Esők után pótnyár – Időjárás a héten

A kalendáriumi nyárnak vége, s a természet a maga részéről próbálná is érvényesíteni a papírformát, de rajta múlik az is, hogy terve csak részben sikerül – így szokott lenni, amikor a jobb kéz a bal ellen játszik.

Hétfőn mintha nem is egy ország lennénk, akkora lesz a különbség a nyugati és keleti tájak között – most speciel időjárási értelemben. Hétfőre virradó éjjel éppen tőlünk délnyugatra képződött egy sekély peremciklon (az Alpok felett hullámot vetett hidegfronton), amihez még egy úgynevezett magassági hideg légörvény is társul. E bőséges csapadékot generáló rendszer azonban megreked a Kárpát-medence nyugati, maximum középső részén – és nem bír el a keletre áramló, kifejezetten nyáriasan meleg levegővel. A viadal azért két napig tart – kedden sem lesz kisebb a különbség az ország két vége között 15 foknál: a Balatonon szinte októbert idézi az időjárás, a Tiszánál meleg nyár, strandidő. Budapesten ehhez képest mindkét nap afféle átmeneti hangulatú lesz, kicsivel 20 fok feletti maximumokkal, hétfőn még több, kedd reggeltől, délelőttől már kevesebb esővel.

Szerdától jelentősen csökkennek a nagy hőmérsékleti különbségek – de teljesen nem szűnnek meg, és a napsütés is ritkán lesz zavartalan. A hét közepén és még hétvégén is meleg, ugyanakkor gyakorta nedves és néha labilis levegő áramlik a Kárpát-medencébe. Egész héten jellemző marad, hogy az igazi nyárias meleg a héten végig az Alföldön, de szerdától már a Duna mentén (pl. Budapesten) is érezhető lesz – de máshol is kellemes, átlagos kora őszi idő lesz: már ha éppen nem esik tartósan vagy visszatérően záporos eső, ami például szerda délutántól csütörtök délutánig (s azután szakaszosan vasárnapig) többfelé is előfordulhat. Most úgy tűnik, hétvégére sem romlik el az idő, sőt talán még a jövő hét elejére is marad valamennyi a melegből – jó is lenne elrakni dunsztosüvegbe, hiszen hamarosan nagy szükségünk lesz rá.

Még a nyár az erősebb

Hétfőn hatalmas kontraszt alakul ki a nyugati és a keleti országrész között. Nyugaton (és kezdetben még a középső országrészben, így Budapest környékén is) zömmel borús és esős, sőt néha (a fővárosban kora délután) zivataros idő lesz – a Dunántúlon akár komolyabb mennyiségű csapadék is. Ennek megfelelően a nyugati országrészben 14–18, a középső országrészben, ahol azért idővel (mondjuk csak átmenetileg) alábbhagy az eső, 22–25, keleten 27–29 fok (vagy még több) lesz. Míg nyugaton kifejezetten erős lesz az északi-északnyugati szél, addig a keleti országrészben inkább a keleti szél élénkül meg. Keddre virradóan a Dunántúlon és a Duna mentén, sőt a Duna–Tisza-közén is további esők várhatók – keletebbre változóan felhős idő lesz. A hajnali minimumok 12 és 17 fok között alakulnak. Kedden nyugaton hűvös, esős és szeles idő lesz, 20 fok alatti hőmérsékletekkel – keleten változóan felhős idő, nyárias, 26–29 fokos (néhol a 30-at is elérő) csúcsértékekkel. A középső országrész, így Budapest átmeneti helyzetű lesz: felhős marad az idő, de délelőttől már csak kevés eső lehet, és a hőmérséklet errefelé is eléri a 23–26 fokot. Szerdára virradó éjjel a Dunántúlon is fokozatosan eláll az eső: hajnalra 12–17 fokig hűl a levegő. Nyugaton lesz hidegebb.

Szerdán napközben változóan felhős időben már nyugaton is emelkedik a hőmérséklet – ugyanakkor kora délutántól sokfelé - így a főváros környékén, de délen, délkeleten is várható zápor, zivatar. A hőmérséklet délutánra 24–29 fokig melegszik (az Alföldön lesznek combosabb maximumok – itt néhol 30 fok is lehet), ugyanakkor élénk szél fog fújni – északnyugati, illetve északkeleti irányból. Csütörtökre virradó éjjel a Dunántúlon többfelé és talán néhol a középső országrészben is esők, záporok, máshol változóan felhős idő vár ránk, országosan 13–19 fokos hajnali minimumokkal (a Dél-Alföldön lesz a legkevésbé hűvös). Csütörtökön változóan felhős idő lesz, de azért nem fogjuk nélkülözni a napsütést, és ezen a napon is meglesz a 25–30 fok (természetesen megint keleten a magasabb értékekkel). Záporok, zivatarok főleg délnyugaton és nyugaton fordulnak elő - néhol továbbra is határozott északkeleti irányú légmozgást tapasztalunk.

Péntekre virradó éjjel délnyugaton talán még eshet, máshol kevésbé: 13-19 fok a reggeli minimum. Napközben főleg a nyugati, középső és déli országrészben lehetnek záporok, kisebb zivatarok - a csapadékzóna azután délután meglódul észak felé is. Az ország északkeleti részén még ezen a napon is 25–29 fok körüli értékeket mérhetünk, de többnyire inkább a 25 fok körüli-alatti maximumok lesznek jellemzőek. Szombatra virradó éjjel a nyugati és a középső országrészben (hajnalban Budapesten is) kinéz a további eső, zápor - amúgy a változóan felhős időben 12–17 fokig süllyed a hőmérséklet. Szombaton reggel, kora délelőtt a nyugati országrészben és a Duna mentén (így a fővárosban) még eshet, napközben már csak a Dunántúlon lehet számítani további makacs csapadékhullásra - délután azért már az ország északi részén is lehetnek záporok. Ám többnyire így is meglesz délutánra a 23–27 fok – s az Észak-Alföldön ennél melegebb is lehet. Ahol viszont tartósan esik az eső, ott inkább csak 20 fok körüli hőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap hajnalig csökken a záporok száma, s kora reggel is 11–16 fokig hűlünk.  Kezdetben jórészt változóan felhős idő lesz - a délután második felében lehetnek újabb záporok. Ezek dacára a hét utolsó napján kellemes meleg vár ránk: zömmel 23-27 fokos maximumokkal (ennél több már csak a Felső-Tisza vidékén lehet).

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?