Ismét melegszik – Időjárás a héten

A hétvégén lehűlést okozó frontrendszer már a múlté – most néhány napig jórészt napos, nyugodt idő köszönt be. Hét közepétől ismét előkerülnek az esernyők.

A hosszú hétvége, sőt gyakorlatilag az egész elmúlt hét kissé extrém időjárási jelenségekben bővelkedő időszaka lezárult – paradox módon egy hullámzó, önmagában is jelentős csapadékot okozó frontrendszer átvonulásával. Ennek hátoldalára kerülve még egy ideig viszonylag hűvösebb levegő érkezik, ám ezzel együtt egy magasnyomású anticiklonális övezetbe kerül az ország – ennek köszönhetően hétfőtől szerdáig sokat fog sütni a nap. Sajnálatos tény viszont, hogy az éjszakák kezdetben (a hozzánk érkezett száraz, hideg levegő hatására) még meglehetősen hűvösek lesznek: keddre virradóan, főleg az északkeleti régió fagyzugos helyein, akár 2 méter magasságban is fagyhat reggelre, ami nem túl jó hír a gyümölcsfáknak és a gazdáknak.

A szerző felvételei

A szerző felvételei

 

Először szerda kora estétől élvezhetjük ismét a csapadékos időt: ekkor egy hozzánk közel kerülő hullámzó frontrendszer peremén kialakuló alacsony nyomású zóna helyeződik felénk. Ennek köszönhetően nem csak a szerdára virradó éjszaka és hajnalban, de az ország középső és keleti részén még csütörtökön is vissza-visszatérően csapadékos, helyenként záporos idő lehet. Ezt megelőzően (szerdán), majd a csapadékzóna végleges eltávolodását követően (pénteken) azonban sokfelé megint szinte kora nyárias hőmérsékletek köszöntenek ránk – de jellemző módon csütörtökön is csak némileg (főleg a Tiszántúlon) esnek vissza a nappali maximumok. A hétvége pedig kifejezetten meleg időt hoz: szombaton főként az Alföldön mind többfelé mérhetünk 25 fok körüli, vagy afeletti meleget (meg sem érezzük az érintő hidegfrontot - legfeljebb a szél támad fel), s vasárnap ismét 25 fokot közelítő/meghaladó maximumok várnak ránk, kezdetben sok napsütéssel. Ám a hét utolsó napján előbb az északi országrészben (már reggel), majd napközben másfelé megjelennek a záportömbök, zivatarfelhők - egy közeledő hidegfront előhírnökeként és kísérőjeként. E markáns front felhőzetéből sokfelé hull majd főleg záporos csapadék és a jövő hét nagy részérére visszaesnek a  hőmérsékletek is.

Ráadásul közben nem árt arra is gondolnunk: a ’napközben’ lassan már a negyed 9-ig terjedő periódust jelöli – a reggel pedig ezen a hétvégén már negyed 6 előtt kezdődik – igaz, a napfelkeltét leginkább a munkájuk miatt talpon lévők, a notórius korán kelők és későn fekvők élvezhetik.

Több nap, mint felhő

Hétfőn csak alkalmi gomolyok és fátyolfelhők zavarják a napsütést – az északkeleti szél a Tiszántúlon, az északnyugati az Alpokalján lehet még erősebb, főleg a nap első felében. A maximumok ezen a napon 14 és 19 fok között tetőznek. Keddre virradó éjjel legfeljebb gyengén felhős időben mélyre süllyed a hőmérő szála: 1–6 foknál sehol sem lesz több, de az északkeleti völgyekben többfelé fagyhat is. Napközben is inkább a napsütésé lehet a főszerep – legfeljebb délután, északon növekedhet meg az amúgy is artisztikus küllemű fátyolfelhőzet. A déli szél leginkább az Alpokalján lehet élénk – ezen a napon már 18 és 22 fok közötti maximumok lesznek. Szerdára virradóan fagy már sehol sem várható: 4, 9 foknál hajnalban sem lesz kevesebb. A nap jelentős részében szinte zavartalanul napos időre számíthatunk – kissé élénk, délies széllel. Késő délutántól kezd északnyugat felől felhősödni az ég, de kora estig csupán Észak-Dunántúlon várható záporeső. A hőmérsékletek kora délutánra országosan 19 és 24 fok között tetőznek. Szerda estétől egy csapadékzóna halad át az országon – csütörtök hajnalig, reggelig igen sokfelé hullhat eső, zápor. Éppen ezért nem is süllyed mélyre a hőmérséklet: 7–12 fok közötti minimumok lesznek.

false

Csütörtökön napközben az ország keleti kétharmadán várható további csapadék (a Tiszántúlon tartós eső, Közép-Magyarországon, így a fővárosban inkább záporok), míg a Dunántúlon hosszabban is felszakadozik a felhőzet. Az ország nagy részén az északnyugati, de a Tiszántúlon még a délies szél is élénk lehet. E napon is meglesz a 16, 20 fok (utóbbi inkább a nyugati országrészben). Péntekre virradóan mindenhol eláll az eső, de kezdetben még sok lesz a felhő. Hajnalra 7–12 fokig hűl a levegő. Pénteken napközben, legalábbis kezdetben, zömmel napos idő lesz, 20–25 fokos impozáns maximumokkal. Délután azonban az északi országrészben erőteljes gomolyfelhő-képződést tapasztalunk, s itt néhol záporok is lehetnek. Szombatra virradóan az enyhülés újabb jeleként már csak 8–13 fokig süllyed a hőmérséklet. A Nyugat-Dunántúlon felhős, helyenként záporos lesz a hajnal és a kora reggel. Szombaton napközben napos, legfeljebb enyhén felhős, többnyire (az ország alkalmilag záporos északkeleti csücskét kivéve) száraz, meleg időnk lesz országosan 20 és 26 fok közötti csúcshőmérsékletekkel (délen és keleten lesz hangsúlyosan melegebb). Napközben többfelé megélénkülhet, a Dunakanyarban például meg is erősödhet az északnyugati szél. Vasárnapra virradóan legfeljebb csak 7–12 fokig hűl a levegő (csapadék csupán elvétve várható), a hét utolsó napja pedig északon már esősen kezdődhet és itt napközben sem lesz több 20 foknál  - délen és keleten azonban akár 23–27 fokos maximumokat regisztrálhatunk és itt némi napsütés is lehet.  Napközben mind többfelé (legkésőbb talán a Tiszántúlon) várható zápor zivatar - ezek környezetében a hőmérséklet is gyorsan zuhan majd. Az érkező hidegfront felhőzete estére azután az ország nagy részét bekebelezi - s ekkor már kiterjedten várható csapadék, ezzel együtt a szél északnyugatira fordul és megerősödik.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?