Közelgő lehűlés – Időjárás a héten

Keddtől több lépésben visszaesik a hőmérséklet, de vasárnapra visszatérhet a szép tavaszi idő.

Az elmúlt napokban nem lehetett okunk panaszra: napról napra mind magasabbra emelkedtek a hőmérsékletek: március utolsó és április első napjai szinte már a májust idézték, közben napokon át dőltek mind a nappali, mind az éjszakai melegrekordok.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

E hét első napja méltó folytatása lesz e periódusnak, a hőmérsékletek mindenhol átlépik a 20 fokot, sokfelé megközelítik a 25-öt is, ám egyben a hétfő lesz egy ideig az utolsó nap, amikor még zömmel száraz, zavartalanul napos időnk lesz. Ezt követően tartósan a felhőké lesz a főszerep: kedden a nap első felében még vidáman emelkedik a hőmérséklet, ám délutántól futószalagon érkeznek záporok, s ettől kezdve napokon át egy sekély ciklonális zóna lesz felettünk, majd többször átvonulnak rajtunk időjárási frontok is. Sokszor várható csapadék, kezdetben még főleg záporos (helyenként zivataros!), később, ahogy napról napra visszaesik a hőmérséklet, már inkább sima eső. Csütörtökön, pénteken egyértelműen hidegebb lesz az ilyenkor szokásosnál, ráadásul a hőérzetünket az erős északnyugati szél is tovább mérsékli.  A még mindig szeles, záporos szombattól kezdve lassan javul és ismét melegszik az idő, de a hét legvégéig még nem térnek vissza a 20 fok körüli, pláne a feletti hőmérsékletek (ettől a függetlenül a vasárnap már ideális lesz kirándulásra!).

Kezdetben még meleg

Hétfő: Változóan felhős, de többnyire napos időben 21, 25 fokig melegszünk. A nyugati határszélen és északon délután már futó záporok is kialakulnak.  Előbb még nyugaton, délnyugaton fújhat élénkebb keleti-északkeleti szél, ami később északkeleten támad fel. Éjszaka mérsékelten szeles, gyengén felhős idő lesz, hajnalig csupán 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Délelőtt még csak közepesen, délután már erősen felhős, kezdetben főleg nyugaton és a középső országrészben, később már keleten is esős illetve záporos időben 18, 23 fokig emelkedik a hőmérséklet – ezen belül a délnyugati régióban lesz hűvösebb, az Észak-Alföldön (itt számítunk kevesebb csapadékra, több napsütésre) a legmelegebb. Például a főváros környékén kora délután állnak be a 20 fok feletti maximumok, de délután már itt is visszaesik a hőmérséklet. Többnyire élénk északkeleti szél fog fújni. Éjszaka felhős, néhol (egyre inkább a Dunántúlon és északon) még csapadékos, a nyugaton megyék kivételével már csak mérsékelten szeles időben nem lesz olyan hideg: csupán 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet.

Szerda: Továbbra is sok felhő lesz felettünk, napközben kezdetben a nyugati és az északi országrészben, majd országszerte számolhatunk újabb záporokkal. Főleg északnyugaton még mindig erős északnyugati szél fog fújni, máshol mérsékelt marad a légmozgás, délutánra 15, 18 fokig emelkedik a hőmérséklet (ahol átmenetileg kisüt a nap, ott gyorsan melegszik). Éjszaka erősen felhős, előbb a Kelet-Dunántúlon és a középső, majd hajnalban már főleg a keleti országrészben továbbra is csapadékos (esős illetve záporos), élénken szeles idő lesz, hajnalra 5, 9 fokig hűlünk.

Csütörtök: Többnyire borongós, a középső és a déli országrész részleges kivételével (ahol néha elvékonyodik a felhőzet és esetleg a nap is kisüthet) visszatérően esős, záporos időben csupán 8, 15 fokos maximumok várhatók: a makacsul csapadékos keleten-északkeleten lesz hidegebb, a néha naposabb tájakon a melegebb. Már reggel megélénkül, napközben az ország  (viszonylag szélcsendes) északkeleti sarka kivételével mindenhol megerősödik az északnyugati szél.  Éjszakára az Észak-Dunántúl és a főváros környéke kivételével csökken a felhőzet, kissé mérséklődik (de továbbra is élénk marad) a szél is, így hűvösebb is lesz a hajnal, mint a korábbi napokon: többnyire 1, 6 fokos minimumok várhatók, északkeleten pedig előfordulnak talaj menti fagyok is.

Péntek: Erősen-közepesen felhős, délelőtt főleg a Dunántúlon, később az egész országban többfelé is esős, záporos időben délután többnyire csupán 8, 12 fokig melegszünk. Még mindig sokfelé erős északnyugati szél fog fújni. Éjszaka 3, 8 fokos minimumokra számíthatunk, a déli és a keleti országrészben továbbra is várható eső illetve záporok, nyugaton-északnyugaton élénk szél fog fújni.

Szombat: E napon még sok lesz a felhő felettünk, elszórtan (főleg a középső országrészben) alakul ki napközben zápor is. Kissé azért melegszik az idő az előző két naphoz képest: már 13, 16 fokos maximumokra számíthatunk. Főleg a Dunántúlon és a középső országrészben még igen élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka sokat gyengül a légmozgás, kissé még felhős idő lesz, így hajnalban sem lesz kevesebb 2, 7 foknál

Vasárnap: Zömmel már napos, csupán mérsékelten szeles időben 15, 18 fokig melegszünk. Éjszaka is derült idő lesz, 6, 9 fokos minimumokra számíthatunk.

(Előrejelzésünk a  hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.