Ajándék az enyhülés – Időjárás a héten

Hó vagy bármilyen fagyott fehérség nehezen asszociálható idén a karácsonyhoz. Másnapján is inkább az eső eshet.

A karácsonnyal kapcsolatos, erősen repetitív diskurzus visszatérő eleme az annak havas jellegével kapcsolatos kérdés. Nos, ahogy már múlt heti bejegyzésünkben előrevetítettük, fehér karácsonyra idén vajmi csekély a remény. Sőt most már határozottan látszik, hogy ez a hét lesz az, amikor észrevehetően megenyhül az idő – ezzel együtt örömteli módon ki is tisztul hazánk és a Kárpát-medence levegője.

Ennek előfeltétele pusztán annyi, hogy a Brit-szigetektől északra, izlandi középponttal kimélyüljön egy atlanti ciklon, melynek középpontjában ritka alacsony szintre csökken a légnyomás (akár 920 hPa közelébe): áramlási rendszerében előbb a magasban, majd a talaj közelében is relatíve enyhe légtömegek indulnak meg Európa közepe felé. Ennek hatása nálunk már hétfőn (akkor még csak a Dunántúlon) érzékelhetővé válik, ám legalább ennyire fontos, hogy ez az enyhe levegő a Földközi-tenger középső medencéjében egy mediterrán ciklont generál – ez pedig csütörtökre virradóan, karácsony másnapján megérkezik hozzánk is: esőt adó, kövér felhőivel.

Addig pedig azt tapasztaljuk, hogy napközben alaposan megenyhül az idő: kedden már sokfelé (főleg a nyugati és középső területeken) 5 fok fölé, sőt néhol 10 fok közelébe, szerdán már itt-ott tíz fok fölé emelkedik a hőmérséklet (s ezzel együtt előbb északnyugaton, majd délen is megerősödik a délkeleti szél). Kedden főleg délen, szerdán, karácsony első napján mindenhol kisüt a nap is, mondhatni remek kirándulóidő lesz – csütörtökön viszont borult, esős nap vár ránk. Mind kevesebb helyen fog éjszaka fagyni – a péntekre virradó éjszaka pedig fagymentes lesz (ezzel együtt többfelé esős). Péntek délutántól átmenetileg alábbhagy a szél – ezt követően szombaton ismét élénkebb lehet, majd vasárnap újra csendesebb légmozgás ígérkezik. Hétvégén továbbra is viszonylag enyhe idő lesz – vasárnap néhol újabb gyenge esőkkel.

Zsákban hozza

Hétfőn zömmel borús, párás, északkeleten és a Dunántúl nagy részén ködös idő lesz – arrafelé egész nap fagypont körüli hőmérsékletekkel, nyugatabbra pár fokkal e fölött. Az Alföld déli részén meg a Dél-Dunántúlon vékonyodhat el a felhőzet (sok napsütés arra sem lesz), és itt várható a legmelegebb: akár 6-7 fok, vagy még több is (a délnyugati szél legfeljebb a Mecsek környékén és a Viharsarokban lehet élénkebb). Keddre virradó éjjel a korábbiaknál jóval kevesebb helyen fog fagyni (főleg az előző nap kiderülő déli, határ menti területeken): többnyire reggel sem lesz kevesebb 0, +2 foknál, miközben a Dunántúl északi és nyugati részén feltámad a délkeleti szél. Kedden napközben tovább élénkülő délkeleti szél kíséretében főleg a Dunántúlon, továbbá a Duna mentén, a Duna–Tisza közén szakadozhat fel a felhőzet – az északkeleti-keleti országrészben marad a borult (igaz, szélcsendes) idő. Az ország túlnyomó részén 6–10 fokos meleg lesz (a legmelegebb a Dunántúlon), csupán északkeleten maradhatnak 5 fok alatt (sőt, néhol 0 fok közelében) a napi csúcshőmérsékletek. Szenteste, illetve karácsony első napjának hajnalán, reggelén legfeljebb északkeleten, a főváros környékén és a szintén csaknem szélcsendes déli határ menti területeken fagyhat enyhén, máshol fagymentes időre, a Dunántúl északi részén erősödő déli szélre számíthatunk.

Ennek hatására szerdán, karácsony első napján néhány makacsul ködös, felhős északkeleti régiót leszámítva szinte mindenhol felszakadozik a felhőzet az országban – az északnyugati országrészben ehhez kifejezetten erős, máshol „csak” élénk déli szél társulhat. A csúcshőmérséklet többnyire 4 és 9 fok felett alakul – egészen nyugaton 10 fok feletti, északkeleten viszont 2–3 fok körüli értékeket is mérhetnek. A csütörtökre virradó éjjel többnyire 0, +5 fok körül alakulhat a minimum, csak kevés helyen (főleg északkeleten) fagyhat. Csütörtök hajnaltól erős felhősödés kezdődik, és dél-délnyugat felől mind többfelé elered el az eső. Ekkor már nemcsak a nyugati, de a déli országrészben is megerősödik a délies szél (északkeleten viszont szinte a levél se rezdül). Sokfelé várható eső – legkevesebb talán a Tiszántúlon, no meg az északkeleti országrészben. Többnyire 5–10 fokon tetőznek a hőmérsékletek, de északkeleten csak 2–4 fok lesz. Péntekre virradó éjszaka folytatódik az esős idő: a Dunántúl nagy részén erős északi-északnyugati, keletebbre szintén élénk déli-délkeleti szél fog fújni (a két övezet között egy csapadékos összeáramlási zóna a Kelet-Dunántúlon). Reggel már csak a Dunántúlon és középen várható további, nem túl intenzív eső – a minimumok országosan is 0 fok felett (1–6 fok között) alakulnak.

Pénteken napközben főleg nyugaton várható újabb gyenge csapadék – máshol fokozatosan felszakadozik a felhőzet. Kezdetben élénk lesz az északnyugati szél, ami a délután második felére mindenhol mérséklődik. A délutáni maximumok 4 és 9 fok közé várhatók. Péntek késő délutánra mindenhol eláll az eső, szombatra virradó éjjel változóan felhős, sokfelé derült idő lesz, s a Dunántúl kivételével a légmozgás sem lesz számottevő. Csak kevés helyen térnek vissza az éjszakai fagyok (zömmel 0, +5 fokos minimumok lehetnek). Napközben folytatódik az enyhe idő: +5, +8 fokot is mérhetünk. Reggel még csak az északnyugati országrészben lehet erősebb a délkeleti szél (ott egész nap az is marad), délután már az ország nagy részén élénk délies légmozgást tapasztalhatunk. Vasárnapra virradó éjjel mindenhol fokozatosan mérséklődik a légmozgás, reggelre több helyen szinte megáll a szél. A minimumok ennek ellenére 0–5 fok között alakulnak, pláne, hogy beborul, és gyenge eső is lehet. A hét utolsó napján gyenge nyugatias légmozgás mellett továbbra is enyhe idő, minimum 5–7 fokos maximumok várnak ránk. Már több lesz a felhő, és helyenként (főleg a Dunántúlon és a középső országrészben) kisebb eső is előfordulhat.

Figyelmébe ajánljuk