Fokozatos lehűlés – Időjárás a héten

Nem húzta sokáig az amúgy is visszafogottan teljesítő vénasszonyok nyara. Hétvégére drasztikusabb lehűlés is jöhet.

Ahogy múlt héten ígértük, e hét első felében még kitart a viszonylag langymeleg időszak, még ha – egy magassági hidegörvénynek köszönhetően – felhőkkel, esőkkel tarkítva is. A nosztalgikus képzeletben még vénasszonyok nyaraként élő derűsebb, naposabb időszak éppen csak elkezdődött volna az elmúlt hétvégén, és lám, már véget is ért. Azért emlékeztetnénk rá, hogy az efféle periódusokat azért még a vasárnap mértnél is combosabb maximumok szokták jellemezni – ehhez képest a csúcshőmérsékletek az elmúlt hétvégén éppen csak elérték a dátum szerint várható átlagos értékeket, most hétfőn-kedden már ennyi sem lesz.

Ráadásul szinte a hét minden napján várható csapadék, még ha nem is országos kiszerelésben. amikor meg nem, akkor ködfelhők fognak terjeszkedni. Ennek is köszönhetően csütörtöktől (egy viszonylag meleg szerda után) kissé már hűvös lesz, s lépcsőzetesen tovább csökken a hőmérséklet. Szombaton is hűvös lesz, de vasárnap szinte már a következő hónapba (babonából nem is írjuk le a nevét) kóstolhatunk bele: mintha az idei ősz csupán a kellemetlenül borongós idő, a vigasztalan eső és a hideg északkeleti szél kategóriákban akarna versenyezni. Ez utóbbi kettőért ráadásul kár is sírni: pusztán a vastag felhők, majd az élénk szél akadályozza meg, hogy a hét közepéig még kifejezetten kellemesen alakuló éjszakai-hajnali hőmérsékletek hirtelen lezuhanjanak. A hét utolsó napján például egyáltalán nem kell tartani az eső vagy a légmozgás hiányától: ez még jobban csökkenti az amúgy is igen csekély hőérzetünket.

És egy érdekesség: a hét elején még Észak-Amerika keleti partjai előtt elvonuló, egy ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatot is megközelítő Joaquin hurrikán péntekre, immár extratropikus, de még erős ciklonként eléri a Brit-szigeteket, s ennek mellékhatásai utóbb talán nálunk is érzékelhetőek lesznek.

Keddig langymeleg

Hétfő: Többnyire borult idő lesz, reggel és délelőtt is sokfelé fog esni (főleg záporeső, de csendes eső, szitálás is előfordul). Délután zömmel keleten várható csapadék, s főleg nyugaton, délnyugaton, s néha Budapest környékén  szakadozhat fel a felhőzet. A Dunántúlon élénkebb északnyugati, keleten viszont már délnyugati szél fog fújni. Délután azért még 16, 20 fokig melegszünk. Késő estére mindenhol eláll az eső, nyugodt, eseménytelen, szinte szélcsendes, felhős és idővel ködös idő lesz: hajnalra csupán 9, 12 fokig süllyed a hőmérséklet.

Kedd: Inkább borult idő lesz, ráadásul az alacsony szintű rétegfelhőzet (magyarul a köd) sem távozik egyhamar. Késő estig azonban jelentős csapadékra nem kell számítani. Legfeljebb az Észak-Dunántúlon élénkül meg a délkeleti szél. Délután még 17, 20 fokos csúcshőmérsékletek várnak ránk. Átmeneti szünet után késő estétől kezdve nyugat felől egyre többfelé várhatók záporok. Éjszaka erősebben felhős, főleg a Dunántúlon, ritkábban a középső országrészben csapadékos, de csupán gyengén szeles időben mindössze 10, 14 fokig süllyed a hőmérséklet. Ismét többfelé képződhet köd.

Szerda: Napközben az ország nyugati és középső részén erősebben felhős, néha esős, viszont keleten-északkeleten, pláne a nap első felében inkább még napos idő lesz (már miután felszállt a köd). Sokfelé élénk északkeleti-keleti szél fog fújni. Kora délutánra többnyire 16, 21 fokig melegszik az idő – az ország keleti harmadában lesz legmelegebb, értelemszerűen a Dunántúlon némileg hűvösebb. Éjjel északon még élénk marad az északkeleti szél, a zömmel felhős, egyre többfelé esős időben kora reggelig is csak 8, 13 fokig süllyed a hőmérséklet, délkeleten esetleg még eddig se.

Csütörtök: Erősen felhős, sokfelé (így a főváros környékén is) még csapadékos, többnyire mérsékelten, de délen élénkebben szeles időben délután még 13, 18 fokokat mérhetünk (az átmenetileg naposabb tájakon a magasabb értékeket). Éjszaka is inkább borult, többfelé még esős idő lesz, a jelentősen gyengülő szélben hajnalra 7, 12 fokos minimumok várhatók.

Péntek: Északon és nyugaton erősen felhős, néha még csapadékos időben, délen szakadozottabb felhőzet mellett délután is mindössze 12, 17 fokos maximumok várhatók (a tartósan esős környékeken lesz különösen hűvös). Mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka az északi országrészben további csapadék is várható, a légmozgás  az ország nagy részén, ha lehet, még tovább gyengül - csupán északkeleten támadhat fel az északi szél. A felhők miatt nem lesz még hideg (északkeleten azért jobban hűl): hajnalban 6, 11 fokos minimum-hőmérsékletekre számíthatunk.

Szombat: Főleg északon és nyugaton még felhősebb, alkalmanként esős, kissé élénkebben szeles időben legfeljebb 10, 17 fok várható. Naná, hogy délkeleten lesz a melegebb, itt néha a nap is kisüthet. Késő délutántól egy a Balkán felől érkező csapadéktömbnek köszönhetően délen már kiadós esőre számíthatunk. Éjszaka tovább erősödik az északkeleti szél, és mind többfelé esni is fog, éppen ezért hajnalban csupán  5, 11 fokig hűl a levegő, nem tovább.

Vasárnap: Erősen felhős, egyre többfelé esős időben csupán 6, 11 fokig melegszik az idő. A csapadékmező napközben dél felől terjeszkedik, de az ország legnagyobb részén már délelőtt esni fog. Élénk, néhol erősebb lökésekkel kísért északkeleti, nyugaton északnyugati szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk