Nyugodt, majd esős napok – Időjárás a héten

Igazi utónyári hétkezdet után utolérnek minket a kövér felhők, és le is táboroznak itt: a következő négy-öt nap az esők, záporok jegyében telik.

Ritka a nyugalom mostanában a Kárpát-medencében: e mostani, határozott (jó, mondjuk nem mindig zavartalan…) késő nyári időt egy Európa közepén kiépült anticiklonnak köszönhetjük. E gigantikus képződmény hatására hétfőn és zömmel már kedden is leszálló légmozgások uralkodnak, s átmenetileg csökken a záporok, zivatarok száma (hétfőn a keleti országrészben elszórtan alakulnak ki), s egyelőre érkezik még a meleg levegő utánpótlása is. Talán kedden késő délután, északon lehet nagyobb a számuk. Azután szerdára virradóra már megint fölöttünk mélyül  ki egy peremciklon, és ez napokra esőssé, záporossá változtatja nálunk az időt. Ráadásul megint kettévágja az országot: igaz, ezúttal rendkívül egyenlőtlen módon, hiszen alig hagy teret a nyárnak.

Mindenesetre jelentős különbség alakul ki mondjuk az ország őszies hőmérsékletű nyugati fele, de inkább kétharmada és a még nyárias Dél-Alföld vagy az ország északkeleti csücske között – jelen esetben Budapest határozottan a hűvösebb szektorba tartozik majd.

Csapadék pedig sokszor és sokfelé várható – még a sekély légörvény szűkös kelet-magyarországi meleg szektorában is, legfeljebb itt lesz néhány, a nagyobb légköri energia által táplált zivatar is. A sok eső könnyen lehet, hogy ismét lokális árvizeket indít el – sajnos azt sem lehet kizárni, hogy a már múltkor is alaposan feláztatott nyugat-magyarországi területeken.

Amúgy a hét pontos forgatókönyvében sok a bizonytalanság – az efféle sekély légörvények viselkedésében sok a kiszámíthatatlan elem, de az időjárás őszies fordulata biztosnak tűnik.

Emellett sokáig a légmozgás is többnyire gyenge és jellegtelen marad: legfeljebb csütörtök-pénteken lehet néhol élénkebb a délkeletei szél – a keleti országrészben. Azt persze nem kell hinni, hogy ezzel az esős epizóddal vége is a melegebb napoknak – azokból még a jövő héten is akad pár!

Ahogy az erősebb allergiás napokból is marad még néhány – a hét első napjain erős lesz a pollenterhelés, pláne, ami a parlagfüvet illeti, ám a hét közepétől az ismétlődő esők sokat javítanak az allergiások közérzetén (míg tudjuk: másokén megint csak rontani fog a sok ború).

Hétfő, kedd meleg

Hétfőn változóan felhős időben viszonylag magasra: 22, 27 fokig emelkedik a hőmérséklet – északkeleten még magasabb is lehet. Azért nem maradunk záporok nélkül: előbb a középső és déli országrészben, később az északkeleti hegyvidéken alakulnak ki, elszórtan. Keddre virradó éjjel csapadékmentes idő lesz: hajnalig 12–17 fokig csökken a hőmérséklet. Kedden még egy meleg napra ébredünk: délután 25–28 fokig melegszik a levegő. A Nyugat-Dunántúlon, továbbá elszórtan északkeleten már kora délután záporok, zivatarok pattannak ki. Utóbbiak napszálltára elcsitulnak – azonban nyugaton a csapadékhullás átterjed a Dunántúl jelentős részére.

Szerdára virradóra 11–16 fokig csökken a hőmérséklet. Hajnalban már Budapestet is eléri a szép, rendezett, északnyugat-délkelet irányban mozgó csapadéksáv, majd az ország mind több régiójában lesz újabb eső, sőt sokfelé zápor, akár zivatar is. Délutánra a középső és déli országrészben, s az Alföld szintre minden régiójában esni fog (Észak- és Nyugat-Dunántúlon viszont eláll). A csúcshőmérséklet már csak a déli határszélen és az ország keleti harmadában haladhatja meg a 25 fokot – máshol legfeljebb kevéssel alakul 20 fok fölött. Csütörtökre virradó éjjel sokfelé fog esni: reggelig 9–14 fokig hűl a levegő. Csütörtök reggel, mintha mi sem történt volna, továbbra is sokfelé fog zuhogni – és napközben sem nagyon akar alábbhagyni. Kelet-Magyarországon várható kevesebb cspadék (itt viszont délután zivatarok is kialakulhatnak). Már csak az Alföld déli és keleti részén lesz 25 fok körüli, pláne a feletti hőmérséklet. Máshol pedig csak 15–21 fok várható (a fővárosban sem érjük el a 20 fokot).

Péntekre virradóan ismét igen sok eső esik majd, s zömmel 15 fok alatti, de a Dunántúlon sokfelé 10 foknál is alacsonyabb maximumok lesznek. Pénteken az ország még mindig szinte nyárias, északkeleti csücske kivételével inkább hűvös idő 16-21 fok várható. Napközben a középső országrészben, a Duna mentén (és igen: a fővárosban is) az Alföld jelentős részén (kivéve pl. Szabolcs-Szatmárt) és Észak-Magyarországon  kifejezetten intenzív csapadékhullás várható - a Dunántúlon viszont délnyugat felől (átmenetileg!) megszűnik az eső. Szombatra virradóra ismét sok helyen zuhoghat: zömmel 9 és 15 fok közötti minimumok lesznek; a csapadékmentes északkeleti csücsökben lehet ennél melegebb.

Szombaton a sokévi átlagnál kicsit hűvösebb idő lesz - kivéve az ország északkeleti sarkát: ott 25-30 fokos maximumok, igazi nyári idő várható. Ezzel szemben a pusztán Dunántúlon 17-21, a középső országrészben és délen 21-24 fok lesz a napi maximum. Ismét sokfelé fog esni: a nap első felében a nyugati és a középső országrészben - később a Dunántúlon már csak elszórtan s a csapadékhullás centruma fokozatosan Kelet-Magyarországra helyeződik át (itt ismét várhatók zivatarok is). Vasárnapra virradóra továbbra is sokfelé várható eső – hajnalban 9 és 15 fokig hűl le a levegő. A hét utolsó napján sem nagyon melegszik az idő: többnyire 18–23 fokos csúcshőmérsékletek lesznek (a Tiszántúlon és északkeleten azonban simán lehet 25-29 fok is), s többfelé várható eső, néhol  zápor, zivatar is: főleg a nyugati és a középső országrészben.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?