Hideg napokkal búcsúzik az ősz – Időjárás a héten

Hűvös nappalok, hideg éjszakák – ezt tartogatja nekünk november utolsó teljes hete.

A múlt hétvégére befutott hullámzó frontrendszer – legutóbbi prognózisunkhoz híven – meghozta az esőt, némely hegyeinkbe (például a Mátrába vagy a Mecsekbe) az első havat, és a hátoldalán érkező sarkvidéki eredetű levegőnek hála, a lehűlést is.

A hideg levegő meg is reked a környékünkön, ennek megfelelően ez a hét zömmel igen hűvös nappalokat (5 fok körüli, néhol az alatti a csúcshőmérsékletekkel) és sokfelé fagyos éjszakákat hoz. Hagyományos csapadékból kevés jut majd nekünk: néha dél vagy délkelet felől megközelít minket egy-egy balkáni ciklon, de a Kárpát-medence zöme a nyugodt időjárást biztosító kelet-európai anticiklon peremén marad. Kedden még legfeljebb csak a déli országrészbe hoz némi csapadékot, szerdán már az ország keleti harmadán fog esni: ennek a halmazállapota maradjon meglepetés, de ne csodálkozzunk, ha a színe fehér lesz. Csütörtökön ismét az ország keleti harmadán lehet eső, havas eső - az ehhez a feltételeket biztosító mediterrán ciklon hátoldalán pedig érkezik a hideg levegő utánpótlása is. Szombaton már kiterjedtebben eshet az országban mindenféle állagú csapadék (éjszaka főleg már hó).  A légmozgás a hét első három napján visszafogottan alakul, csütörtökre virradóra azonban megerősödik az északnyugati-északi szél, és a következő három napon erősebben szeles időnk lesz, ami tovább csökkenti az amúgy sem combos hőérzetet.

Az éjszakák a hét második felében sem enyhülnek meg, sokfelé maradnak a 0 fok alatti minimumok; napközben pedig vasárnap várható némi (rendkívül szerény mértékű) melegedés, de ez is csak a 4 és 8 fok közötti tartományba röpít minket. Jellemző, hogy ezeket a visszafogott nappali hőmérsékleteket egyszer sem tudjuk meghaladni.

Ez már majdnem december

Hétfő: Fagyos reggel után a zömmel napos idő dacára délután sem lesz több mint 4, 7 fok – és még ez lesz a legtöbb a héten! Az ország északkeleti csücskében maradhat felhősebb az idő, itt napközben némi eső is előfordulhat. Mérsékelt, délutántól legfeljebb gyenge légmozgást tapasztalunk majd. Naplemente után, az északon derült, délen felhősebb, legfeljebb gyengén szeles időben gyorsan hűl a levegő, főleg északon és keleten egyenesen fagypont alá: hajnalig meg sem áll +2, -4 fokig.

Kedd: Északon lesz kevesebb a felhő, ezzel szemben a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföldön, később a Tiszántúlon eleredhet az eső (sok csapadék e tájakon sem várható). Délután is mindössze 3, 5 fok várható. Napközben főleg a Tiszántúlon élénkülhet meg kissé az északkeleti szél. Este már igen hideg lesz, hajnalig, kora reggelig derült időben, igen gyenge (legfeljebb a Tiszántúlon számottevő) légmozgás mellett +1, -5 fokig is hűlünk. Északon és nyugaton biztosan fagyni fog (ahogy az ország túlnyomó részén is), s az ország délkeleti sarka is csak azért ússza meg, mert ott még kitart a felhőzet, de itt éjjel esni is fog (eső, havas eső).

Szerda: Nyugaton ugyan bágyadtan sütni fog a nap, de ennek kevés foganatja lesz: délután sem lesz több 2, 6 foknál, ráadásul az ország keleti harmadán több lesz a felhő. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka ismét eléggé hideg lesz: +3, -3 fok közötti minimumokkal: délen és keleten, ahol az éjszaka  felhős lesz az ég és esni is fog (bizony, ez részben már hó lesz!), nem is fog fagyni. Az éjszaka első felében még mérsékelt, hajnaltól már élénk északias szél fog fújni.

Csütörtök: Az ország nyugati felén változóan felhős, de azért néha napos, keleten és részben délen csapadékos időben (ez lehet havas eső, de hó is!) délután 2, 5 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók.  A Dunántúlon és északkeleten már napközben is élénk északnyugati, illetve északi szél fog fújni. Nyugaton és északkeleten éjjel is marad a szeles idő, a Nyugat-Dunántúlon  fújhat a legerősebben, északi irányból - ezzel szemben a középső országrészben gyengül a légmozgás. A csapadékhullás (ami mind inkább hó lesz) északkeletre szorul vissza, majd ott is eláll.  Vacogós lesz a reggel: +2, -2 fokig süllyednek a hőmérsékletek: az ország derültebb északi és nyugati felén többnyire fagyni fog.

Péntek: Délen erősebben, északon mérsékelten felhős, néha napos idő várható. Többnyire mérsékelt, de a Nyugat-Dunántúlon kifejezetten élénk szél fog fújni (de az ország középső részén, így Budapest környékén is csupán mérsékelt vagy gyenge légmozgást tapasztalunk). Kora délutánra is mindössze 2, 5 fokig melegszik környezetünk.  Éjszaka, az ország északkeleti sarka kivételével, már mindenhol sokat gyengül a szél, s +2, -2 fokos minimumok várhatók. A déli, délkeleti országrész lakói havas esőre és havazásra is számíthatnak.

Szombat: Az ország nagy részén  erősen felhős, többnyire mérsékelten, az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén azonban élénkebben szeles időben délután is csak mindössze 1, 5 fokos csúcshőmérsékletek várhatók (a nyugati határnál pár fokkal több). Napközben az ország keleti, déli és most már középső felén, így a főváros környékén is sokfelé várható csapadék: szokás szerint hó (az mondjuk inkább a hegyekben), havas eső, néhol eső, vegyesen. Estétől a középső országrészben és a Dunántúl nagy részén még erősödik is az északnyugati szél, reggelig +2, -3 fokig hűlünk: talán a viszonylag szélvédett Délnyugat-Dunántúlon lesz a leghidegebb. Reggelig sokfelé fordulhat elő még vegyes halmazállapotú csapadék (de éjjel azért leginkább hó).

Vasárnap: Változóan felhős, néha napos időben délután is csupán 3, 8 fokos maximumokat mérhetünk. Kezdetben az ország középső harmadában fújhat élénk északnyugati szél, kora délután már máshol is, miközben iránya fokozatosan délnyugatira vált. Napközben csapadék már nem nagyon várható, de estétől északon, északnyugaton már megint eshet.

Figyelmébe ajánljuk