Nyílnak az egek csatornái – időjárás a héten

E héten a felhőké a főszerep: több alkalommal, összességében nem kevés eső hullik majd. Cserébe nem lesz hideg.

Ahogy arra számítani is lehetett, múlt hét végére kissé megenyhült az idő – már amennyire ezt a november engedi. Ne felejtsük, idén ez az utolsó teljes őszi, novemberi hét: jövő vasárnap már decembert írunk! Egyelőre azonban nem látszik a tél közelsége – ez a hét viszonylagos enyheségben telik majd. Éjszakai fagytól nem igazán kell tartanunk, napközben pedig többször és több helyen lehet 10 fok körüli, pláne a feletti csúcshőmérséklet. Ám ehhez – legalábbis kedd késő délutántól kezdve – vissza-visszatérő eső társul. Voltaképpen nehéz összefoglalni a hét forgatókönyvét, ugyanis maximum 8-9 órás csapadékszünetek lesznek két-két őszies esőfüggöny között.

Az ok rendkívül egyszerű: a tőlünk nyugatra kialakuló észak-déli áramlás miatt a Földközi-tenger középső medencéjében menetrendszerűen képződnek a mediterrán ciklonok, majd ezek rendre északkelet felé veszik az irányt. Csak jeleznénk, hogy a sarkvidékről délre áramló hidegebb levegő miatt például szerdától Németország jelentős területein uralkodnak majd télies körülmények – és az Alpokban is többfelé havazhat.

Tulajdonképpen még örülnünk is kell annak, hogy néha (szerdán, csütörtökön, talán még pénteken is) napközben legalábbis helyenként (és ott is csak ideiglenesen) elvékonyodhat a felhőzet, s ritka vendégként néhol a nap is kisüthet, hiszen nem ez lesz a jellemző. Ráadásul ez a sokévi átlagnál mondjuk 2-3 fokkal enyhébb idő kitarthat a hét legvégéig – kár, hogy a hétvége (pláne a szombat) is az eső jegyében telik. Most azonban úgy tűnik, hogy a jövő hét elején az eddiginél sokkal hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe, és a jövő hét közepén néhol akár napközben is fagyhat. Az első hó idejét, kérjük, még ne kérdezzék – s nem csak azért, mert e héten egyáltalán nem szerepel a színlapon. Az első havazás beköszöntéhez sok-sok körülmény szinte véletlen együttállására (leginkább a hideg és az enyhébb levegő helyben történő elkeveredésére) van szükség – a következő prognózisunk írásának idejére, azaz jövő hétfőre már okosabbak leszünk.

Ritka vendég a nap

Hétfőn többnyire borult időnk lesz – sokfelé megmarad az éjszaka képződött köd is. A Dunántúlon, illetve a Tiszántúlon azért néhol elvékonyodhat a felhőzet – ugyanakkor a középső és az északi régiókban gyenge eső, szitálás is előfordulhat. Többnyire mérsékelt délkeli szél mellett 6 és 11 fok közötti maximumok lehetnek (az alacsonyabb értékek a tartósan ködös vidékeken). Keddre virradóan délkelet felől felszakadozik a felhőzet, kevesebb helyen képződik köd is – hajnalban 2–7 fok közötti minimumok lesznek (néhol, főleg hegyvidéki területeken gyenge fagy előfordulhat). Kedden a nap első felében még némi napsütést is élvezhetünk (a maximumok is a kellemes 8–13 fokos tartományba esnek majd, miközben élénk délkeleti szél fúj), azután délnyugat felől fokozatosan beborul. Késő délután a Dél-Dunántúlon már eshet is, majd a mediterrán peremciklonhoz tartozó esőrétegfelhők mind jobban tért nyernek, s szerdára virradó éjjel sokfelé lehet csapadék – igaz, a csapadékzóna hajnalra észak felé el is hagyja az országot. Reggelig 3–8 fokig hűl a levegő. Szerdán napközben zömmel borult idő lesz – egészen pontosan inkább az ország keleti felén vékonyodhat el a felhőzet. Kifejezetten enyhe idő lesz. Nyugatról kelet felé haladva 9 és 15 fok közötti maximumok lesznek. Kora délutántól ismét Dél- és Nyugat-Dunántúlon ered el az eső, de az szépen terjed észak-északkelet felé – kora este már az ország nagyobb részén várható csapadék, mely éjfélig eléri a keleti határszélt is. Csütörtökre virradó éjjel előbb még sokfelé lehet eső, majd a csapadékzóna Kelet-Magyarországra húzódik vissza – ott még reggel is eshet. A minimum hőmérsékletek 3 és 8 fok között alakulnak.

Csütörtök délelőtt az ország nagyobb részén átmenetileg szünetel a csapadék – a csúcshőmérsékletek a nyugati határszéltől a Tiszántúl felé haladva növekednek 7 fokról egészen 14-ig. Déltől elszórtan várhatók kisebb esők, majd délután újabb vaskosabb csapadéktömb vonul fel délnyugat felől. Késő estig az ország nagyobb részén várható eső – éjfélig a csapadékzóna eléri a Tiszántúlt is –, hajnalra 3–8 fokig hűl a levegő. Pénteken napközben az ország nagy részén borongós, csapadékos idő lesz – ám főleg a Dunántúlon (és Észak-Bácskában) elvékonyodhat a felhőzet, néhol a nap is kisüthet. Kora délutánra még mindig 7–12 fokig melegszik a levegő. Szombatra virradó éjjel átmenetileg szinte mindenhol eláll az eső (addig is főleg északkeleten várható csapadék). Reggelig 3–8 fokig hűl a levegő, ám addigra újabb esőfelhők érkeznek a Dél-Dunántúlra.

A szombat az ország nyugati felére borult, esős időt hoz – keleten azonban felszakadozhat a felhőzet, s némi napsütés is jöhet. Az előző napokban visszafogottabb délkeleti szél is megerősödik: 6 és 13 fok lesz a napi maximum (megint csak keleten lesz melegebb). Vasárnapra virradóra ismét borult, sokfelé esős idő lesz (a csapadékzóna dél felől terjeszkedik) –  3 és 7 fok közötti reggeli minimumokkal. Napközben borult, többfelé esős idő várható: még mindig 6–12 fokos maximumokkal. A változást jelezve már fordul és erősödik a szél is: ezentúl északról-északnyugatról fúj majd, s a Dunántúlra már aznap este megérkezik a hideg.

Figyelmébe ajánljuk