Itt a frontátvonulás – Időjárás a héten

A rendszeres időközönként befutó hidegfrontok egyelőre még megakadályozzák a tartós kánikula kialakulását. De ami késik…

A hétvégi rövid és nem is túl combos felmelegedés a hétfői nappal meg is szakad – országos méretekben is kiadós csapadék kíséretében. Egy hullámzó (mediterrán peremciklont is generáló) hidegfront érkezik ugyanis Nyugat-Európa irányából: az útját záporok, zivatarok kísérik. Igazából már ezelőtt is kialakultak – múlt heti prognózisunkban is előre jelzett – csapadéktömbök vasárnap este az északi országrészben, illetve a Dunántúlon – köszönhetően az ország felett húzódó úgynevezett meleg nedves szállítószalagnak (MNSZ). A viszonylag lassan előrehaladó front ugyanakkor a legtöbb időjárási tényező tekintetében valósággal kettévágja az országot – azon belül is folyamatosan összeszűkül a nyáriasan meleg zóna területe.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

A Dunántúlon egész nap hűvös és sokszor csapadékos lesz az idő, a középső országrészben viszont átmenetileg legalább a 20 fokot átlépjük még kora délelőtt, bár itt is záporokra, zivatarokra számíthatunk. Az ország bő keleti harmadán (de főleg a Tiszántúlon) még meleg nyár lesz, sokfelé 30 fokhoz közeli vagy efölötti hőmérsékletekkel – ide csak késő délután érkezik a front, s a légkörben addigra kumulálódó energia bőséges gyúanyagot biztosít a zivatarok számára (a hétfő délelőtti OMSZ veszélyjelzés szerint délután előbb a Dunántúl és Duna–Tisza köze déli részén, majd leginkább az Alföld térségében erős zivatarrendszer épül ki!). Itt még keddre virradó éjszaka, sőt másnap is további záporok várhatók, ám máshol kisüt a nap, és mérsékelt meleg várható kedd délutánra is.

A következő hidegfrontra sem kell sokat várni: már szerda délután bekopogtatnak hírnökei, a záporok, zivatarok az Északnyugat-Dunántúlra. Ez a rendszer sem lesz túl kapkodós: nem csupán csütörtökre virradó éjjel, de az ország keletebbi felén még csütörtökön a nap első felében is további záporok, zivatarok lesznek. Az egymást követő hidegfrontok nem csupán a nappali hőmérséklet monoton emelkedését törik meg, de az éjszakák is viszonylag hűvösek lesznek (július elejéhez képest meg pláne). A péntekig jórészt visszafogott felmelegedés nyomán hétvégére a természet kissé felcsavarja a termosztátot: már szombaton is részleges kánikula lehet, vasárnap pedig már az ország döntő részén 30 fok feletti csúcsértékek, sőt 35 fokot közelítő maximumok várhatók. Mondjuk ez a kánikulai periódus sem lesz hosszú életű: bár a tetemes időbeli távolság miatt jelentős a prognózisokban rejlő bizonytalanság is, a jövő hét keddet (július 8.), esetleg szerdát már megint egy hidegfront koronázhatja meg.

Hétvégén már kánikula

Hétfőn az ország nyugati felén (legalább a Duna vonaláig) már délelőtt záporos, zivataros és viszonylag hűvös idő lesz (Budapesten például valószínűleg délelőtt áll be a napi maximum 23–24 fokkal, majd déltől inkább süllyedni fog a hőmérséklet). Kelet-Magyarországon ugyanakkor még 30–32 fokos maximumokat mérhetünk: ide délután, lépcsőzetesen érkezik meg az intenzív zivatarokat hozó front, melynek befutásával akár 12 fokot is visszaeshet a hőmérséklet. A front átvonulása után igen élénk északnyugati szél fúj majd – a front előtt, az Alföldön viszont a déli szél erősödik meg. Keddre virradó éjszaka inkább már csak keleten lehet újabb eső, zápor (élénk északnyugati szél mellett). Hajnalra 9–15 fokig hűl a levegő (Budapest belvárosában és a Balaton mellett sem lesz sokkal több). Napközben főleg keleten és északkeleten lehetnek további záporok, zivatarok. Továbbra is kissé élénk lesz az északnyugati szél: délután zömmel 25 fok körüli (a tartósan csapadékos északkeleti hegyvidéken az alatti) délutáni csúcshőmérsékletekre számíthatunk. Szerdára virradó éjjel, illetve hajnalban ismét 9–15 fok közötti minimumokat mérhetnénk, ha alvás helyett efféle botorságokkal foglalkoznánk. Szerdán a nap nagy részén változóan felhős, de azért nagyobbrészt napos idő ígérkezik – délutánra már 24-29 fokig emelkedik a hőmérséklet. Késő délután, kora este nyugaton és északon vastag felhők kúsznak az égre, s mind több helyen pattannak ki záporok, zivatarok. Csütörtökre virradó éjjel az átvonuló hidegfront lesz a főszereplő. Sokfelé hullhat akár jelentős mennyiségű csapadék, miközben ismét feltámad az északnyugati szél. A felhős idő miatt viszont hajnalra is csak 13-18 fokig süllyed a hőmérséklet (a zivataros, szeles időben garantáltan ennyinek sem érezzük majd).

Csütörtökön napközben a Dunántúlon már felszakadozik a felhőzet, ugyanakkor a Duna vonalától keletre sokfelé (néha még a fővárosban is) lehet zápor, zivatar, majd a délután második felére mindenhol megszűnik a csapadék. Sokfelé élénk, néhol erős északi, északnyugati szél fog fújni, a hőmérséklet csúcsértéke a nyugati és középső országrészben 25-27, a tartósan csapadékos keleten csak 18 és 22 fok alakul. Péntekre virradó éjjel ismét derült időben, gyengülő légmozgás mellett 9–15 fok közötti minimumok várnak ránk. Pénteken ismét erősödik a nappali felmelegedés: a ragyogóan napos időben 24-29 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombatra virradó éjjel még alaposan felfrissül a levegő: 11-17 fokig hűlünk. Napközben már részleges kánikula várható: a 28-33 fokos meleget csak az élénk (az Észak-Dunántúlon igen erős) délkeleti szél enyhíti. Nyugat-Dunántúlon, az Alpokalján délután és kora este záporok, zivatarok pattanhatnak ki  máshol felhő is alig lesz az égen. Vasárnapra virradóan már csak 15- 21 fokig csúszunk le (a nagyobb városokban kevésbé frissül fel a levegő), napközben pedig csaknem országos kánikula várható, 29-34 fokos maximumokkal. A Dunántúlon és északon délutántól már nyárias zivatarok is kipattanhatnak.

Figyelmébe ajánljuk