Arany(?)eső a családunkra – időjárás a héten

A kora nyári hangulatnak vége – ez a hét zömmel a felhőké, a vissza-visszatérő áztató esőké és a sokszor viharosan fújó szélé lesz.

A múlt vasárnap nagy dérrel dúrral, sokfelé zivatarral és szinte mindenhol záporos esővel járó hidegfront korántsem holmi alkalmi vendég: az időjárási folyamatok átrendeződését jelzi, ami legalább egy hétre kizökkenti a Kárpát-medence időjárását a múlt héten mutatkozó melegedő trendből. Tegyük hozzá: ez így is van rendjén – ki a fene akarna már május végén 39 fokos meleget? Nos, ezen a héten effélétől igazán nem kell tartanunk: a hét közepén például kifejezetten hideg lesz – viszont a sok felhőnek, esőnek, erős szélnek hála az éjszakák, hajnalok sem lesznek dermesztőek (gyakorlatilag minimálisra csökken a napi hőingadozás), a fagyosszentek tehát esős-ciklonos-mozgalmas időszakot hoznak, viszont dérrel nem fogják hinteni kertjeinket.

A hét amúgy egy viszonylag nyugalmas nappal indul: hétfőn csupán keleten-északkeleten, délután pedig a Dunántúlon várható eső, zápor. Kedd hajnaltól azután fokozatosan fölénk húzódik a (medi)ciklongyár: a vihart okozó légörvényt menet közben Yvette névre keresztelték el a német meteorológusok. Napokon át itt keveredik az óceáni eredetű hűvös és a kissé melegebb, mediterrán származású, de szintén nedves levegő, és vagy öt napon át eshet rövidebb megszakításokkal – ehhez sokfelé (pláne a Dunántúlon, de a főváros környékén is!) viharos szél társul!Pénteken a nap második felében már nagyobb területen eláll az eső, és keleten talán a felhőzet is felszakadozik – de ettől még az ország nagy részén hűvös marad az idő. S a hétvégétől sem várhatunk rohamos javulást – habár a vasárnap megítélésben még nagy az előrejelzési bizonytalanság. A hőmérsékletek valószínűleg csak lassan emelkednek, az esős, záporos időszakok sem lesznek ritkák, s talán csak egy hét után, azaz jövő hétfőn érjük el az e hét hétfőn tapasztalható 15–19 fokos magaslatokat – ami még mindig több fokkal marad el a sokévi átlagtól. S csak ismételni tudjuk a tavaly elmondottakat: reméljük, e májusi eső idén is aranyat ér – habár a pár nap alatt lehulló, akár a teljes hónap termésével egyenértékű (délnyugaton néhol azt jelentősen meghaladó) csapadékmennyiség helyi árvizeket, áradásokat, kiterjedt belvizet is okozhat.

Eső, orkán, kabát

Hétfőn napközben leginkább még északkeleten hullhat további eső – délután ugyanitt már záporok várhatók, s ezek megjelenhetnek a Dunántúlon is, főleg annak nyugati részén. A többnyire közepesen (néhol erősen) felhős időben a nap is kisüthet, akár órákra is, a középső országrészben a nap első felében (északkeleten pedig délután) még igen élénk északnyugati szél fog fújni. A napi hőmérsékleti maximumok zömmel 15 és 18 fok között tetőznek – a 20 fokot legfeljebb csak a Tiszántúlon (ott is csak helyenként) közelíthetik meg. Keddre virradó éjjel kezdetben változóan felhős idő lesz (többnyire 5, 10 fokig hűl a levegő), majd az éjszaka második felében-kora hajnalban a Dunántúl felől erősebb felhősödés kíséretében intenzívebb csapadék is várható. Délelőtt már a Duna vonaláig jut a csapadékmező – Kelet-Magyarországon, pláne a Tiszántúlon ugyanakkor csak késő délután várható némi csapadék. Itt a napi csúcshőmérsékletek még kevéssel 20 fok alatt tetőznek, máshol inkább csak 15 fok körüli maximumok várhatók (de a Dunántúlon néhol alig lesz több 10 foknál). Szerdára virradó éjjel a csapadékmező fokozatosan az ország középső és keleti részére helyeződik – a Dunántúlon esetleg fel is szakadozhat a felhőzet. A hajnali minimumok 6 és 12 fok között alakulnak.

Szerdán napközben, főként erősen felhős időben sokfelé várható eső. A napközbeni hőmérsékletek zömmel 11 és 16 fok között tetőznek – s még eme amúgy is csekély hőérzeten is sokat ront az országszerte egyre erősebben, sokfelé, főleg a Dunántúlon viharosan fújó északi-északnyugati szél. Csütörtökre virradó éjjel kezdetben a középső és keleti területeken eshet, majd az éjszaka második felében a Dunántúlt is eléri a fölénk kanyarodó mediterrán ciklon csapadékmezeje. Egész éjjel, hajnalban és reggel is erős, néhol viharos északnyugati szél fúj majd – így az 5, 12 fokos minimumot még kevesebbnek érezhetjük. Napközben ehhez képest alig melegszik: zömmel 10–15 fokos maximumok, de a Dunántúlon sokfelé csak 6–9 fok várható (az ideiglenesen a ciklon meleg oldalára kerülő, amúgy is kevésbé szeles északkeleti régióban, például a Felső-Tisza vidékén még 18–19 fok is lehet). Sokfelé és nagy mennyiségű eső fog hullani. Nyugaton és a középső országrészben igen erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél – a Tiszántúlon délután már a délnyugati szél fújhat nagy sebességgel (éjszakára azután az ország nagy részén csillapul a légmozgás – kivéve persze a Nyugat-Dunántúlon).

Péntekre virradó éjjel sokfelé várható újabb eső. Kezdetben még országszerte, hajnalban már csak a Dunántúlon fújhat erősebb északnyugati szél, s péntek reggelre 5, 10 fokig süllyed a hőmérséklet. Ehhez képest pedig napközben sem emelkedik túl sokat – a Dunántúlon például legfeljebb 8, 13 fokig, de Kelet-Magyarországon azért már helyenként 15 fok fölé. A Dunántúlon továbbra is viharos lesz az északnyugati-északi szél – az ország más részein a korábbi napokhoz képest igen visszafogott délkeleti szél fog fújni. Amúgy pedig borult idő lesz, sokfelé további esővel, néhol zivatarral – az északi, a középső és a nyugati országrészben lesz több. Szombatra virradó éjjel előbb a Dunántúlon várható újabb csapadék, az Alföldön átmenetileg a felhőzet is felszakadozhat, majd hajnalban éppen onnan terjeszkedik nyugat felé egy újabb csapadéktömb. A  nyugati határ mentén még erősen fújhat a szél – keletebbre a légmozgás is gyenge lesz: a minimumok 3 és 9 fok között alakulnak. Napközben még mindig erősen felhős, sokfelé záporos, zivataros nyugaton szeles idő lesz: az ország nyugati részén legfeljebb 9–14, a középső országrészben 15 fok ígérkezik, de az Észak-Alföldön akár 20 fokos meleg is lehet. Vasárnapra virradó éjjel már csak keleten eshet, nyugaton változóan felhős idő lesz: nyugaton is gyengülő légmozgás mellett 3, 9 fokig hűl a levegő. A hét utolsó napján közepesen felhős idő, többfelé ismét záporok, zivatarok és mérsékelt légmozgás várható – a délutánra várható 12, 18 fok sem fog földhöz vágni. Hétfőtől már határozottan melegszik az idő.

Figyelmébe ajánljuk