Csalóka olvadás – Időjárás a héten

A hét elején viszonylag meleg, bár nedves időnk lesz – ám a hét utolsó napjain a tél alaposan visszavág.

Már a múlt hét végi viszonylag enyhe, esős idő után sem sok maradt a hóból, e hét elejének az évszakhoz képest kifejezetten meleg, és továbbra is bőségesen esős időjárása pedig végképp véget vet a fagyott fehérség uralmának. Elárulhatjuk: nem sokáig, elvégre még csak január közepén járunk.

Egyelőre azonban a Kárpát-medence a mediterrán ciklonok pályájának útjába esik, s mivel az északkelet felől érkező hidegebb levegő utánpótlása már a múlt hét közepére elakadt, ebből szinte már nem is kever saját légköri turmixába – pusztán hozzánk pumpálja a viszonylag meleg és nedves mediterrán légtömegeket. Ennek hatására hét elején többfelé elérhetjük, sőt hétfőn délen túl is lépjük a 10 fokot! Az ország nagy részén ekkor még éjszaka sem fog fagyni – legalábbis hétfőről keddre virradóan, amikor még éjfél után is viszonylag meleg lesz. A következő éjszakától azért szépen visszatérnek a fagyok, s a hét közepén már megint a megszokottan hidegek lesznek az esték, illetve a hajnalok, de napközben péntekig még (s talán még szombaton is) maradnak az enyhe pluszok.

Eközben már a hét eleje is kifejezetten csapadékosnak ígérkezik: hétfő délután még csak északon fog esni, keddre virradóan az egész országban kiadós, intenzív csapadék ígérkezik. A korábbi napok esőit és hóolvadását is figyelembe véve helyenként, főleg hegyvidéki területeken nem zárható ki egy-egy villámárvíz. Szerencsére kedden már kevesebb helyen fog esni, és ezt követően néhány nap viszonylagos csapadékszünet következik, s majd csak péntekre virradóan köszön be hozzánk a következő mediterrán ciklon – igaz, átvonulása körül még sok a bizonytalanság. Sajnos ennek hátoldalán nagy valószínűség szerint megérkezik hozzánk a Skandinávia felett összegyűlt hideg levegő, és a hőmérséklet ennek köszönhetően zuhanni kezd. Ismét többfelé fog havazni (ennek mennyisége és kiterjedtsége a mediterrán ciklonok kaotikus viselkedése miatt nehezen kalkulálható), de más csapadékformák is előfordulnak. Vasárnap még a nappali hőmérsékleti csúcsértékek is mélyen 0 fok alatt alakulnak, az éjszakák pedig hétvégén már kifejezetten zordak lesznek, s azok maradnak a jövő hét elején is. Eközben a héten sokszor fújhat kifejezetten erős szél, ami rendre csökkenti majd a hőérzetet. A hétvégén, már szombattól kedve nagy erővel zúdul be mind északnyugat, mind északkelet felől a hideg levegő, ez pedig hófúvásokat is okozhat.

Őszből megint télbe

Hétfő: Délelőtt újabb vastag felhők érkeznek: előbb főleg az északi országrészben várható gyenge eső, szitálás – eközben délkeleten a felhőzet is felszakadozhat és kisüthet a nap. Délután az esőzés folyamatosan átterjed az ország túlnyomó részére – akkor a déli határ menti területek maradnak ki. A hőmérsékletek délután az ország nagy részén 7 és 12 fok között tetőznek, északkeleten lesz ennél kevesebb (3, 5 fok), itt viszont estére több fokot melegszik az idő, miközben máshol sem fog lehűlni, csupán éjfél után. Hajnaltájt a nyugati határnál fagyhat enyhén, máshol nem lesz 0, +3 foknál kevesebb. Délutántól mind több helyen (előbb a Dunántúlon, majd északon) erősödik meg az amúgy élénk délnyugati szél – az éjszaka első felében az ország jelentős részén igen erős, sokfelé viharos szél fog fújni (iránya fokozatosan délnyugatiról északnyugatira vált, ereje a Dunántúlon idővel mérséklődik). Késő estétől mindenhol esni fog, az intenzitása fokozódik: éjszaka akár jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat – majd hajnalban kezd gyengülni, napkeltére a déli országrész kivételével szinte mindenhol meg is szűnik.

Kedd: Napközben kifejezetten enyhe idő lesz: délután többnyire +4, +8 fokos maximumokkal. Többnyire erősen felhős idő lesz, délelőtt még délen, délután az Észak-Dunántúlon és a főváros környékén, este északkeleten gyengén eshet is az eső. Délnyugaton egy fokkal mérsékeltebb, északkeleten élénk vagy erős délnyugati szél fog fújni. Késő estétől elszórtan előfordulhat kisebb havazás, kezdetben havas eső is. Éjszaka főleg északon, így a főváros környékén élénkül meg az északnyugati szél – a viszonylag szélcsendes vidékeken viszont sokfelé képződik köd. Reggelig –3, +1 fokig hűlünk.

Szerda: Változóan felhős idő lesz, napközben, napközben még elsősorban a déli országrészben fordulhat elő kisebb eső, futó zápor. Kora délután +3, +7 fokokat is mérhetünk. Északon, északkeleten igen élénk, néhol erős nyugati-északnyugati szél fog fújni - délen lesz gyengébb a  légmozgás. Késő délutántól kezdve, majd este és  az éjszaka első felében mind többfelé számíthatunk kisebb-nagyobb csapadékra: esőre, havas esőre, hózáporokra vegyesen. Éjszaka már többnyire fagyni fog, hajnalra –4, +1 fokig hűlünk. Az ország délnyugati harmadának kivételével többnyire igen élénken fúj majd az északnyugati szél.

Csütörtök: Változóan felhős, néha napos, s mindenesetre csapadékmentes időben délutánig +3, +6 fokig melegszünk (délkeleten talán tovább is). Napközben mérsékelt, vagy gyenge, változó irányú szél fog fújni, csupán estére élénkül meg néhol (pl. Észak-Dunántúlon) a délkeleti szél. Késő este délnyugat felől megnövekszik a felhőzet és kezdetben a Dunántúlon mind többfelé kezd havazni (a havas eső sem kizárt), majd éjfél után a csapadékhullás kiterjed szinte az egész országra.  Eközben éjszaka 0 fok körüli minimumokat mérhetünk (–1, –3 északon, pláne északkeleten, +1, +2 délen). Kezdetben fokozatosan mérséklődő délkeleti szél fog fújni, hajnalban a Dunántúlon már az északnyugati szél élénkül meg.

Péntek: Az éjszaka befutott mediterrán ciklon hatására még a középső, a déli és a keleti országrészben várható (hőmérséklettől függően) havazás, havas eső.  Nyugaton, a főváros környékén vagy a Viharsarokban kora délután akár +3, +5 fokos maximumokat is mérhetünk, keleten inkább -1, +2 fokos csúcsértékek lesznek. Napközben nyugaton és a középső országrészben fújhat élénkebb északnyugati szél – majd délutánra mérséklődik. Estétől főleg az Észak-Dunántúlon lesz élénkebb a légmozgás. Többnyire csapadékmentes, ezzel együtt, főleg keleten-északkeleten igen fagyos lesz az éjszaka: hajnalra –2, –10 fokig hűlünk.

Szombat: Többnyire felhős, csak ritkán napos időben délután többnyire –1, +3 fokig emelkedik a hőmérséklet, de az ország északkeleti sarkában nappal sem lesz több –2, –4 foknál! Legfeljebb elszórtan számíthatunk kisebb havazásra, havas esőre. Nyugaton és a középső országrészben igen élénk, zömmel északnyugati irányú szél fog fújni - este a kelet országrészben is feltámad az ott északkeleti irányú szél, ami hidegebb levegőt hozza.  Éjszaka többnyire még mindig élénk vagy erős északias szélben (de a főváros környékén csupán gyenge légmozgást tapasztalva)  –4, –9 fokig, de északon helyenként akár ez alá is hűlhetünk hajnalban. Talán még a Dél-Dunántúlon lesz kevésbé zord az éjszaka.

Vasárnap: Napközben változóan felhős, néha napos, de hideg idő lesz, délután sem lesz több –1, –5 foknál. Többnyire kifejezetten erős északias szél fog fújni..

(Előrejelzésünk naponta frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?