Csendes ősz – időjárás a héten

A vénasszonyok nyara és az október lassan véget ér – helyette nyugodt, s még mindig viszonylag enyhe novemberi napok következnek.

Október végén sorra dőlnek a melegrekordok – ennél jobb már nem is történhet azokkal, akik amúgy is kapva kapnak az alkalmon, hogy ideiglenesen megállítsák a gázóra monoton pörgését. Persze a félelem azért bennünk munkál: tudjuk, hogy az ősz második felében ritka és rövid ideig tartó adomány az ilyen enyhe, szinte nyárias idő. Nos, ennek percei lassan le is peregnek – de azért az ország nagyobb részén kettő, egészen keletre tán három napig is kitart a vénasszonyok nyara, és utána sem hoz még hideget a péntektől beköszönő november.

Annyi biztos, hogy már kedd délutántól hűvösebb levegő szivárog a Kárpát-medencébe – az ország északi sávjában már a kedd sem hoz igazán ütős csúcshőmérsékleteket. Szerdán már a nyugati, a középső és az északkeleti régiókban is markánsan őszies, de még mindig nem hűvös idő lesz – az ország délnyugati sarkában viszont kitart a kora őszi meleg. Csütörtökön és a háromnapos ünnep alatt voltaképpen kellemes, a sokévi átlagnál még mindig kicsit melegebb és (talán a szombat délután kivételével) nagyjából száraz időnk lesz – temetőlátogatásra, sőt kirándulásra tökéletesen alkalmas.

Az éjszakák azért hűvösebbek lesznek (s mivel lassan már 14 órát van távol a nap, egyre inkább ez a domináns napszak), de az 5–10 fokos minimumok így sem veszélyesek. Pára- és ködfoltokkal, esetleg megmaradó ködmezőkkel azért számolni kell – ezeken a helyeken persze napközben is hűvösebb lesz. Nem mindenhol ilyen kedvező a helyzet Európában: e pillanatban (hétfőn) is egy ritka alacsony légnyomással bíró viharciklon dühöng Dél-Angliában. Mi csupán ennek gyengülő és felettünk széteső hidegfrontjából részesülünk kedden és szerdán – előtte-utána marad a magassági gerinc (anticiklon) által befolyásolt eseményszegény időjárás. És még a jövő hét elején is lehet néhány kifejezetten enyhe napunk!

Szerdától azért hűvösebb

Hétfőn még marad a szépkorúak/indiánok/Szt. Lukács/stb. nyara 21–24 fokos maximumokkal, változóan felhős égképpel, főleg a nyugati országrészben erősebb déli-délnyugati széllökésekkel. A keddre virradó éjjel már felhősebb lesz, északon gyenge eső is előfordulhat, a párás levegőben helyenként köd is képződik. Ennek dacára szinte sehol sem süllyed a hőmérséklet 10 fok alá. Kedden az ország nagyobb részén folytatódik az évszakhoz képest kifejezetten meleg idő – a déli országrészben kora délután többfelé megközelíthetjük a 25 fokot. Az ország északi sávjában már több lesz a felhő, elszórtan (főleg északnyugaton) csapadék is előfordulhat – és némileg hűvösebb is lesz (17–20 fok). Szerdára virradóan megerősödik az északnyugati szél, amellyel hűvösebb levegő áramlik az országba. Hajnalban-reggel azért nem lesz kevesebb 8–13 foknál. Napközben már csak az ország délkeleti negyedében várható 20–22 fokos meleg, máshol inkább 14 és 18 fok között alakulnak a maximumok. Változóan felhős-napos idő lesz – csapadék csupán elvétve várható, az északnyugati szél továbbra is erős lesz. Csütörtökön a már kissé hűvösebb (5–11 fokos) hajnal után napközben 13 és 18 fok közötti maximumok lesznek (a magasabb értékek továbbra is délkeleten). A szél sokat mérséklődik az előző naphoz képest, és némi napsütést is élvezhetünk.

Péntek reggelig párás, sokfelé ködös időben 4 és 9 fok közé csökken a hőmérséklet, napközben (mindenszentek napján) azonban sokat süt majd a nap, és 13–17 fok közé emelkedik a hőmérséklet (délen lesz melegebb, északon, részben a makacs ködfoltok miatt hűvösebb). Szombat hajnalra is megmarad a ködhajlam, a 4–10 fokos minimumok után azonban napközben (halottak napja) kezdetben sok napsütés is várható gyenge délkeleti széllel, 14–18 fokos maximumokkal – ennél csak a kitartóan ködös területeken lehet kevesebb. Délután-este egy nem túl markáns csapadéksáv vonulhat át – főleg az ország északi részén. Vasárnap reggelre ismét sokfelé képződik köd, napközben azonban kifejezetten enyhe idő lesz: a kissé megerősödő délkeleti áramlás ismét enyhe levegőt hoz a Kárpát-medencébe, emiatt megint sokfelé lehet 20 fokhoz közeli csúcshőmérséklet (a ködösebb északkeleten ennél 6-7 fokkal hűvösebb is lehet). Késő délután-kora este viszont hidegfront érkezhet, emiatt ekkortól átmenetileg (nagyobb bizonytalanság mellett) esősebb időjárás köszönhet be.

Figyelmébe ajánljuk