Dérrel-dúrral – Időjárás a héten

Tikkasztó kánikulával indul a hét, majd kedden érkeznek a frissítő zivatarok, záporok. S egy sekély ciklonnak hála, marad is a változékony idő.

Magassági gerinc – ízlelgessük e kifejezést: ennek, meg a peremén messze északra, egészen Észak-Skandináviáig nyúló melegnyelvnek köszönhetjük a hétvégén beköszöntött, hétfőn különösen tikkasztónak tűnő kánikulát. Pontosabban a perzselő nyár kitart még kedden is, de akkor már egy meleg nedves szállítószalag is felettünk lesz, egy közeledő és a térségünkben hullámot vető hidegfront előterében (ahogy azt már múlt heti prognózisunkban előrevetítettük). Ebből mi annyit veszünk észre, hogy már kedd délelőtt mind többfelé pattannak ki zivatarok: előbb a Közép- és Dél-Dunántúlon, de kora délutántól már itt, Budapest környékén is. És ez a záporos, zivataros idő kitart még másnap, szerdán is – mert az itt kavargó mediterrán peremciklon bőven szolgáltat nedvességet hozzá.

Ráadásul az ország mind nagyobb része kerül át a légköri rendszer viszonylag hidegebb oldalára: szerdán emiatt kezdetben igen jelentős lesz a különbség a szinte már hűvös Nyugat-Dunántúl és a jóval melegebb Tiszántúl között (átmenetileg pont a melegebb keleti területeken lesznek igazán kedvezőek a feltételek újabb zivatarok kipattanásához). Csütörtöktől szombatig csak kismértékben melegszik az idő, az éjszakák, hajnalok pedig megint alaposan felfrissülnek. Mindennap lesznek záporosabb-zivatarosabb régiói az országnak – most a péntek és Kelet-Magyarországon a szombat is erősen csapadékosnak tűnik. Nyugaton, vagy a főváros környékén már szombaton, vasárnap pedig országosan is nagyjából átlagos júliusi, nyári idő várható, ám további záporokkal, zivatarokkal!  És ez a tendencia folytatódik, kismértékben a jövő héten is - a hőmérséklet lassú emelkedésével. Záporokra, zivatarokra hétvégén is számítania kell a nyaralóknak, fesztiválozóknak – ráadásul ezek eloszlását, méretét, kiterjedtségét tekintve akad még némi bizonytalanság a prognózisokban.

Közben a tengerentúlon sem unatkoztak: Arthurral, az idei első atlanti hurrikánnal megkezdődött a szezon: a terjedelmes légköri szörnyeteg kapásból 2-es erősségű trópusi ciklonként csapott le Észak-Karolinára, majd már extratropikus viharrendszerként a kanadai Új-Skóciára. Mondanunk sem kell, ez csupán a nyitány volt – máshol már hónapok óta zajlik a trópusi viharszezon: Okinava felé például a Neogurinak keresztelt (ez a nyestkutya koreai neve) szupertájfun közelít.

Keddig kánikula

Hétfőn éri el csúcspontját a mostani hőhullám: napközben 32–35 fokos maximumok lesznek, ráadásul tartósan harminc fok felett marad a hőmérséklet, és este is csak lassan fogunk hűlni. Záporok, zivatarok csupán északkeleten pattanhatnak ki. Keddre virradó éjjel sokfelé alig frissül a levegő, hiszen különösen a nagyvárosokban, a magasabban fekvő dombtetőkön vagy az állóvizek mentén alig megyünk 25 fok alá – máshol 17 és 22 fok közötti minimumok lesznek. A Dunántúlon már kora reggel felhősödni kezd, kedd délelőtt pedig kezdetben a Dunántúl középső-keleti és déli felén pattannak ki záporok, zivatarok. Kora délutántól már a középső országrészben is zengeni fog az ég, és itt is lehetnek akár felhőszakadás-szerű záporok.Budapestet már délelőtt megkörnyékezhetik a felhőtömbök, majd délután 2-3 óra körül érhetik el ismét a zivatarok – előtte tisztesen melegszik a légkör (később ugyanez történik a keleti régiókban is). Ezen a napon országszerte marad a nagy meleg: a Dunántúl korán zivatarosodó régióiban csak valamivel 30 fok alatti, de mindenhol máshol még 31–34 fokos csúcshőmérsékletekkel. Többfelé (de főleg az Észak-Dunántúlon és a Duna mentén) erős lesz a délkeleti szél. A csapadékhullás éjjel is folytatódik, legkevésbé a déli országrészben: hajnalban 15–20 fok közé süllyed a hőmérséklet (de délkeleten ennél melegebb is lehet).

Szerda reggel a Dél-Dunántúl felől, s főképp a Duna mentén újabb vaskos, esőt hozó felhőtömbök érkeznek - emellett délnyugaton és északkeleten is gyülekeznek a cumulonimbusok, ami arrafelé ismételten záporok, zivatarok kialakulásához vezet. Napközben a csapadékzóna terjeszkedik a Tiszántúl felé is, ahol a nap első felében még 25–28 fokos meleg is lehet. A Dunántúlon ugyanakkor néhol a 20 fokot sem éri el a hőmérséklet, és a Duna mentén, a főváros környékén sem lesz több 22–23 foknál. Az Észak-Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél – az északnyugati országrészben élénk marad a légmozgás a következő három napban is. Csütörtökre virradóra már jobban lehűl: 12–16 fokig – északon és keleten (s részben a Dél-Dunántúlon) további konvektív csapadékhullás várható. Csütörtökön napközben a Dunántúl jó részén felhős-esős és hűvös idő várható, 18-21 fokos maximumokkal - míg az ország keleti kétharmadán változóan felhős-napos időben 23–29 fokig emelkedik a hőmérséklet. Késő délután, kora este azután terjeszkedni kezd a csapadéksáv, s már északon és keleten is mind többfelé lehetnek záporok, zivatarok.

Péntek hajnalra 10–15 fokig hűl a levegő: ekkor sem lesz nyugodt az éjszaka, hiszen az ország jelentős részén további esők, záporok lehetnek. Napközben is marad az időjárás csapadékos jellege egyre többfelé pattannak ki záporok, zivatarok: a napi csúcshőmérséklet 20 és 25 fok között alakul, s főleg a Nyugat-Dunántúlon lehet erős az északnyugati szél. Szombat hajnalra 10–15 fokig is hűlhet a levegő, és továbbra is gyakoriak lesznek a záporok, zivatarok. Napközben Kelet-Magyarországon erősen felhős, néhol szeles idő várható, s itt újabb újabb záporok, zivatarok áztathatják a földet: a tartósan csapadékos vidékeken legfeljebb 20 fok körül vagy az alatt alakul a csúcshőmérséklet is. Délután Dunántúlon is előfordulnak majd záporok - ám Közép-Magyarországon, a Duna mentén (így a fővárosban is) meleg nyári idő várható, 24-28 fokos maximumokkal. Vasárnapra virradó éjjel sem lesz túl meleg: 11–16 Celsius-fok lesz a hajnali minimum - akkorra átmenetileg elcsendesednek a záporok is. Július második vasárnapján többnyire 25–28 fok körüli délutáni csúcshőmérsékletek is jöhetnek - de zivatarok környezetében gyorsan hűl a levegő és szél is feltámad. Délután újabb záporok-zivatarok pattannak ki - országszerte sokfelé számíthatunk kisebb-nagyobb, néha dörgéssel-villámlással kísért csapadékra. Naplemente körül csökken a záporok aktivitása, s a záportömbök, zivatarcellák jórészt feloszlanak a vb-döntő idejére.

Figyelmébe ajánljuk