Gumicsizmás nyár – időjárás a héten

Fülledt, visszatérően záporos, zivataros napokra számíthat az ország nagyobb része. A hét vége felé már zavartalanabb lesz a napsütés.

Sekély ciklonális zóna, jellegtelen nyomási mező, bárikus mocsár, meleg, nedves, nem kevéssé labilis levegő: a múlt héthez hasonlóan a következő napokban is ezek a tényezők befolyásolják a Kárpát-medence időjárását. S amíg ez így van, addig naponta gyűlnek az égen a mind kövérebbre hízó gomolyfelhők, melyekből idővel zápor- és zivatartömbök alakulnak ki.

Így volt ez a hétvégén is: szombaton Budapest, vasárnap pedig Pécs felett alakult ki erős széllel, jéggel, felhőszakadással járó zivatarcella, hétfőre virradóra pedig a középső országrészben (és ismét a fővárosban) egymást váltották a zivatarok és csendesebb záporok. Az időjárási helyzetben annyi változás történik, hogy a Kárpát-medence nyugati részének időjárására egy közelítő hidegfront (s egy úgynevezett teknő) is hatással lesz, éppen ezért kedden, szerdán, csütörtökön a Dunántúl nyugati felén már nem nagyon várható zápor, zivatar – viszont az ország bő kétharmadán ezek a napok is bővelkednek a csapadékban. A hétfő jórészt kánikulai hőmérsékletéhez képest a következő napokban mérséklődik a felmelegedés (s a Dunántúlon a megélénkülő szél elfújja a fülledtséget is).

Most úgy tűnik, a hétvége zömmel derült időt és egyre erősebb felmelegedést hoz: vasárnap egyenesen kánikulaközeli értékekkel. A jövő hét első napján pedig elvileg még erősödik is ez a tendencia: nem lehetetlen, hogy néhány újabb igazán meleg nap előtt állunk – augusztus első felében korántsem szokatlan módon. Egy kis csapadékszünet nem árt, hiszen amúgy sem aszályos nyarat írunk: a magunk mögött hagyott hónap egyike az elmúlt 120 év legcsapadékosabb júliusainak. De hát miről is beszélünk: közben már térdig járunk az augusztusban! A nappalok most már rohamosan rövidülnek (bár még a világos órák dominálnak), s hosszabbodnak az éjszakák – még pár hét, és ki is szaladtunk a nyárból.

Hétvégére strandidő, addig kis monszun

Hétfőn még magasra emelkedik a hőmérséklet: egészen 27–33 fokig. Eközben már délelőtt is intenzív gomolyfelhő-képződés kezdődik: sorra pattannak ki a záporok, zivatarok: összességében sokfelé és több helyen is nagy mennyiségű eső, de néhol sajnos jégeső vagy erős szél is társul az égzengéshez. Késő estig folytatódik a záporos-zivataros idő, majd átmeneti szünet következik: kedd hajnalban azután újabb záportömbök képződnek, főleg Dél-Dunántúlon (eközben 16–21 fokos minimumok lesznek). Kedden ismét helyen várható zápor, zivatar, főleg az ország keleti, középső és déli felén, a Dunántúl nyugati felén pedig megélénkül az északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 24 és 31 fok között alakul – csak északkeleten mérhetünk 30 fok körüli értékeket. Késő este ismét átmeneti szünet következik, de szerda hajnalban az ország középső részén egy összeáramlási zóna mentén sokfelé lesz újabb zápor-zivatar (15–20 fokos minimumok mellett).

Szerdán ismét sokfelé lesz zápor, zivatar: a Dél- és Kelet-Dunántúltól a keleti határig, miközben a Dunántúl nyugati és északi részén már nem nagyon fog esni, és arrafelé erős lesz az északi-északnyugati szél (erősebb szélrohamok északkeleten is előfordulhatnak). Délutánra többnyire 24–28 fokig emelkedik a hőmérséklet, de keleten akár 30-31 fok is lehet.

Csütörtökre virradó éjjel az ország középső és a Dunántúl keleti és déli részén további záporok lesznek, máshol viszont derült idő várható. Hajnalban 14–19 fok lehet. Napközben is főleg az ország keleti és középső felén (no meg a Kelet-Dunántúlon) lesz több zápor – a nyugati megyékben alig várható csapadék. Többfelé élénk lesz az északi szél. A csúcshőmérséklet az ország nagy részén 24–28 fok körül alakul, északkeleten azonban továbbra is kánikulai, 30-31 fokos meleg lesz. Péntekre virradóan az ország keleti kétharmadában várhatók további záporok. Nyugaton viszont kitisztul az ég: 13–18 fokos minimumok lesznek. Napközben ismét csak az ország középső és keleti részén lesznek záporok, a Dunántúlon derült lesz az ég. Délutánra országszerte 23–28 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Szombatra virradóan a derült időben 13–18 fokig hűl a levegő. A hétvége első napján (a néha záporos Nyugat-Dunántúl hangsúlyos kivételével) csapadék nem nagyon várható, az ország nagyobb részén felhő is alig lesz az égen, és már 27–32 fok várható. Vasárnapra virradó éjjel derült idő, 14–19 fok várható. A hét utolsó napján igazi, hamisítatlan nyár, részleges kánikula, 28–33 fokos meleg, azaz igazi strandidő vár ránk. Délután viszont a Dunántúlon és a Duna mentén, a középső országrészben (így a főváros környékén) többfelé alakulhat ki zápor, zivatar.

Figyelmébe ajánljuk