Még mindig távol a tél – Időjárás a héten

Viszonylag meleg hétkezdet után fokozatosan szelesebb, majd csapadékosabb napok következnek.

A hét időjárását voltaképpen le lehetne írni egy egyszerű folyamatábrával: az elején ismét szokatlanul enyhe, novemberhez képest kifejezetten meleg idő várható, de azután szépen, lassan csúszdára kerülnek a hőmérsékletek, s a hét végére kikötünk ott, ahová tartozunk. De az átalakulás meteorológiai szempontból némileg izgalmasabb: több lesz a változatosság, s a hét utolsó napjain egy tekintélyes (részben mediterrán) ciklonrendszer is tiszteletét teszi nálunk. Ennek hátoldalán érkezik majd hozzánk a hűvösebb levegő, ráadásul ekkor már napokon át esni fog, ami eddig úgy hiányzott a novemberi menüből.

A Kárpát-medence időjárását továbbra is a tőlünk délnyugatra található anticiklon, illetve az északra vonuló ciklonok közös áramlási mezeje határozza meg: a frontok néha elérik, elsősorban az ország északi részét. Az elmúlt hétvégi, előző prognózisunkban is előre jelzett, északon kiadós esővel kísért lehűlés csak átmenetinek bizonyult, s voltaképpen a hét elején mérhető 15 fok körüli csúcshőmérsékletekből nem is kell olyan sokat engedni e hét legvégéig. Ráadásul az éjszakák sem hoznak jelentős lehűlést – fagyra a legkevésbé sem kell számítanunk. A hét elején inkább csak mérsékelt szél fog fújni, és csütörtökig inkább csak északon lehet némi csapadék.

A hét közepétől kétségtelenül sokkal mozgalmasabb időt, erősebb légáramlást tapasztalunk, de ennek is nézhetjük a kellemesebb oldalát: a feltámadó szél meggátolja, hogy kiterjedt ködmezők alakuljanak ki, és a levegő minőségére is jó hatással van. A hétvége időjárása ugyan (a csapadékot hozó légköri rendszer kaotikus mozgása miatt) kicsit bizonytalanabb a szokottnál, de az alapos áztatást aligha ússzuk meg, s a hűvösebbre forduló éjjeleken akár havas eső is kinézhet nekünk.

Hétvégére lehűlés

Hétfő: A reggel, kora délelőtt még borús ég délre többnyire kitisztul, a nap is sokfelé kisüthet. Többnyire 14, 18 fok várható (a legtöbb délnyugaton), de északkeleten ködös-borongós, néha szemerkélő esős időben ennél kevesebbre (9, 13 fok) számíthatnak. Egy északnyugat–délkeleti széles sávban (zömmel az ország középső harmadán és a Dél-Alföldön) megélénkül az északnyugati szél, de még délután sokat mérséklődik. Éjszaka kevés felhő, csupán gyenge szél várható, hajnalra pedig 4, 8 fokig süllyed a hőmérséklet, ismét többfelé képződik köd.

Kedd: Változóan felhős, a nap első felében csapadékmentes, legfeljebb keleten, ott is csak mérsékelten szeles időben többnyire 12, 17 fok várható, s északkeleten az előző napinál is nagyobb területen marad meg a köd. Délután északnyugat felől megnövekszik a felhőzet, s főleg északon, illetve északkeleten többfelé is esni fog, s itt kissé megélénkül a délnyugati-nyugati szél is. Éjjel előbb átmenetileg eláll az eső, ám hajnalban és reggel többfelé ismét eleredhet. Kora reggelig mérsékelten szeles időben 7, 10 fokig hűlünk.

Szerda: Ezen a napon nyugaton, délnyugaton és a Dél-Alföldön zömmel napsütéses, északkeleten és északon inkább felhős, alkalmanként szemerkélően esős időre, országosan pedig 14, 18 fokra számíthatunk (a főváros környékén lesz talán a legmelegebb). Kezdetben élénk délnyugati szél fog fújni, majd a légmozgás irányt vált (északnyugatira fordul), és az ország nyugalmasabb déli, délnyugati fele kivételével tovább erősödik: északon és északkeleten viharos lökések is lehetnek. Éjjel csapadék már nem várható, a kezdetben erős szél északon és keleten is sokat mérséklődik, így jobban is hűlünk, egészen 3, 7 fokig.

Csütörtök: Változóan felhős idő várható némi napsütéssel, kora délután maximum 12, 16 fok. A Dunántúlon csak mérsékelt, de északon-északkeleten kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni. Éjszaka az északi országrészben és a Nyugat-Dunántúlon néhol már esni fog, és délen is több lesz a felhő. Még mindig szeles időben 6, 10 fokig süllyed a hőmérséklet (északkeleten hajnalban erős széllökések is előfordulnak).

Péntek: Északon erősebben felhős, néha már napközben is gyengén esős, délen kezdetben még inkább napos időben kora délután 10, 15 fok is lehet (délen a melegebb). Kora délutánig igen élénk, a Dunántúlon, a déli és az északkeleti országrészben kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni - a délután második felében átmenetileg mérséklődik a légmozgás. Kora estétől észak felől megérkezik a ciklon csapadéktömbje, s éjjel már szinte mindenhol esni fog. Reggelig, kora délelőttig 5, 9 fokig süllyed a hőmérséklet (a Tiszántúlon néhol még eddig sem). Ismét élénk, néhol erős, hajnalig zömmel még mindig délnyugati irányú, később fokozatosan északnyugatira forduló szél fog fújni.

Szombat: Erősen felhős, egész nap esős idő lesz, délután északon lehet némi átmeneti szünet. Reggelhez képest napközben nem is sokat emelkedik a hőmérséklet, délután is mindössze 5, 9 fokos maximumok várhatók (érdekes, de a délkeleti országrészben kora délelőtt ennél még többet is mérhetünk). Többnyire élénk északnyugati szél fog fújni. Országosan is jelentős mennyiségű csapadék hullhat, melynek idővel a halmazállapota is izgalmasan alakul. Éjszaka zömmel esős, néhol havas eső időben 1, 4 fokig süllyed a hőmérséklet, kissé még élénk, de lassan mérséklődő északnyugati szél fog fújni. Reggelig a Dunántúlon már sokfelé eláll az eső.

Vasárnap: Borult idő lesz, keleten, délen és a középső országrészben többfelé még mindig esővel, sőt, néhol (például a hegyekben) vegyes halmazállapotú csapadékkal – azért délután, főleg nyugaton már szakadozottabb lehet a felhőzet. Az ország túlnyomó részén csupán 4, 7 fokos maximumokra lehet számítani. Főleg a Dunántúlon és a középső országrészben átmenetileg kifejezetten élénk északnyugati szél fog fújni, délután azonban sokat mérséklődik majd.

Figyelmébe ajánljuk