Legalább kisüt a nap – időjárás a héten

Ködös, hideg hétkezdet után idővel kellemes késő téli időnk lesz – fagyos reggelek után enyhébb nappalokkal. Sajnos, sok helyen kitart a szürkeség.

A tél szép fokozatosan visszavonulót fúj, de egyelőre még otthagyja a lábát az ajtórésben: bár a hét nagyobbik részében napközben szinte már kora tavaszi időnk lesz, éjszakánként - február közepén korántsem szokatlan módon - fagyni fog. A hét elején nem is kevéssé, főleg keddre virradóan! Eközben a nappali hőmérsékletek a még visszafogott (inkább hűvös) hétfő után lépésenként emelkednek, hét közepére főleg a nyugati-délnyugati országrészben sokfelé közelítik meg, vagy lépik túl a 10 fokot, ami ebben periódusban kifejezetten kellemesnek és a sokévi átlagnál magasabbnak számít.  A múlt hét vége óta Európa fölött stabilizálódó anticiklonnak köszönhetően száraz, zömmel napos időnk lesz, habár a gyenge légmozgás miatt hajnalban még többfelé képződhet köd, ám ez délelőtt remélhetőleg (de leginkább a nyugati országrészben) feloszlik majd. Ahol meg nem, s bizony a hét közepéig, sőt péntekig ez is kiterjedten előfordulhat, ott a magasabb szintű felhőzet hiányához és a napsugárzás erejéhez képest várható felmelegedés is elmarad - s a hőmérséklet fagypont környékén/alatt ragadhat. Rendes csapadékra péntek délutánig hiába is várnánk, egy érkező hidegfront miatt ekkor lesz több felhő felettünk, ami bizonytalan mennyiségű és halmazállapotú csapadékot hozhat magával  - helyenként a némileg megélénkülő szél is jelzi a változást, de jelentős légmozgásra ekkor se számítsunk.

Az elkövetkező szárazabb napok időjárási feltételei egyrészt hozzájárulhatnak a belvízi és főleg a Tiszán és mellékfolyóin jelentkező árvízi helyzet javulásához, másrészt az éjszakánkénti hidegek miatt a csúcsra járatott fűtés, és a csapadék, valamint a markáns légmozgás hiánya megint csak a levegőminőség romlásához vezet majd. Ebben alighanem tényleg csak a tavaszi szelek hozhatnak változást – remélhetőleg minél előbb!

false

Fagyos reggelek után melengető napsütés

Hétfő: Zömmel napos, enyhén felhős, de néhol (például északkeleten, Észak-Alföldön) makacsul ködös időben 0, +5 fokos maximumokra számíthatunk (a tartósan ködös területeken lesz a hidegebb, itt helyenként egész nap fagyhat). Többnyire gyenge marad a légmozgás, csupán a Dél-Dunántúlon fújhat élénkebb keleti szél.  Éjszaka erősen fagyni fog, –9, –3 fokos minimumok várhatók, közben alig mozdul a levegő, emiatt többfelé képződhet zúzmarás köd.

Kedd: Délelőtt többnyire (de nem mindenhol!) feloszlik a köd, s ezt követően túlnyomórészt napos idő lesz, kevés felhővel, délután 2, 7 fokos maximumokkal (a makacsabbul ködös vidékeken ennél több fokkal kevesebbet fogunk mérni). Legfeljebb a fővárostól észak-északkeletre fújhat kissé élénkebb északnyugati szél. Éjszaka –6, 0 fokig csökken a hőmérséklet – talán még a magasabb hegycsúcsokon fog kevésbé fagyni. A Kelet-Dunántúlon mérsékelt északnyugati szél várhatói, máshol többnyire gyenge marad a légmozgás, így továbbra sem ússzuk meg a ködképződést.

Szerda: A ködmezők feloszlása után túlnyomórészt derült, vagy csak gyengén felhős idő lesz, délután már 4, 11 fokos maximumokkal, bár ennél a makacsul ködös, főleg északi és keleti régiókban lehet jóval kevesebb is. Legfeljebb az ország északkeleti csücskében élénkülhet meg az északi szél (máshol többnyire gyenge marad a légmozgás). Éjszakára viszont az erősebb kisugárzás és mindenhol gyengülő szél miatt marad a fagyos idő: hajnalig –7, +1 fokig süllyed a hőmérséklet Megint a hegyekben (illetve a nyugati határszélen) lesz kevésbé hideg, és ismét ködös lehet sokfelé a hajnal.

Csütörtök: Továbbra is sokfelé párás, ködös, csak kevés helyen napos időben 0, 8 fokos csúcsértékekben reménykedhetünk - a még makacsul terjengő ködmezők által sújtott területeken lesz kevesebb (itt akár egész nap fagyhat is). Legfeljebb gyenge, jellegtelen irányú szél fog fújni. Éjszaka még mindig nem lesz túl meleg: gyenge légmozgás mellett akár –5, –1  fokig is csökkenhet a hőmérséklet, többnyire mindenhol fagyni fog. Sokfelé képződik köd, ugyanakkor hajnalban, reggel kisebb havazás is kialakulhat.

Péntek: A köd napközben azért már zömmel feloszlik, kezdetben még közepesen (keleten erősebben) felhős időben napközben papíron 1, 9 fokig emelkedik a hőmérséklet (ahol továbbra sem ritkul a ködfelhőzet, ott maradunk 0 fok körül...). Az Észak-Dunántúlon élénkül meg némileg  az északnyugati szél, máshol gyenge marad a légmozgás. Délutánra megvastagszik a felhőzet, s ekkor már többfelé eshet kisebb csapadék, eső, de sajnos ónos eső is jöhet. Éjszaka felhős, helyenként (de most már inkább délen illetve északkeleten) csapadékos (esős, havas esős, esetleg havas) időben –5, +0 fokig csökken a hőmérséklet: a Dunántúlon, illetve a déli határnál talán már nem is fog mindenhol fagyni!

Szombat: Zömmel felhős, délután esetleg egy pár óráig napos időben délután 3, 9 fokig melegszik a levegő - már ahol felszáll a köd, mert keleten sokfelé marad a hideg szürkeség, fagypont körüli hőmérsékletekkel. Északon lehet némi csapadék (leginkább gyenge szitálás), s a nyugati és a középső országrészben élénkül meg az északnyugati szél. Éjszaka többnyire fagyni fog: –5, 0 fokos minimumok várhatók. Közben gyengül a légmozgás is.

Vasárnap: Változóan felhős időben 4, 8 fokos maximumok várhatók, többnyire a szél sem rezdül majd. Éjszakára –5, –1 fokig hűl a levegő, elsősorban hajnalban, délen hullhat csapadék (vegyes halmazállapotban). Az Észak-Dunántúlon fújhat élénkebb északnyugati szél.

(Előrejelzésünk a  hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk