És tényleg: itt a nyár?

A múltkori prognózisunkban e hétre ígért felmelegedés egyáltalán nem marad el – sőt átmenetileg kissé meghökkentő, de azért nem teljesen szokatlan mértékeket ölt majd. Annyi biztos, hogy április utolsó hetében olyan hőmérsékleti értékeket mérhetünk majd, amelyek még május végén is tiszteletet parancsolnának. No de ne szaladjunk ennyire előre: a hét eleje ugyanis még az előző napok változatosságát mutatja. Hétfőn például átmeneti nyugalom után délutántól ismét nedvesebb, labilisabb levegő érkezik, s ettől kezdve mind több helyen pattannak ki záporok, zivatarok. Néhol a vasárnapihoz hasonló jégesős program megismétlésével – korántsem a nagy tetszésre való tekintettel... Csapadékra legnagyobb eséllyel délen (délnyugatról kiindulva), majd Közép-Magyarországon és az északi hegyvidéken, végül délkeleten-keleten lehet számítani – de máshol sem lehet kizárni egy-egy záport-zivatart. Keddre virradó éjszaka több helyen, főképpen Kelet-Magyarországon akár kiadós esőre is számíthatunk, reggelre azután ott is csitul az ég, s alábbhagy a csapadékhajlam. A kedd is derűsen, sőt még a hétfőnél is melegebben indul – de ez csak annyit jelent, hogy megint egy ciklon melegszektorába kerültünk, s a közeledő hidegfront előtt gyorsul a melegebb levegő beáramlása – déli-délnyugati irányból, ami a szél megélénkülésével jár. A labilissá váló légkörben már délutántól záporok, zivatarok alakulnak ki, hogy azután nyugatról-délnyugatról megérkezzék maga a frontfelhőzet, amely szerda délutánig halad végig az országon, és útját szeszélyes területi eloszlásban változatos mennyiségű csapadék kíséri. A hét első napján azért az ország nagyobbik része kap annyi csapadékot, amennyit elspájzolhat a szárazabb napokra – merthogy ezt követően, alkalmasint a hét legvégéig, ne számítsunk további esőkre.

Sőt, ahogy csütörtöktől határozott déli áramlással meleg, száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét, mind magasabbra szökik a hőmérő higanyszála is. Pénteken már 25 fok körüli, szombaton szinte mindenhol 25 fok feletti csúcshőmérséklet várható. A négynapos ünnep hátralévő részén is a sokévi átlagnál jóval melegebb idő várható – arról nem is beszélnénk, hogy az éjszakák is kellemesen langyosak lesznek, s nagy szél sem várható. Ami öröm a kirándulóknak, parkban sétálgatóknak vagy a teraszon napfürdőzőknek, az nem biztos, hogy akkora boldogság a földművelőknek: ők, meglehet, elbírtak volna még néhány csapadékos napot (a jégesőket persze leszámítva – de hát a természettől mindig is afféle package deal keretében kapjuk a jót meg a rosszat, gondosan összecsomagolva).

Csütörtöktől csaknem kora nyár

Hétfőn az előző este átvonult hidegfront nyomán kezdetben még száraz, napos idő várható – ám a Kárpát-medence egyelőre még a tőlünk délnyugatra ügyködő mediterrán ciklonok áramlási zónájához tartozik. Kicsit később, másnap a változatosság kedvéért ismét nyugat-délnyugat felől érkezik majd egy újabb frontrendszer. Ennek megfelelően hétfőn mérsékelten meleg időre, 16–21 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk, majd délutántól délnyugat felől megérkezik a nedvesebb levegő, s holnap reggelig mind több helyen számíthatunk csapadékra. Zömmel azért az ország déli felén, majd estefelé már az ország középső területein (az sem oly biztos, hogy Budapest kimarad az áldásból…), éjjel pedig már zömmel az Alföldön. Mondanunk sem kell: a felhősebb régiókban kifejezetten enyhe lesz az éjszaka.

Kedden kissé már melegszik az idő, egészen 19–23 fokig, miközben néhol hevesebb déli széllökések is várhatók. Azután nyugatról érkezik a hidegfronti felhőzet – de már előtte is bedurran a légkör, s mind több helyen törnek magasra a gomolyok, aminek előbb-utóbb konvektív csapadék, zápor, zivatar lesz a vége (ízlés szerint villámlással-dörgéssel, helyi széllökésekkel, némi jéggel megspékelve). A front átvonulását átmenetileg hevesebb szélrohamok is kísérhetik, a csapadékzóna pedig akár szerda kora délutánig is kitart – mármint Kelet-Magyarországon, főképpen a Tiszántúlon. Nyugat felől ugyanakkor már délelőtt megkezdődik a felhőzet felszakadozása, s mind több helyen süt ki a nap.

A front mögött kissé visszaesik a hőmérséklet, de ezt ne értsük túl komolyan – szerdán például „csak” 15–20 fok közötti hőmérsékletre számítsunk, s a rákövetkező éjszaka is egy kicsit csípősebb lesz (átmenetileg 5 fok körüli minimumokkal). Csütörtöktől azután mind hajmeresztőbb nappali maximumok várhatók: 20–25 fokos decens értékekkel kezdünk, azután sorra 23–26, 24–28, 25–30 fokos nappali hőmérsékletekre számíthatunk – vasárnapig bezárólag biztosan. S afelől sincs sok kétségünk, hogy április utolsó napja, meg május 1., a munka munkátlanságra csábító ünnepe sem hoz holmi nyugtalanító lehűlést a Kárpát-medencébe. Az éjszakák enyhék lesznek (lassan már ekkor sem süllyed 10 fok alá a hőmérséklet – ennél többet azért ne várjunk, elvégre még áprilist írunk!), a szél pedig csupán szombaton fog megélénkülni – délkeleti irányból, ahonnan a még melegebb száraz levegő érkezik egy középpontjával tőlünk keletre megülő anticiklon áramlási rendszerében. Amúgy az ilyen típusú és irányú szeleket sirokkónak, illetve hozzánk közelebb, a Balkánon jugónak nevezik.

Azért azt megjegyeznénk, hogy a mindig elégedetlen gazdák mellett az allergiásokat viseli majd meg e száraz idő – már persze leginkább azokat, akiknek a szervezetéből túlzott immunreakciókat vált ki a nyír, a gyertyán, a kőris, a platán, a tölgy, a fűz vagy a dió virágpora, esetleg a fejüket (akarjuk mondani: a kalapjukat) felütő gombák spórája.

Annyit pedig ígérhetünk, hogy pénteken, a hosszú víkend előtt még egy prognózisfrissítéssel jelentkezünk!

És az ígért pénteki update: most sem mondhatunk mást, csak amit fent írtunk. Szombattól szerdáig - tehát az ünnepek alatt végig, s még egy kicsit tovább is - szinte nyári meleg, 27-30 fokos csúcshőmérsékletekkel. Szerdától már számíthatunk záporokra, zivatarokra, s csütörtöktől kicsit visszavesz a hőmérő is.

Figyelmébe ajánljuk