Hűvös napok után melegszik – Időjárás a héten

A hét elejének hűvös napjai után a hát második felében, pont a fagyosszentek idején egy rövid időre beköszönt a kora nyár.

A múlt heti fokozott légköri labilitással járó záporos, zivataros időszaknak egy időre vége szakad – igaz, ez nem jelenti egyben a májusi meleg eljövetelét. Mi több, két napig (kedden és szerdán), a fagyosszentekhez képest pár nappal előre hozott hűvös időszakot kapunk a nyakunkba. És még azt sem mondhatjuk, hogy éjszakai fagyok nélkül – már ami a szerdára virradó, kifejezetten vacogós hajnalt illeti. A hideg levegő utánpótlása szerencsére hét közepére elakad, s csütörtökön, valamint Pongrác napján, azaz pénteken erőteljesen melegszik – igaz, csütörtök estétől kezdve jóval labilisabb és nedvesebb levegő lesz felettünk, ami megint kedvez a záporok, zivatarok kialakulásának. Péntekre virradó éjszaka, s pénteken napközben (majd szombatra virradóan) már változékonyabb időnk lesz, s egy gyenge melegfront (meg az ezzel együtt fölénk húzódó meleg, nedves, labilis levegő) jóvoltából kiadós záporos csapadékot is kap az ország zöme, a legintenzívebbeket talán az északkeleti-keleti régió.

A másik két fagyosszent még rá is tesz pár lapáttal: szombaton, Szervác napján igazi kora nyári napot kapunk ajándékba, ez mind a főleg nyugaton és délen magasra (25 fok közelébe) szökő hőmérsékletekben, mind a intenzív gomolyképződésben s az e napon is sűrűn előforduló konvektív csapadékban is megmutatkozik (utóbbit az ekkor felettünk tartózkodó sekély ciklonnak köszönhetjük).  A meleg idő még vasárnap, azaz Bonifác napján is kitart, főleg az ország nyugati és déli felén. De ekkor már az előző estére elvonult légköri rendszer mögött leszünk, s az északról érkező, árnylattal hűvösebb levegő a következő napokra szépen visszazökkenti a hőmérsékleteket a kora nyáriból az átlagosan meleg késő tavaszi, májusi tartományba.

Rövid ősz után rövid nyár

Hétfő: Változóan felhős időnk lesz, némi napsütéssel, legfeljebb kisebb esőkkel, futó záporokkal (ezekre a makacsul felhős keleti országrészben van némi esély). Délutánra többnyire 15, 19 fokig melegszünk (délnyugaton helyenként meglehet a 20 is). Élénk, a Dunántúlon néha erősebb északnyugati szél fog fújni (a Békéscsaba–Miskolc vonalban viszont mérsékeltebb marad a légmozgás). Éjszaka kezdetben északon és a Dunántúlon lesz erőteljesebben felhős időnk, itt záporok is kialakulnak. Hajnalig (nyugaton élénkebb, az Alföldön gyengébb szélben) 5, 10 fokig csökken a hőmérséklet: ekkor már elszórtan délen és keleten is eshet.

Kedd: Az évszakhoz képest hűvös idő lesz, többnyire délután sem mérünk többet 10, 15 foknál (ezen belül még délen, délkeleten lesz a legmelegebb). A középső és a délnyugati országrészben lesz borúsabb az idő, s késő délutánig – főleg a Duna vonalában, így a főváros környékén és a Dél-Dunántúlon – elszórtan kialakulhatnak záporok, északnyugaton és az ország keleti harmadában csapadék nem várható. Az ország nagy részén élénk északkeleti-északi szél fog fújni. Éjszakára kiderül (majd reggelre nyugat felől ismét befelhősödik), a szél is sokat mérséklődik, hajnalra szinte leáll a légmozgás, így alaposan lehűl a nyugalomba jutott, amúgy is hideg levegő: –1, +7 fok közötti minimumok várhatók, pláne északon többfelé is fagyni fog.

Szerda: Közepesen (északkeleten még erősebben) felhős, napközben már többfelé (pláne nyugaton és délen) napos időben kicsit jobban is melegszik az idő: a hőmérséklet ekkor elérheti a 11, 16 fokot, miközben nyugaton és északon a délnyugati szél élénkül meg. Az előzőhöz képest melegebb és immár fagymentes lesz az éjszaka is: a derült ég alatt is csupán 3 és 7 fok közötti minimumokkal, köszönhetően a nyugaton élénkebb, keleten mérsékelt délnyugati, illetve déli szélnek.

Csütörtök: Kezdetben sok napsütés várható, erőteljesebben melegszik is az idő, kora délután 18, 23 fokos maximumok várhatók (ezen belül a nyugati megyékben és a Dél-Alföldön mérjük a legtöbbet, míg északkeleten lesz kissé még hűvösebb). Főleg nyugaton és a középső országrészben erősödhet meg a máshol is többnyire élénk délnyugati szél. Délután megnövekszik a gomolyfelhőzet, de késő estig csupán elszórtan alakulnak ki záporok. Enyhe, felhős, éjfél után, hajnaltájt  már többfelé záporos, nyugaton élénken, keleten mérsékelten szeles lesz az éjszaka is, mindössze 9, 15 fokig süllyednek a hőmérsékletek.

Péntek: Erősebben felhős, de délnyugaton-nyugaton és délen kezdetben zömmel még napsütéses időben kora délutánig többnyire 20, 25 fokig melegszünk – csupán a makacsul felhős, csapadékos északkeleten ragadhat a hőmérséklet kevéssel 20 fok alatt, s talán a Dunántúlon lesz a legmelegebb. A nap első felében főleg a középső és az keleti-északkeleti országrészben alakulnak ki záporok, később már országszerte (így a Dunántúlon, a Duna mentén, a főváros környékén is) sokfelé várható záporos csapadék, s ezek környezetében hamar le is hűlhet a levegő. Napközben sokfelé megélénkül, többfelé megerősödik a délnyugati-déli szél - de kora estére már sokat gyengül az ereje. Éjjel is felhős, átmenetileg kevesebb, hajnalban megint többfelé (főleg északon és délen) csapadékos (záporos), többnyire gyengén, de délnyugaton élénken szeles idő lesz. Hajnalra is csak 9, 14 fokig csökken a hőmérséklet,

Szombat: Napközben a még hajnalra megvastagodott gomolyfelhőzetből sorra pattannak ki a záporok, zivatarok – délután azonban nyugaton talán némi napsütés is várható. Napközben ennek dacára többnyire 20, 25 fokos maximumok várhatók. Északkeleten lesz ennél egy árnyalattal hűvösebb: itt csak 18–19 fokot mérhetünk - és záporok környezetében is visszaesnek a hőmérsékletek. A szélcsendesebb északkeleti országrész kivételével élénk, délen néha erősebb északnyugati-nyugati szél fog fújni. Az este folyamán még kialakulhatnak újabb záporok – de éjszaka jelentősen csökken a  számuk, sokfelé felszakadozik a felhőzet is, közben gyengül a szél, ennek dacára 8, 13 foknál ekkor sem lesz kevesebb.

Vasárnap: Többnyire 20, 25, de a kissé felhősebb északkeleten kevéssel 20 fok alatti maximumok várhatók, az ország nagy részén hosszabb időre is kisüthet a nap is. A délután derekától a Dunántúl déli felén illetve nyugati peremén már erősen gomolyfelhős idő lesz – elsősorban itt számíthatunk záporokra, esetleg zivatarokra (ezek környezetében több fokot visszaeshet a hőmérséklet). Többnyire mérsékelt (az Észak-Dunántúlon és északkeleten kissé élénkebb) északnyugati, illetve északkeleti szél fog fújni. Éjszakára átmenetileg nyugaton is csökken a felhőzet, gyengül a szél is, hajnalra 7, 14 fokig süllyednek a hőmérsékletek, de éjfél után a Dunántúl nyugati és délnyugati felén további záporok várhatók.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk