Szürke advent – Időjárás a héten

Ez a hét sem hoz változást az előzőhöz képest: marad a hideg, szürke, nyirkos, felhős, ködös idő. Fenyőillattal körítve.

A Közép-Európát a múlt hét közepétől tartósan megszálló anticiklon továbbra sem bír magával: itt terpeszkedik fölöttünk, mintha mi sem történt volna. Néha egy-egy gyenge hidegfrontot enged közel hozzánk – így lesz ez a hét közepén is, de ezt is alig érezzük meg. Leginkább a Dunántúlon (s néha még a Duna mentén, a főváros környékén) lehet észrevenni arról, hogy a nyomában módjával, de feltámad a szél. Ám ennek sem lesz több hatása annál, hogy néhol kicsit többet lehet látni a napot, és a napi csúcshőmérséklet (délnyugaton) esetleg túllépheti a +5 fokot is – viszont szinte alig frissül a Kárpát-medence elhasználódott levegője. A magasban pedig rendre melegebb levegő érkezik, azaz folyamatosan reprodukálódik a hőmérsékleti inverzióval járó hidegpárnás szituáció. Itt  lenn, talajközelben (minimum 600-700, de néha, mint hétfőn északkeleten akár 1000 méter feletti magasságig!) napközben is derekas szürkeséget tapasztalunk: köd, pára, zárt rétegfelhőzet, borongós szürkeség és ütemesen növekvő légszennyezés (a szmoghelyzet napi alakulását itt és itt lehet követni). Ehhez még egyenletesen hideg idő is társul – no persze nem szélsőségesen fagyos, hiszen a hőmérséklet éjjel is, nappal is csak pár fokkal szór 0 fok körül (a napi hőingás sokfelé csupán 3-4 fok lehet – vagy még annyi sem). Napról napra máshol kell keresnünk azon magasabb hegyeinket, ahonnan még felülről lehet látni az ország tejfölbe burkolózó lankáit és rónáit.

Jelentős csapadék ezen a héten sem lesz – alkalmi ködszitálásokkal (ami lehet szilárd vagy folyékony is), néhol kisebb, a rétegfelhőkből hulló, gyenge intenzitású havazással, sokszor lefagyó (ónos jellegű), gyenge esőkkel kell beérnünk. Markáns változást márpedig e helyzetben nem látunk karácsonyig: akkortól (25-től) némi melegedés, határozott szélerősödés és folyékony halmazállapotú csapadék (magyarul: eső) látszik az ún. determinisztikus előrejelzések „legszélén”. A fehér (értsd: a hóval legalább érintőlegesen társítható) ünnepről – úgy is mint szentimentális vágyképről – pedig jobb, ha lemondunk. No persze, ez csupán afféle előzetes ítélet – ha valami változás történik, arról egy hét múlva, a következő bejegyzésünkben feltétlenül tájékoztatjuk olvasóinkat. A hét végén szépen elérjük az év világos órák tekintetében legrövidebb napját, ám a földpálya sajátosságai miatt a naplemente dinamikus hátrálásán már túl vagyunk. December 10-e óta napról napra egy kicsit tovább van világos – ugyanakkor a napfelkelte még szilveszterig egyre későbbre tolódik.

Már a szél is esemény

Hétfőn egész nap borongós, nyirkos, sokfelé ködös, kissé nyomasztó idő lesz – legfeljebb a Dunántúlon szakadozhat fel néhol a zárt rétegfelhőzet. Az ország északnyugati peremén kicsit erősebb lehet a délkeleti szél (Sopronban délelőtt ki is sütött a nap), a máshol tapasztalható gyér vagy semmilyen légáramlás arra sem elég majd, hogy szétszaggassa a felhőket. Az ország északi részén néhol egész nap fagyni fog (például a főváros környékén, elsősorban a budai oldalon), de máshol is csak 0 fok körüli vagy kevéssel e feletti értékeket mérhetünk. Keddre virradó éjjel szinte mindenhol fagyos idő lesz – érdekes módon az Alföld közepén kisebb területeken 0 fok körül maradhat a hőmérséklet. A Dunántúl északi és nyugati részén estétől kicsit élénkebb lehet a délkeleti, déli szél. Többfelé köd is képződik, ami napközben sem mindenhol száll fel. Kedden mintha mi sem történt volna, folytatódik az előző napi időjárás – megint csak a Dunántúl északi és nyugati részén lehet majd néhol látni a napot. Arrafelé néhol kifejezetten élénk déli-délkeleti szél fog fújni, de Dél- és Kelet-Dunántúlon, sőt még a középső országrészben is megmozdul kicsit a levegő. Ettől függetlenül napközben legfeljebb 0 fok körüli, max. 2-3 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Késő estére mindenhol mérséklődik, sok helyen egyenesen leáll a légáramlás – éjjel fagyni is fog rendesen.

Szerdán napközben is csak nagyon lassan enyhül az idő – alig-alig melegszünk az éjszakához képest, és legfeljebb az Északkelet-Dunántúlon lehet még észrevehető erősségű, keleties irányú szél. A ködös, párás, nyirkos, alacsony szintű rétegfelhős időben semmi változás nem történik az előző naphoz képest. A nappali 0–2 fok pedig remekül harmonizál az éjszakai –3, –4 fokokhoz – amit például csütörtökre virradóra is megkapunk (csomagban a köddel, néhol a zúzmarával, szitálással együtt). Csütörtökön napközben a szokásos –1, +4 fokos csúcshőmérsékletek várnak ránk – a szokásos szürkeséggel, alkalmi szitálással, sokfelé napközben is megmaradó köddel együtt. Az viszont határozott változást jelez, hogy a Dunántúl nagy részén már kora reggeltől feltámad a déli, majd egyre inkább délnyugati szél: délután már derekas széllökéseket is tapasztalhatunk – például Zalában vagy a Balaton-felvidéken és a Bakonyban. A főváros környékén is megmozdul a levegő – de azért ez még messze nem lesz orkán.

Péntekre virradó éjjel a Dunántúl déli, illetve délnyugati része maradhat fagymentes: itt ugyanis továbbra is erősebb délnyugati szél fog fújni, s ezzel egy árnyalattal enyhébb levegő érkezik ide. Napközben is az ország délnyugati részén lehet egy kicsit erősebb szél – összességében ez még sokat nem változtat az általános, borongós időjárási szituáción (a napot a Dunántúlon is csak kevés helyen lehet látni). A kora délután beálló maximumok viszont kicsit emelkednek: ekkor 0 és +6 fok várható. A szombatra virradó éjszaka a korábbiakhoz képest kissé kevésbé lesz fagyos, s a Dunántúl déli és keleti részén lehetnek fagymentes zónák is – az ország nyugati részén, majd a főváros környékén már péntek estétől megélénkül a változatosság kedvéért ezúttal északnyugati szél (ami súroló hidegfrontot jelez).

Szombaton napközben a déli-délnyugati országrészben lehet enyhébb az idő (ott 5-6 fok is lehet), északabbra inkább csak 1–3 fok lesz a maximum. Többnyire borult, szürke idő várható, a felhőzet csak kevés helyen (főleg a Dunántúlon és néhol a Duna mentén) szakadozhat fel. Az ország nyugati határszélén fújhat gyenge-közepes délies szél. Vasárnapra virradóan is leginkább a Nyugat-Dunántúlon maradhatnak még fagymentes övezetek – előbb itt, majd fokozatosan keletebbre is érzékelhetünk most már déli, délkeleti irányú légmozgást. A hét utolsó napján az ország nagyobb részén kissé megélénkül a határozottan déli-délkeleti irányból fújó szél. Talán még a napsütés is gyakoribb lesz – de azért az ország túlnyomó részén továbbra is marad a borult idő, érzékelhető mennyiségű csapadék nélkül. 1–6 fokos maximumok mellett futhatunk neki a karácsony előtti véghajrának.

Figyelmébe ajánljuk