: frontok jönnek és mennek majd (az első éppen a hétfőn befutó lesz), többször is viharos szél fog fújni. A hét közepétől, csütörtök-pénteken egy újabb mediterrán ciklon is benézhet hozzánk: ebből főleg délen és keleten, elsősorban a határszélen eshet. Az efféle peremciklonok mozgása bizonytalan: most úgy tűnik, az eheti vendég a korábban számítottnál kicsit délebbre halad el, ezért kevesebb csapadékot adhat, s ez is csak az ország kis részét érinti. A hátoldalán erős északi áramlással bezúduló hidegebb levegőt viszont az egész ország megérzi majd. Úgy néz ki, hétvégére sem melegszik vissza jelentősebben az idő, a szombat és a nőnap is még kissé hűvösnek, de  legalább már többé-kevésbé naposnak ígérkezik, reményeinket a jövőbe kell vetnünk – sapkát, sálat pedig a kezünk ügyében tartani.

A tavasz máris szabadságra megy

Hétfő: Délutánra 10–13 fokig melegszik a levegő a talaj közelében. Felhős idő lesz, már délelőtt is többfelé (kezdetben főleg a Dunántúlon) várható eső, délután már bárhol eshet, kiadósabb záporos csapadék is hullhat. Napközben mindenhol megélénkül, főleg a Dunántúlon és északon-északkeleten megerősödik a délnyugati szél (estére többnyire mindenhol mérséklődik). Késő délután, kora este még mindig borult, sokfelé kitartóan esős időnk lesz, de késő este egyre inkább a déli-délnyugati és a keleti tájakra szorulnak vissza a csapadékot hordozó felhők. Éppen ezért északnyugaton és északon, ahol kiderül az ég, többfelé fagyni is fog. Hajnalban, kora reggel nem lesz több –1, +4 foknál (a felhősebb délen, délkeleten lesz a legmelegebb), délen mérsékelt, északon többfelé erős északnyugati szél fog fújni.

Kedd: Az ország nagyobbik, északi és keleti felén erős, sokfelé viharos északnyugati szél fúj majd – a légmozgás már délutántól mérséklődik (illetve délnyugaton végig gyenge marad). Északon, északkeleten helyenként még eshet, de azért az ország nagyobb részén a nap is kisüthet, s délután 6, 10 fokos maximumok várnak ránk. Éjszakára legyengül a légmozgás, ezért ismét sokfelé (legkevésbé északnyugaton) fog fagyni, hajnalban –3, +2 fokos hőmérsékleteket mérhetünk.

Szerda: Napközben főleg az Alföldön és a Dél-Dunántúlon melegszik jobban: így az országban kora délután  5, 11 fokokat (de egészen északon még ennyit sem) mérhetünk. Kora délelőttől estig főleg északon, majd északkeleten többfelé ismét eshet, máshol csapadék nem várható, s az ország zömén a nap is kisüthet (délután azonban a Dél-Dunántúl fölé érkeznek vastag felhők, s ezekből esni is fog). Napközben északon és keleten (délután a Dunántúlon is) átmenetileg ismét megélénkül a folyamatosan változó irányú szél – kora estére el is csendesedik. Éjszaka főleg északon fog foltokban (a hegyvidéken azért kiterjedtebben) fagyni: a minimumok országosan is legfeljebb –1, +4 fok közé várhatók. Éjszaka, hajnalban a Dél-Dunántúlon majd a Dél-Alföldön, főleg a határszélen ismét esni fog.

Csütörtök: Kissé hűvös lesz, az ország túlnyomó részén délután is csak 5, 7 fok várható (esetleg a főváros környékén kicsit több). Főleg a déli, délkeleti, keleti országrészben fog esni, itt is lesz a leghidegebb. Erős északi (Dunántúl), illetve igen élénk északkeleti (Alföld, északi hegyvidék) szél fog fújni. Az éjszaka kissé hűvös lesz, -2, +2 fokos minimumokkal:  fagyni a kicsit derültebb északon illetve a Dunántúlon fog, az Alföldön kevésbé, s levegőt még hidegebbnek érezhetjük az élénk, a Nyugat-Dunántúlon erősebb északi (keleten inkább északkeleti) szélnek köszönhetően. Délen és keleten sok lesz a felhő, de már alig fog esni.

Péntek: Északon, nyugaton naposabb, délen inkább felhős, de csak ritkán (zömmel azért délen és keleten, esetleg még a főváros környékén is) alkalmi záporokkal kísért időben napközben 5 és 8 fok közötti maximumokat mérhetünk. Az ország nagy részén erős (de a főváros környékén csak élénk) északi szél fog fújni az ország nagy részén – kora estére jelentősen mérséklődik. Éjszaka, szinte már szélcsendben az ország nagyobb részén fagyhat – hajnalra országosan 0 és –3 fok közötti hőmérsékleti minimumokat mérhetnek.

Szombat: Gyengén felhős, többnyire napos időben mindössze 6, 8 fokos maximumok lesznek. Élénk északi, északkeleti szél fog fújni (Budapest környékén gyenge marad a légmozgás). Hideg, főleg nyugaton és északon, de az Alföldön is sok helyen fagyos lesz az éjszaka: +1 és –4 fok közötti legalacsonyabb hőmérsékletekkel, gyenge légmozgás mellett.

Vasárnap: Változóan felhős, napos időben 7 és 9 fok közötti délutáni maximumok várhatók. Napközben legfeljebb mérsékelt északkeleti szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk