Kellemes kora tavasz

Az átlagosnál melegebb, derűs, sokszor napos, száraz időnk lesz a héten. Legfeljebb a hétvégi ünnepet koronázhatja meg egy frontátvonulás.

Március elején-közepén az időjárással kapcsolatos parák rendre a tél visszatérése körül bontakoznak ki – lám, tavaly is hogy visszajött! Nos, idén speciel nem teszi, legalábbis a következő két hétben aligha. Sőt az idén kampányeseményekkel bőszen telehintett nemzeti ünnepünk is kellemes hőmérsékletekkel telik majd – igaz, szombat kora délutántól mind többfelé támad majd fel a szél, és este talán egy csapadéksáv is átvonul rajtunk (ennek bekövetkezési valószínűsége még bizonytalan) egy hidegfrontnak köszönhetően. Addig pedig folytatódik a hétvégén elkezdődött, legutóbbi bejegyzésünkben is előre jelzett kellemes, kora tavaszi idő: a sokévi átlagnál (ami persze alapvetően a mostanihoz hasonló és ennél hűvösebb időt jelző adatok átlagából alakul ki) több fokkal magasabb napi csúcshőmérsékletek, a hétvégéig csak néha (például szerdán) megélénkülő szél, zömmel derült, napos, csapadékmentes idő. Ja, hogy hajnalonként (főleg keddre virradóra) többfelé fagyhat is? Nos, nincs ennél megszokottabb kora márciusban: alig emlékszünk olyan évre, amikor ez elő ne fordult volna.

Európa ezen a héten egy magasnyomású gerinc hatása alá kerül, a felszín közelében anticiklonális nyomási mezők uralkodnak, a ciklonok pedig rendre Skandinávia felé térülnek, ahol – pláne a hét közepétől – mind kiterjedtebb havazásokat okoznak. Csapadék ezen felül Európa délkeleti sarkában, a Fekete- és az Égei-tenger környékén fordul elő, később meg a Földközi-tenger nyugati medencéjében. Hazánk időjárási helyzetében a szerint áll be változás, hogy mikor mennyire kerülünk eme anticiklon peremére, ahol már sűrűbbek a nyomáskülönbséget jelző izobárvonalak, ami élénkebb szelet jelez. Először szerdán fordul elő, amikor a magasnyomású rendszer délkeleti peremén egy kissé hűvösebb, de továbbra is száraz levegő szivárog be, például Verecke híres útján, de még inkább a Kárpát-medence időjárása szempontjából is kulcsfontosságú Duklai-hágón keresztül. Ezen a napon főleg az Alföldön fújdogálhat kicsit élénkebb északkeleti szél, másnapra pedig egy árnyalattal visszaesik a napi maximum. Hétvégén (leginkább szombat kora délutántól) viszont a középpontjával délnyugatra húzódó magasnyomású gerinc északnyugati peremén, egy gyengülő hidegfront nyomában zúdul be hozzánk a friss (s átmenetileg magasabb páratartalmú) levegő, igen erős, többfelé viharos erejű szél kíséretében – reméljük, ez azért napközben még hagy némi időt az ünneplőknek.

Ráadásul a heves légmozgás vasárnap is kitart (némileg erősödik is), s mivel ezen a napon már amúgy is hűvösebb levegő tölti ki a Kárpát-medencét és a felhő is több lesz, így ez lesz a szabadtéri programra talán kevésbé alkalmasabb nap a hétvégén.

Végül örömmel jelentjük: indul az allergiaszezon. Aki mostanában prüszköl, az (néhány felső légúti fertőzésen kívül) leginkább a ciprusfélék, valamint az éger- nyárfa- és kőrisfajok szaporodási szokásait okolhatja (friss címoldali illusztrációnkon az enyves éger porzós és termős virágzata látható).

Zászlók lobognak a szélben

Hétfőn napos, délután némileg fátyolfelhős időben, mérsékelt légmozgás mellett délutánra 10–14 fokig emelkedik a hőmérséklet. Éjszaka továbbra is derült, csillagfényes, sőt holdfényes égboltra nézhetünk fel (a holdtölte pontos időpontja: vasárnap 18.08), ennek következtében többfelé, de főleg az északi országrészben fagyhat is – máshol többnyire 0 és +3 fok közötti legalacsonyabb hőmérsékletekre számíthatunk. Kedden szikrázóan napos időben akár 13–16 fokig melegedhet a levegő, s a mérsékelt légmozgás is csak kellemesebbé teszi az időt. Szerdára virradó éjszaka sem lesz hideg: a derült idő dacára csak néhol és kis területen várható fagy, többnyire +1 és +3 fok közötti minimumok lesznek.

Szerdán Kelet-Magyarország jó részén, főleg az Alföldön már jóval erősebb északkeleti szelet tapasztalhatnak az ott élők (emellett még az Alpokalján lehet intenzívebb a légmozgás). A derült, napos időben ezen a napon is meglesz a 10, 14 fok. Az északkelet felől érkező levegő szárazabb és kissé hűvösebb is, mint amit kiszorít: ezt először csütörtökre virradó éjszaka tapasztaljuk meg, amikor a derült időben, csillapodó légmozgás mellett ismét kissé kiterjedtebben várható fagy – ez országosan –2, +3 fokos hajnali minimumot sejtet. Csütörtökön felhőt sem nagyon látunk az égen, viszont hét ágra süt majd a nap, és 9, 14 fokig emelkedik a hőmérséklet. Péntekre virradó éjjel a derült égbolt és gyenge széljárás miatt is erős lesz a kisugárzás, ám ennek dacára is csak kevés helyen fog fagyni (igaz, ahol nem, ott sem lesz sokkal több 0 foknál). Pénteken szinte mindenhol 15 fok fölé (délen 20 fok közelébe) emelkedika  hőmérséklet és persze ragyogón fog sütni a nap. A szombatra virradó éjjel túlnyomórészt már fagymentes lesz: zömmel 0 és +4 fok közötti minimumok lesznek.

Szombaton, március 15-én kezdetben zavartalanul napos idő várható, mérsékelt légmozgással – kora délutánra meglesz a 16–19 fok is! Ám ekkor már több lesz a gomolyfelhő, ami a légkör részleges labilizálódását jelzi: a nedvességtartalom terén még sok a bizonytalanság – márpedig ettől is függ, hogy este milyen kiterjedt csapadéksáv vonul át rajtunk. Kora délutántól, kezdetben főleg az északkeleti országrészben kifejezetten megerősödik a nyugati-délnyugati szél – kora este már a Dunántúlon és a főváros környékén is heves északnyugati irányú széllökéseket tapasztalhatunk. Vasárnapra virradóra kezdetben talán csapadékos (esély van rá, hogy a hidegfronttal együtt záporok is érkezzenek), később változóan felhős időben sokfelé továbbra is igen erős széllökések várhatók. Fagyni így persze nem is fog: +1, +5 fokos minimumok lesznek. A hét utolsó napján visszaesik a hőmérséklet az előző naphoz képest: „csak” 6–12 fok várható, és estig országszerte igen erős, sokfelé viharos északnyugati szél is fog fújni. Napközben újabb, nem túl markáns csapadéktömb vonulhat át az országon, de amúgy is inkább felhős idő lesz, a nap csak néhol bukkan elő.

Figyelmébe ajánljuk