Szürke, hűvös október – Időjárás a héten

Méltatlan időben kezdődik a lombhullás szezonja. És az esőzés egész héten folytatódik.

A természet ezúttal sem viccel: a múlt hétvégén kezdődött hűvös, csapadékos idő – legutóbbi prognózisunknak megfelelően – tartósnak ígérkezik, és egész héten kitart. Hétfőn még a Kárpát-medence keleti felén vonul át az a sekély mediterrán ciklon, mely addig kiadós esővel öntözte a tájat – sőt helyenként (egyelőre még inkább éjszaka) az izgalmasabb, de a maga szezonját riasztóan megelőlegező halmazállapotú csapadékformák is megjelenhettek.

A kiadós esőt adó felhőtömb szépen eltávozik északkelet felé, s egy röpke napig legfeljebb kisebb kiszerelésben (gyenge intenzitású eső, nyálkás szitálás formájában) kapjuk a csapadékot. Hétfőn még élénken fúj a szél, de már kedd hajnalra is gyengül a légmozgás, ám a gondok pont ekkor kezdődnek. Ahogy ugyanis mérséklődik a szél, s néha még ki is derül, rögtön jöhetnek a 0 fokot közelítő, néhol alul is múló minimumok: keddre virradóan már többfelé ébredhetnek dércsípte tájra. És még nem értünk a végére: az ilyen időjárási szituáció vissza-visszatérő eleme a köd: mind többfelé burkolják szürke lepelbe a tájat a lassan feloszló ködfelhők.

Kedd délutánra újabb mediterrán ciklon érkezik, estére a fővárosba is megérkeznek a felhők, és napokig hull majd vigasztalanul az eső. Igaz, a felhős időben legalább nem fog éjjelente fagyni, sőt viszonylag enyhe hajnalokra, reggelekre számíthatunk. Ezzel szemben többször is erős, de legalábbis igen élénk délkeleti szél fog fújni, ami az amúgy is visszafogott (mondjuk a hét elejihez képest kétségtelenül magasabb) hőmérsékletekhez még ennél is szerényebb hőérzetet társít. S bár az esőzés csütörtök (ekkor a Dunántúl kivételével), majd péntek napközben is gyengül, s ekkor azért a hőmérsékletek is kicsit megszaladhatnak (úgy értve: már nem 8-10, hanem csak pár fokkal leszünk a sok évi átlag alatt...), ám estére szinte azonnal érkezik is az utánpótlás. Az az újabb, makacsul felettünk táncoló, talán még az előzőnél is intenzívebb csapadékot hozó, újra és újra kiépülő mediterrán ciklonrendszer mostani számítások szerint  csak vasárnapra virradóan távozhat a környékünkről (tegyük hozzá: az efféle időjárási rendszerek viselkedése, mozgása minimum kaotikus, ami növeli az előrejelzés bizonytalanságát!).

Azt azért megjegyeznénk, hogy a Kárpát-medence délkeleti-déli fele többször is az itt mozgó mediterrán ciklon meleg oldalára kerül, ennek megfelelően a  délkeleti illetve a déli országrészben néha magasabb (akár 17–20 fokos) csúcshőmérsékleteket mérhetünk a hét közepén, pláne  csütörtökön! Csapadékból pedig talán a Tiszántúlon lesz kevesebb. A felhős, néha szeles időben éjjel sem lesz olyan hideg, igaz, hétvégén megint sokfelé képződhet köd – éppen csak a kellemes, napos ősz nem akar visszatérni sehogy se.

Dolgozhat az esernyő

Hétfő: Az ország keleti felén borult, esős idő lesz, a Dunántúl nagy részén viszont csapadék már nem várható, néha a felhők közül a nap is előtűnhet. Délután sem lesz több 5, 11 foknál – különösen az északkeleti hegyvidéken lesz nagyon hideg, és délen, délnyugaton a legkevésbé. Főleg nyugaton megerősödik az északnyugati szél – keleten viszont térben és időben is gyorsan változhat a szélirány, elvégre éppen itt mozog majd a csapadékot okozó sekély ciklon középpontja. Estefelé már csak keleten és északkeleten fog esni, de itt éjjel is kitart a csapadék. Hajnalra, gyengülő légmozgás mellett –1, +8 fokos minimumok várhatók – Észak-Dunántúlon, a nyugati határszélen vagy Nógrádban fagyhat is (északkeleten pedig helyenként havas eső is hullhat!). Többfelé képződik köd, ami napközben is megmaradhat!

Kedd: Zömmel borongós, néhol ködös (keleten rövid időszakokra napos) időben délután is csak zömmel 10, 13 fokokat mérhetünk – de a tartósan borult, ködlepte, néha csapadékos északkeleti régióban nem emelkedik 8-9 fok fölé a hőmérséklet. Legfeljebb mérsékelt (a Dunántúlon kicsit élénkebb) délkeleti szél fog fújni. Dél körül, kora délután azután megérkezik az újabb mediterrán ciklon csapadéktömbje, s délnyugaton ismét elered az eső. Éjjel is sokfelé eshet, főleg a nyugati és a középső országrészben. Hajnalra nyugaton és középen élénk délkeleti irányú légmozgás mellett egészen 6, 10 fokig süllyed a hőmérséklet. Sokfelé képződik köd is!

Szerda: Borult idő lesz, napközben szinte mindenhol várható eső: a nagyobb mennyiség azonban nyugaton s részben a középső országrészben. Kora délutánig mindössze 10, 15 fokig emelkedik a hőmérséklet – ezen belül még a Tiszántúlon lesz kevésbé hideg, itt néha esetleg a nap is kisüthet (már ha feloszlik a köd). Napközben sokfelé megélénkül a keleti, délkeleti szél. Éjjel továbbra is sokfelé fog esni (nyugaton és északon a több), s kora reggelig, továbbra is élénk keleti, délkeleti  szélben 10, 13 foknál nem lesz kevesebb.

Csütörtök: Zömmel borongós, főleg a nap első felében még sokfelé esős időnk lesz, de délutánra az ország egy jelentős (keleti) részén szűnhet a csapadék és a nap is kisüthet.  Ekkorra már 13, 17 fokos maximumok várhatók – délkeleten, a Tiszántúlon azonban helyenként ennél magasabbat, akár 18, 20 fok körüli értékeket is mérhetünk! Élénk keleti, délkeleti szél fog fújni. Késő estétől ismét terjeszkedik a csapadékmező:  éjszaka előbb nyugaton és a középső országrészben, majd keleten is további sok-sok eső várható, néhol beágyazott záporokkal. Főleg a középső országrészben többfelé erős marad a délkeleti szél, hajnalra csupán 10, 13 fokig csökken a hőmérséklet.

Péntek: Zömmel erősen felhős, de napközben átmenetileg már kevésbé csapadékos, sőt, keleten néha napos időben lesz részünk. Északon és nyugaton többnyire 11, 16 fokos maximumokat mérhetnek, de a déli, délkeleti országrészben, ahol huzamosabb esőszünetek lehetnek, akár 17-20 fokig melegszik. Az ország széles középső sávjában azonban marad a csapadékos idő és itt élénk, többfelé kifejezetten erős délkeleti szél fog fújni. Itt délutánra még vastagszik is a felhőzet, éjjel is az ország keleti kétharmadán esni fog (a Dunántúlon viszont csupán elszórtan). Hajnalban felhős, többnyire már csak mérsékelten-gyengén (de délkeleten élénken) szeles időben  7, 14 fokig hűl a levegő (keleten alig lesz kevesebb, mint napközben). Sokfelé képződhet köd!

Szombat: Még mindig sokfelé fog esni, most már a Dunántúlon is - igaz, kora estére délnyugat felől már a felhőzet is kezd felszakadozni. Délután is csak 10, 15 fokos maximumokat regisztrálhatnak. Mérsékelt, változó irányú szél fog fújni, estére átmenetileg északkeleten erősödhet meg.  Ekkorra már határozottan csökken a csapadékhajlam, éjjel már csak legfeljebb északkeleten eshet, éjféltől sokfelé ki is derül. Hajnalban gyenge légmozgás mellett 2, 7 fokos minimumok várhatók (sajnos északon néhol fagyhat is...). Ismét kiterjedt ködmezőkkel számolhatunk.

Vasárnap: Változóan felhős, főleg az Észak-Dunántúlon néhol még esős, gyengén szeles időben többnyire megint csak 12, 16 fokos maximumokat mérhetünk: délen, délkeleten lesz a "melegebb" (tehát legalább 15).

Figyelmébe ajánljuk