Késő őszi papírforma – időjárás a héten

Ez már minden szempontból novemberi idő lesz – a napot csak ritkán fogjuk látni, esőfelhőket annál gyakrabban. Bónusz: a legfontosabb tudnivalók a Fülöp-szigeteki szupertájfunról!

A vasárnapra várt, lehűlést hozó frontrendszer szépen meg is érkezett, ráadásul rögtön két részletben – és úgy tűnik, a fölénk kúszott mediterrán peremciklon (mert ő a bűnös) marad velünk még a hét első napján is. Hűvös lesz, legfeljebb a Tiszántúlon maradhat az előző hetet idéző 15 fok (ezen a napon, de még kedden is jelentős kontraszt alakul ki az ország nyugati és keleti fele között). Keddre is csak átmenetileg javul az idő – ami főként abban mutatkozik, hogy aznap már egy kicsit többet és több helyen süt ki a nap. Persze, nem sokáig, s ezt nem csak az mondatja velünk, hogy tudjuk: aznap már bő tíz perccel 4 óra után le is megy. Szerda hajnaltól ugyanis újabb nedves léghullámok érkeznek, ezúttal is délnyugat felől – előbb a Dél-Dunántúlon, azután pedig az Alföld déli és keleti felén lesznek esők – de csak délutánig.

Nos, az ezt követő bő egynapos csapadékszünetnek sem sokáig örülhetünk: csütörtök kora estétől a változatosság kedvéért délnyugat felől jön az újabb mediterrán peremciklon, mely természetesen megint csak felettünk izmosodik meg, és egész pénteken, sőt az ország középső felén még szombatra virradóra is terjedelmes esőzéseket okoz – viszont most úgy tűnik, az ország keleti harmada, a Tiszántúl ezt is megússza. A hétvége időjárása kissé még bizonytalan, nem lehetetlen, hogy szombatra egy árnyalatnyit megenyhül, de vasárnap valószínűleg ismét hűvösebb levegő érkezik – mindenesetre eme két napon jelentős csapadék nem várható. Külön jó hír, hogy (főként a csütörtök hajnali és esti epizódokat nem számítva) egyelőre késik a kiterjedt késő őszi fagyok eljövetele: bánja a fene!

Eközben a Fülöp-szigetek alighanem az év talán legsúlyosabb időjárási katasztrófáját élte át. Az itt Yolandának hívott, hivatalosan Haiyan szupertájfun „fénykorában” elképesztő, 300 kilométer feletti átlagos (!) szélsebességeket produkált. November 7-én brutálisan, ötös fokozatban, 2013 (de az is lehet, hogy az utóbbi fél évszázad) legerősebb trópusi ciklonjaként csapott le az ország középső szigeteire –  ilyen erős vihar még soha nem ért partot, mióta a rendszeres mérések folynak. Akadt olyan város Leyte szigetén, melyet a földdel tettek egyelővé a vihar hatásai (szelek, csapadék, szökőár, áradások). Messze a legtöbb áldozatot a vihardagály (angolul storm surge), a megdöbbentő sebességű szelek által a partra hajtott, emeletes ház nagyságú hullámoktól tarajos víztömeg követelte (ilyenkor emlegetni szokták még a szemük környékén extrém alacsony légnyomású trópusi ciklonok direkt szívóhatását – nos, ez esetben, a rekord közeli, 895 hektopascalos értékeket nézve talán ez sem lebecsülendő, bár most sem ez volt a döntő faktor). A hatóságok kezdetben sikeres evakuációról beszéltek, de az elképesztő pusztítás képeit szemlélve, a most már tízezres nagyságrendűnek becsült áldozatszámot látva világos, hogy ez a siker csak relatív, és akadnak olyan extrém környezeti szituációk, amelyekre tényleg csak a gyors menekülés (és esetleg az ima) nyújt védelmet.

A páros napokat ajánljuk

Hétfőn az ország nagy részén egészen délutánig esős, felhős idő várható – ebből leginkább a Tiszántúl, idővel annak is északi része maradhat ki. Az élénk szélben nyugaton csak 7–10, középen 10–13, a Tiszántúlon még 15 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók. A délután második felére szinte mindenhol eláll az eső, s keddre virradóra már csak délen lehetnek kisebb esők – északon felszakadozik a felhőzet. Hűvös lesz: hajnalban, reggel nem több mint 2–7 fok (utóbbi a felhősebb déli területeken). Kedden napközben továbbra is délen lesz borult idő, bár itt sem várható említésre méltó csapadék. Az ország északi kétharmadán a nap is előbukkanhat a felhők közül. A csúcshőmérséklet 7 és 14 fok között alakul – megint csak keleten lesz melegebb. Szerda hajnalban azután délnyugat felől szépen beborul és ott elkezd esni is – addig olyan 3–8 fokig süllyed a hőmérséklet. Szerdán főként délen és keleten esős, borult idő lesz, ehhez még kellemetlen északnyugati szél is társul. Máshol azonban nem várható csapadék. Országosan 7–12 fokos csúcshőmérsékletek lesznek (a csapadékos területeken lesz hűvösebb). Csütörtök reggelig az említett esőverte területeken is fokozatosan eláll, máshol csökkenő felhőzet mellett 1 és 6 fokig hűl a levegő, jelezve, hogy még az addiginál is hűvösebb érkezett az újabb frontrendszer hátán – északon gyenge fagy is lehet!

Csütörtökön napközben zömmel változóan felhős idő lesz – mármint az ország északi kétharmadán, a déli határ mentén ugyanis marad a borult idő. E napon már csak 5 és 10 fok között tetőzik a hőmérséklet. Ráadásul már kora este újabb kövér esőfelhők érkeznek délnyugat felől, és újabb csapadékhullás kezdődik – északkeleten viszont gyorsan hűl a levegő, és itt újabb fagyokra lehet számítani. Péntekre virradó éjjel az ország jelentős részére (a Tiszántúl hangsúlyos kivételével) kiterjed e csapadékmező, s nem kizárt, hogy ideiglenesen havas eső, hó is hulljon (főleg hazánk relatíve magasabban fekvő tájain). A hideg levegő erejét mutatják a 0 és 5 fok közötti minimumok, s hogy néhol gyengén fagyhat is. Pénteken az ország jó kétharmadán kellemetlen, esős-felhős, tipikus novemberi nap lesz, sokfelé tetemes mennyiségű csapadékkal – keleten viszont nem fog esni.  A maximumok is csak 2 és 8 fok között alakulnak (a hét elején még a minimum volt ennyi…) Szombatra virradóan további eső várható főleg nyugaton és a középső országrészben. Itt lesz enyhébb idő, mármint olyan 5 fok körüli – keletebbre, ahol elvékonyodik a felhőzet, mindössze 0 fokos minimumok várhatók (ami enyhébb fagyokat sem zár ki).

Szombaton változóan felhős időre számíthatunk, a hőmérsékletek 5 és 12 fok között szóródnak a nyugati határszéltől az Alföld felé haladva. Vasárnapra virradóra is hűvös és ködös időnk lesz (0, 5 fokos reggeli minimumokkal), s napközben sem lesz valami nagy meleg: legfeljebb 6–11 fok – de nagyobb valószínűség szerint e héten újabb ciklon már nem ér el minket.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.