Január, február, itt a nyár!

Erős lehűlés – időjárás a héten

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. ápr. 18., 09:04
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Hideg és nedves levegő önti el a Kárpát-medencét, s a meleg tavaszi idő a hétvégére sem tér vissza

Már a múlt hét időjárása is változatosan alakult, de a hőmérsékletek azért megütötték a sokéves átlag szintjét. Ám a hétfő késő este befutott (egy hullámzó frontrendszerhez tartozó) hidegfront nem csak csapadékot, de jóval hidegebb levegőt is hozott magával, ami ráadásul nagy sebességgel áramlik be hozzánk. A következő napokban tehát hűvös, néha kifejezetten hideg lesz, amit az erős szélben még annyinak sem érzünk, és vissza-visszatérően esőt is kapunk a nyakunkba. Szerda hajnaltól egy jó másfél napig konkrétan felettünk lesz egy itt generálódó mediterrán ciklon középpontja, ami különösen mozgalmas időjárással jár majd.

false

A hideg és nedves légtömegek keveredésének hála, helyenként (mondjuk inkább a magasabb domborzati pontokon és éjjelente-reggelente) még az a csúfság is előfordulhat, hogy hó keveredik az esőbe, sőt a hegyekben változó vastagságú fehér lepel is kialakulhat. Összességében szerda hajnaltól csütörtök estig jelentősebb csapadék (főleg azért eső, vagy eső-hó vegyesen) is hullhat, ami mezőgazdasági szempontból jót fog tenni a talaj már erősen kiszáradt felső rétegének – a laikusok részére viszont napokig tartó novemberi hangulatot garantál.

Péntektől átmenetileg  egy rövid, szárazabb (de továbbra is szeles) periódus köszönt be, szombatra még kicsit emelkednek is a hőmérsékletek (de ezen a napon is inkább csak a Dunántúlon emelkednek 15 fok fölé). Ám már szombat délután újabb záporok érkeznek (főleg az északi országrészbe), este, és vasárnapra virradóan egy (szintén záporokkal járó) hidegfront vonul át rajtunk. ennek nyomában vasárnapra visszaesnek a hőmérsékletek, megerősödik a szél és még mindig labilis légkörnek köszönhetően ismét záporok teszik változatossá a napot, de északkeleten-keleten egy-két zivatar is kialakulhat. A hét tehát néha nedvesen és határozottan hűvösen zárul, ám a jövő hét elején (főleg kedden, szerdán) némi felmelegedést is tapasztalunk, hogy azután a hét közepén ennek is véget vessen egy markáns hidegfront, nyomában záporokkal, sőt zivatarokkal, erős széllel és markáns lehűléssel! Tartósan meleg idő érdekében pedig jobban tesszük, ha ezúttal tényleg a májusra várunk!

Hűvös, esős idő

Kedd: Erősen felhős, még mindig többfelé esős, záporos időben 8, 13 fokig emelkedik a hőmérséklet. (Talán a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.) Közben többfelé megélénkül az északnyugati, keleten az északkeleti szél. Éjszaka felhős, délen és keleten (hajnalban a középső országrészben is) többnyire még esős időben 1, 6 fokig süllyed a hőmérséklet (éjszaka helyenként már havas eső, a hegyekben hó is előfordulhat!). Nyugaton megélénkül, majd hajnalra megerősödik az északnyugati szél.

Szerda: Erősen felhős, országszerte csapadékos időnk lesz, minimum élénk, de sokfelé erős (a nyugati határnál már viharos) északi-északnyugati szél fog fújni. Délután mindössze 2, 7 fokos maximumok várhatók! Éjszaka felhős, még mindig kiterjedten csapadékos időben, a szélcsendesebb délkeleti-keleti határvidék kivételével még mindig élénkebb-erősebb szélben 0, +3 fokig süllyed a hőmérséklet.

Csütörtök: Zömmel borult, esős, sokfelé még havas esős (a hegyekben havazással súlyosbított) időnk lesz, erős, néha viharos északkeleti-északi szélben 4, 9 foknál napközben sem lesz több. Kora estig még sokfelé fog esni, de gyenge esőre, elszórt havazásra egészen éjfélig is számíthatunk. Éjszakára azért már csökken a felhőzet, némileg mérséklődik, de továbbra is élénk marad az északias irányú légmozgás is, így hajnalban már csak –2, +3 fokot mérhetünk (de északon helyenként ennél is mélyebbre süllyed a hőmérséklet).

Péntek: Változóan felhős időben többnyire azért már 8, 12 fokos maximumok várhatók (délnyugaton helyenként még kevesebb), Főleg a nap első felében még többnyire igen élénk északnyugati szél fog fújni, délután fokozatosan mérséklődik a légmozgás. Éjszaka derült, immár csak gyengén szeles időben 0, +5 fokos minimumok várhatók

Szombat: Zömmel felhős időben 12, 18 fokos maximumok várhatók (a Dunántúl délnyugati sarkában lesz a legmelegebb). Északon már déltől kialakulhatnak kisebb esők, záporok, délután és este is inkább északon, északkeleten, no meg a Tiszántúlon fog esni. Közben többnyire élénk, északon-északkeleten erős északnyugati-nyugati szél fog fújni. Késő este már az ország jelentős részén, így délnyugaton és délen is vastagon felhős, visszatérően záporos időnk lesz, hajnalra azért az ország nagyobb részén eláll az eső, szűnnek a záporok. Közben mérséklődik, de még mindig kissé elénk marad az északnyugati szél. Hajnalra –1, +6 fokig hűlünk: a hajnalra kiderülő északi, északkeleti határszélen, no és a még mindig hóval borított hegyvidéki területeken fog még többfelé fagyni, a felhősebb déli határ mentén lesz viszonylag enyhébb a hajnal.

Vasárnap: Erősen gomolyfelhős, reggel még csak délnyugaton és északkeleten, napközben már országszerte elszórtan csapadékos (záporos, esős) időben délután sem lesz több 9, 13 foknál – azért két zápor között helyenként a nap is kisüthet! A legtöbb zápor az ország északkeleti felében alakul ki, itt egy-két zivatar sem kizárt! Többnyire élénkebb-erősebb északnyugati-nyugati szél fog fújni. Éjszakára csökken a felhőzet, csendesedik a szél is, –1, +4 fokig hűl az idő (északon még mindig többfelé fagyhat, pláne, ahol még nem olvadt el a hó).

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

szerző
Barotányi Zoltán
publikálva
2017. ápr. 18., 09:04
kommentek
0
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Barotányi Zoltán

"Dimitrij Lénáról mesél..."

Barotányi Zoltán
Szerző adatlapja