Zsákban hozzák – Időjárás a héten

A sokévi átlagnál melegebb, napsütésben gazdag – igaz, néha kissé szeles idő lesz a héten. Sándor, József, Benedek kitesznek magukért.

A hétvégére ígért hidegfront rendben befutott – és nem csak esőt, de heves, sokfelé tartósan erős, viharos szelet is hozott. S mivel a Kárpát-medence továbbra is abban a zónában (egy anticiklon peremén) található, ahol sűrűsödnek a nyomási görbék, éppen ezért hétfőn is erős szél fog fújni az ország jó háromnegyedén.

Ezután a héten hol csillapul, hol megélénkül a légmozgás – most úgy tűnik, hogy kedden és csütörtökön nyugszik meg leginkább a légkör. Ezt leszámítva egészen a hét végéig változóan felhős, többé-kevésbé napos idő lesz – Sándor, József és Benedek tehát kitesznek magukért. Talán szerdán lehet több a felhő, és néhol futó zápor is várható egy átvonuló hidegfront nyomán. Most úgy tűnik (habár a hétvége időjárását tekintve a szokottnál is több a bizonytalanság), hogy  vasárnaptól kissé változik a kép: erős délnyugati széllel érkezik labilisabb, nedvesebb levegő. A hőmérséklet a jövő hét elején szép lassan (ráadásul lépcsőzetesen: előbb északon és nyugaton, végül keleten – miközben több napig nagyobb megosztottság is lehetséges!) visszaesik a március harmadik dekádjában megszokott értékekre.

Széllel bélelt

Hétfőn kezdetben az ország túlnyomó részén erős, néhol (például a budai hegyekben) viharos északnyugati szél fog fújni, mely a délután második felére sokat mérséklődik, kora estére pedig úgyszólván elcsitul. Ebből a szempontból kivételt képez a Dunántúl délnyugati része, ahol csendesebb idő várható. Ezt leszámítva a változóan felhős-napos időben magasra emelkednek a hőmérsékletek: 14–21 fokig (délnyugaton lesz a legmelegebb)! Keddre virradó éjszaka sem lesz túl hideg: zömmel derült időben hajnalra 2–7 fokig süllyed a hőmérséklet. Kedden (Sándor napján) ismét csak változóan felhős, az ország nagyobb részén (tipikus kivétel: a felhős északkeleti megyék) gyakorta napos idő várható. A gyenge légmozgás sem mérsékli a 14–20 fokos maximumokat – csak északkeleten maradunk 15 fok alatt.

Szerdára virradó éjjel változóan felhős időben (délebbre, nyugatabbra inkább derült lesz az ég – ezzel szemben északon, északkeleten záporok is lehetnek) mindössze 5–10 fokig süllyed a hőmérséklet. Reggel az Észak-Dunántúlon már erős északnyugati szél fog fújni, délelőtt és délután pedig az ország nagyobb részén erős, néhol viharos légmozgást tapasztalhatunk (a Dunántúl délnyugati része viszont kimarad a szórásból). Előbb a Dél-Dunántúlon, majd főleg északkeleten fordulhatnak elő futó záporok, máshol változóan felhős idő lesz, néhol még a napot is lehet majd látni (nyilván Józsefnek köszönhetően). Délutánra 13–18 fokig melegszik a levegő – késő délutánra, kora estére mindenhol alábbhagy az erős szél. Így csütörtökre virradó éjjel is már csak gyenge légmozgást tapasztalunk, hajnalra 2–8 fokig süllyed a hőmérséklet. Csütörtökön kellemes, túlnyomóan napos, csapadékmentes időnk lesz, és csak gyenge légmozgást tapasztalhatunk. Délutánra 17–21 fokig emelkedik a hőmérséklet. A derült idő, a száraz légkör és a gyenge légmozgás miatt kicsit jobban lehűl a levegő napszállta után: péntek hajnalban 1, 6 fokig.

Pénteken (Benedek!) sokfelé megélénkül, a Dunántúl északi és nyugati részén kifejezetten megerősödik a déli szél – ezzel együtt derült, napos idő és kellemes, 18–22 fokos meleg várható (ez 8-9 fokkal több a sokévi átlagnál). Szombatra virradó éjjel derült idő, az ország nagyobb részén mérsékelt, a Dunántúlon már kicsit élénkebb délnyugati szél fog fújni. Hajnalra 3, 9 fokig süllyed a talaj közeli hőmérséklet. Délután főleg a Dunántúlon erősödik meg a délnyugati szél (a régió északi és nyugati részén viharos lökések is lehetnek). S kicsit több lesz a felhő is (pláne a nap második felében), mint az előző napokban. Ennek dacára délután akár a 19–23 fokot is elérhetjük. Kora este már csak a Nyugat-Dunántúlon lehet erősebb szél, máshol csitul majd a légmozgás. Vasárnap hajnalra 3, 8 fokig csökken a hőmérséklet. A hét utolsó napján zömmel változóan felhős idő várható, és délelőtt, főleg a középső és a keleti országrészben gyorsan emelkedik is a hőmérséklet (ismét 20 fok közelébe). Ezzel szemben Dunántúl nagy részén délután már hűvösebb lesz, valószínűleg csak 15 fok. Itt már délelőtt is várható eső zápor, ami a délután közepére elérheti a középső országrészt, így a fővárost is. Délután leginkább a Bakonyban és az Északi-középhegységben fújhat erősebb délnyugati szél.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.