Korán jön Medárd – Időjárás a héten

Mérsékelten meleg, szerdától, pláne csütörtöktől kezdve erősen záporos-zivataros napok állnak előttünk.

A hétfőre virradóan befutott sekély légörvény nem csupán csapadékot hozott, de némileg vissza is zökkentette a hőmérsékleteket, ha nem is a május végén megszokott szintre, de legalábbis jelentősen az elmúlt hétvégén mért, szinte már júliust idéző értékek alá.

A hét során amúgy is jellemző lesz, hogy inkább a keleti országrészben marad a kora nyárias meleg idő, a Dunántúlon (vagy az északi hegyvidéken) ehhez képest több fokkal hűvösebb lesz. A hét első napján még a keleti és középső országrészben várhatók további záporok-zivatarok, kedden pedig leginkább északon mozognak majd a zivatarcellák – talán ezen a napon számíthatunk a legtöbb napsütésre, főleg a déli országrészben. A nyár első hivatalos napján, szerdán is még a napsütés fog dominálni (azért e napon már jóval több zivatarra számíthatunk) – ám csütörtökre virradóan egy viszonylag alacsony légnyomású zóna, sekély ciklonális mező húzódik ránk, s egészen a jövő hét elejéig nedves és labilis rétegzettségű levegő lesz felettünk, s ez mindennap kedvez a záporok-zivatarok kipattanásának.

Felhőszakadások, jégeső, erősebb széllökések szerepelnek majd a menüben – meglehet, ismét lesz majd munkája a biztosítóknak. Eközben csütörtökön már jó pár fokkal hűvösebb (de továbbra is nedves) levegő érkezik a Kárpát-medencébe – annyi biztos, hogy kánikula közeli hőmérsékletek egyhamar nem várhatók megint, sőt inkább a 25-26 fok lesz a felső határ. Várhatóan a jövő hét elejétől (egy nyugaton és délen még mindig zivataros hétfőt követően, egy átvonult hidegfront nyomán) csökken majd a csapadékhajlam, s kicsit megnyugszik időjárásunk, de komoly felmelegedésre akkor se számítsunk! Közben kezdhetünk szurkolni, mi vár ránk később, a nyár első harmadában, elvégre Medárd csak jövő szerdára esik.

Gyakori záporok, zivatarok

Hétfő: A Dunától keletre, de főleg az ország keleti harmadán erősen felhős idő lesz, többfelé záporokkal, zivatarokkal, a Dunántúlon és Budapest környékén inkább napos idő várható (de egy-egy zápor itt is kialakulhat). Többnyire 24, 28 fokos maximumokra számíthatunk (az Alföldön lesz a legmelegebb). Többfelé megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik a délnyugati szél. Éjszakára többnyire csökken a felhőzet, de az ország északkeleti sarkában és az Alpokalján további zivatarokra számíthatunk. Hajnalra nyugaton mérsékelt, keleten gyenge szélben 13, 17 fokig csökken a hőmérséklet

Kedd: Kezdetben változóan felhős, de inkább napos idő lesz, délután főleg az ország északi harmadán és a Dunántúlon növekszik meg a felhőzet, és itt elszórtan alakulnak ki záporok, zivatarok. Napközben 23, 28 fokos maximumokat mérhetünk – az Alföldön lehet melegebb 25 foknál. Többnyire igen élénk délnyugati szél fog fújni. Késő este mindenhol megszűnik a csapadék, éjszaka kevés felhő lesz az égen, délnyugaton mérsékelten, máshol gyengén szeles időben hajnalra 13, 16 fokos minimumok ígérkeznek.

Szerda: Kezdetben többnyire (például északon,  de délnyugaton is) napos idő lesz, de már délelőtt is mozognak záporcellák az országban (pl. a Dunántúlon, a középső országrészben és délkeleten). Délután tovább növekszik a gomolyfelhőzet, és többfelé is várhatók záporok, zivatarok. Délután zömmel 21, 27 fokos maximumokra számíthatunk – ismét az Alföldön mérik majd a magasabb értékeket. Élénk délnyugati szél fog fújni. Éjfél után délkeleten, majd az ország  keleti  harmadában alakulnak ki újabb zivatarok, nyugaton vagy a főváros környékén csapadék még nem várható, hajnalra többnyire gyenge légmozgás mellett 11, 16 fokig hűl a levegő.

Csütörtök: Az ország délnyugati harmadában élők kezdetben még több napsütésben reménykedhetnek, de főleg keleten és északon már délelőtt is sokfelé várható zápor, zivatar. Délután is talán a Dél-Dunántúlon élők úszhatják meg legnagyobb eséllyel a konvektív csapadékot, máshol bármikor várható egy-egy zápor, s esetleg jéggel, felhőszakadással, szélrohamokkal járó zivatar. Már csak 19, 24 fokos maximumokra számíthatunk, de a tartósan csapadékos északkeleten helyenként jóval 20 fok alatt marad a hőmérséklet. A zivatarok környezetében amúgy is gyorsan hűl a levegő és feltámad az amúgy mérsékelt szél. Éjszaka északon maradhat a záporos idő, de az ország nagyobb részén csökken ezek kialakulásának esélye. Hajnalra, gyenge szélben, 12, 16 fokig hűl a levegő.

Péntek: Délelőtt még a napsütés fog dominálni (de már ekkor sem hiányoznak a záporok, zivatarok), ám kora délutántól kezdve egyre több gomoly-, sőt zivatarfelhő tűnik fel az égen, és az ország szinte minden régiójában (de kiemelten a nyugati, északnyugati és az északkeleti országrészben) várhatók záporok, zivatarok. Délután 20, 25 fokos maximumokra számíthatunk (északkeleten lesz a leghűvösebb). Mérsékelt változó irányú szél fog fújni, mely csupán a zivatarcellák környékén erősödhet meg. Éjszaka nyugaton elcsitulnak a záporok, keleten, majd hajnalban a középső országrészben ismét esni fog. Kora reggelre gyenge szélben 12, 17 fokig hűlünk.

Szombat: Erősen felhős, záporos, zivataros idő lesz, de azért néhol még a napot is lehet majd látni, főleg északkeleten, hiszen ezen a napon elsősorban az ország középső harmadában, a Dél-Alföldön és a Dunántúlon lesz gyakoribb a konvektív csapadék. Délután 21, 26 fokig melegszik a levegő. Mérsékelt, változó irányú szél fog fújni, de a zivatarok környékén erősebb lökések is lehetnek. Éjszaka átmenetileg mindenhol eláll, hajnalban gyenge légmozgás mellett 13, 17 fokos minimumokra számíthatunk.

Vasárnap: Ezen a napon is erősen felhős idő lesz, sokfelé pattannak ki záporok, zivatarok (legkisebb eséllyel ezúttal is északkeleten), összességében jelentős csapadék is lehullhat, de két zápor között elvétve a nap is kisüthet. Napközben  többnyire 21, 26 fokos maximumok várhatók, a zivatarcellák környezetében azonban gyorsan hűl a levegő. Csupán a zivatarok környezetében támad fel az amúgy mérsékelt, változó irányú szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk