De legalább aranyat ér! – Időjárás a héten
20170405_150010.jpg

De legalább aranyat ér! – Időjárás a héten

Május elejéhez méltóan változékony, záporos-zivataros, egyelőre még csak mérsékelten meleg időnk lesz.

Május elseje még többnyire derült, de legalábbis száraz időt hozott, de a gondtalan napfürdőzésnek lassan vége is szakad: kedden még csak keleten és ott is elszórtan fog esni, de szerdán már többfelé is záporokra ébredünk. Ráadásul ezúttal nem holmi futó jelenségről van szó, hosszú napokig, gyakorlatilag hét végéig egy sekély ciklonális mezőben helyezkedik el a Kárpát-medence (ráadásul a közelünkben tartózkodó magassági hidegörvény hatása is érződik). Éppen ezért napról napra várhatók záporok, zivatarok, akár napszakokon belül ismétlődő jelleggel is. Ezen belül szerdán, péntekre virradó éjszaka, pénteken napközben és vasárnap az egész országban előfordulhat zápor, csütörtökön és szombaton inkább (de nem kizárólag!) a  keleti országrészben. Persze az efféle időjárási szituáció természetéhez tartozik, hogy alkalmanként némi napsütésben is lesz részünk, sőt csütörtökön és szombaton inkább ez is fog dominálni, de azután napról napra ismét meghíznak a gomolyfelhők, melyek néha fehér-szürke habos cumulonimbusokká nőnek a szemünk láttára. Ehhez képest biztató, hogy a 20 fokot közelítő vagy azt elérő/átlépő (ilyentájt átlagosnak mondható) hőmérsékletek e hét napjain is garantáltan meglesznek, sőt kedden-szerdán a keleti országrészben a 25-öt is elérheti a hőmérő szála. Nagy széltől pedig a héten nem kell tartanunk (ez is az úgynevezett bárikus mocsárhelyzetnek köszönhető), inkább csak regionálisan, illetve a záporok környezetében élénkül meg majd a légmozgás.

false

 


Hét végére sem lesz nyugodtabb időnk, maradnak a záporok (szombaton főleg keleten, vasárnap országosan is), bár a markáns frontok is kerülnek minket, amit a visszafogott légmozgás is jelez. Ígérnénk szívesen, hogy a jövő héten majd derekasan melegszik, de előbb a szokásosnál hamarabb érkező fagyosszenteket kéne kibekkelni, s korántsem biztos, hogy idén elmarad a ilyenkor szokásos hideghullám (most úgy tűnik, hogy jövő hét keddre-szerdára derekas lehűlés várható!).

Napról napra záporok

Kedd: Változóan felhős, keleten, északkeleten helyenként záporos, zivataros idő lesz. Északon és nyugaton 16, 20, de az Alföldön, pláne az ország keleti harmadán (a Tiszántúlon, Csongrádban) még 21, 25 fokos maximumok várhatók. Néha még keleten (és a záporok környezetében) élénkülhet meg az amúgy mérsékelt délies szél. Éjszakára előbb csökken a felhőzet, majd hajnalban délen erősen megnövekszik, és itt esni kezd. Hajnalra 6, 13 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Erősen felhős időben nyugaton és északon  16, 20 fokos maximumok várhatók, de az Alföldön, pláne az ország keleti harmadán 21, 26 fok is lehet! Délelőtt délen, a középső országrészben és keleten, délután már országszerte (immár a Dunántúlon is) alakulnak ki záporok, zivatarok. Ezek környezetében feltámadhat az amúgy visszafogott légmozgás is. Éjszaka nyugaton és délnyugaton változóan felhős, a középső és keleti országrészben még éjfél után is borult, sokfelé záporos, a keleti határnál kissé szeles idő lesz, hajnalban sem lesz kevesebb 9, 14 foknál.

via GIPHY

Csütörtök: Napközben ismét sokfelé alakulnak ki záporok (főleg a keleti, kisebb valószínűséggel a középső országrészben, illetve az Észak-Dunántúlon, a délután második felében a Nyugat-Dunántúlon is), de azért némi napsütés is várható. Éppen ezért délutánra egészen 17, 21 fokig melegszünk (a déli országrészben átmenetileg ennél több is lehet, viszont záporok, zivatarok környezetében hirtelen le is hűlhet). Főleg délnyugaton, ott is délután élénkülhet meg a délnyugati szél. Éjszaka nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar. Gyengén szeles időben 7, 11 foknál nem lesz kevesebb.

Péntek: Erősen gomolyfelhős idő lesz (inkább átmeneti napsütéses időszakokkal), napközben sokfelé számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra. Délután 15, 21 fokos csúcsértékeket mérhetünk (a tartósan borult Dél-Dunántúlon lesz a leghűvösebb). Zömmel mérsékelt vagy gyenge szél fog fújni - zivatarok környezetében azonban megerősödhet! Éjszaka is többfelé eshet, de főleg délen és keleten! Hajnalra - nyugaton élénk északnyugati, keleten legfeljebb mérsékelt szélben - csupán 5, 10 fokig süllyed a hőmérséklet.

Szombat: A Dunántúlon többnyire napos idő lesz, de az ország keleti felén makacsul kitartanak a felhők, itt még többfelé várható konvektív, záporos csapadék (Bp. környékén legfeljebb kisebb zápor fordulhat elő). Délután már 18, 22 fokos maximumokat mérhetünk. Mérsékelt nyugati szél fog fújni. Éjjel előbb csak keleten-északkeleten fog esni, ám éjfélre délnyugat felől is megnövekszik a felhőzet, és ezt követően a Dunántúlon is egyre többfelé alakulnak ki záporok. A többnyire borult, gyengén szeles időben nem is lesz hidegebb 8, 11 foknál.

Vasárnap: Erősen felhős, sokfelé (délelőtt főleg délen és keleten, délután már északon, így a főváros környékén is) záporos, néha (két zápor között) azért napos időnk lesz. Délután többnyire 16, 21 fok közötti maximumok várhatók, az Észak-Dunántúlon, pláne délután élénken fúj majd az északnyugati szél. Éjszaka is felhős, főleg keleten elszórtan még csapadékos idő lesz, de sokat mérséklődik a nyugati szél. Hajnalban 8, 13 fokra számíthatunk.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?