Szeles, melegedő idő – Időjárás a héten

Mozgalmas időben napról napra melegszik – talán még a pénteki hidegfront sem hozza vissza a telet.

Mint a múlt heti, gyorsan avuló prognózisok sorsa is bizonyítja, puszta vágyteli ráolvasásból sajnos még nem lesz tavasz – az ország jelentős részén a számítottnál is makacsabbul megülő köd akadályozta meg napokon át, hogy érezhessük is a napsütés melegét. Ahogy akkori bejegyzésünkben írtuk, a légköri helyzet javulását (mind a levegő tisztulása, mind melegedése szempontjából) csakis a megélénkülő szél hozhatja el. Nos, ebből ezen a héten – amikor a magasban a poláris futóáramlás (polar jet) is Közép-Európa fölé húzódik – bőségesen megkapjuk a magunkét. Előbb például keddre virradóan (majd napközben) csak élénken, a hét közepétől már erősebben fújhat a főn jellegű, meleget hozó szél (a környéken is fújó, nevezetes szelekről ebben a korábbi cikkünkben olvashat bővebben). Ehhez többször is járul csapadék, hiszen mind a hét elején, mind pénteken ciklon helyeződik fölénk, ám ezek hatása ellentétes lesz: hét elején tartósan az előoldalra kerülünk, s emiatt délnyugati áramlással melegebb levegő érkezik, amely gondoskodik a fagy és a szmog időleges eltűnéséről. A pénteken befutó kiterjedt rendszerből is először az esőt kapjuk meg -  de leginkább csak az ország nyugati és déli fele, azután érkezik a hűvösebb levegő is.  Ahogy péntek estétől átkerülünk a ciklon hideg oldalára, akkor már a Kelet-Európában felhalmozódott fagyos levegőből zúdul be egy adag, amely a már itt tartózkodó viszonylag meleg, nedves légtömeggel összekeveredve délen átmenetileg havazást is okozhat. Azért még hétvégén sem lesz annyira hideg, legalábbis napközben, s legkésőbb jövő hétfőn, sőt talán már vasárnap ismét melegszik az idő. Ám szombatra, pláne vasárnapra, hétfőre virradóan visszatérnek az éjszakai fagyok, emlékeztetve arra, hogy még nem jutottunk ki a februárból sem.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Széllel bélelt napok

Hétfő: A ködfelhőzet legkésőbb délutánra várható feloszlása után jobbára gyengén felhős, sokfelé napos időben 4, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Napközben a nyugati-délnyugati országrész kivételével mindenhol megélénkül a szél: északon inkább északnyugati-nyugati, az Alföldön délnyugati szél fog fújni. Éjszaka kissé még tovább élénkül a légmozgás (iránya északon nyugati, máshol délnyugati), közben –1, +3 közötti minimum hőmérsékleteket mérhetünk, főleg délnyugaton, illetve északkeleten helyenként még gyengén fagyni fog, de az ország nagyobb részén már nem ez lesz a jellemző. Éjfél után vastagabb felhők érkeznek, többfelé esni is kezd, s ekkor pár fokot még melegszik is az idő.

Kedd: Erősen felhős, többfelé esős időben délutánra zömmel 4, 9 fokig melegszünk – de a Dunántúl délnyugati sarkában a hőmérséklet helyenként elérheti a 10-11 fokot is. Többnyire élénk, északon erős, zömmel nyugati, keleten délnyugati irányú szél fog fújni (de a Dunántúl nyugati-délnyugati felén gyenge marad a légmozgás). Éjszaka (egészen reggelig) főleg a Dunántúlon még többfelé eshet (eső, hó, havas eső), többnyire –2, +4 fokig süllyednek a hőmérsékletek: elsősorban (de nem kizárólag!) északon-északkeleten fog fagyni. Itt és nyugaton, délnyugaton sokat gyengül, de hajnalra máshol is mérséklődik a légmozgás.

Szerda: Változóan felhős időben már 6 és 13 fok közötti maximumok várhatók. Északon és északkeleten lesz kissé hűvösebb: itt több lesz a felhő, s kisebb esők, valamint  felhőátvonulások kíséretében elszórt záporok még előfordulhatnak. Délelőtt csupán mérsékelt, délután (főleg nyugaton és északon, északkeleten) határozottan élénkebb délnyugati szél fog fújni. Éjszaka is csak 3, 7 fokig hűlünk, hiszen már késő este észak, északkelet felől megnövekszik a felhőzet, s főleg északon és északkeleten elszórtan ismét eshet – főleg eső. Továbbra is élénk, délnyugaton és északon, északkeleten igen élénk nyugati-délnyugati szél fog fújni.

Csütörtök: Északon és északkeleten (ahol futó záporok előfordulnak) felhősebb, de az ország nagyobb részén többnyire napos időben délután már 12, 15 fok közötti maximumok várhatók. Kifejezetten élénk, délnyugaton (estétől pedig a Dunántúl mind nagyobb részén) illetve északkeleten kifejezetten erős délnyugati szél fog fújni. Éjszaka is legfeljebb az északkeleti határszélen alakulhatnak ki kisebb esők, záporok, az élénken, sokfelé (pláne a Dunántúlon) erősen szeles időben nem lesz kevesebb 4, 10 foknál (!).

Péntek: A déli országrészben és a Dunántúlon már délelőtt is erősen felhős, többfelé esős, helyenként záporos idő lesz - esetleg északkeleten süthet még ki a nap. Napközben 9 és 13 fok közötti maximumok várhatók – délen az évszakhoz képest kifejezetten meleg lesz, viszont északon és nyugaton még késő délelőtt állnak be a maximumok, délután már csökken a hőmérséklet. Sokfelé fújhat  élénk, néha erős nyugati-délnyugati szél – napközben a szélirány előbb az északi országrészben, majd délen is fokozatosan északnyugati-északi irányba vált. Nyugaton és délen jelentős csapadék is hullhat (néha konvektív formában is!), miközben az ország északi része, pláne északkeleti harmada (így Budapest is, ahol legfeljebb gyenge szemerkélés várható) gyakorlatilag kimaradhat az esőzésből! Estére sokat mérséklődik a szél, főleg délen még csapadékos időben (néhol már hózáporok kíséretében!) reggelig –3, +2 fokig hűl a levegő, kezdetben az Alföldön és délen lesz még kissé melegebb, a Dunántúlra és a középső országrészbe már korábban megérkezik a hűvösebb levegő (északon hajnalban már kiterjedten fagyni fog!).

Szombat: Változóan felhős, jobbára azért napsütéses időben, főként  az északi országrészben kifejezetten élénk északnyugati szélben többnyire már csak 5, 9 fokos maximumok várhatók. Legfeljebb északkeleten, itt is elszórtan alakulhat ki kisebb eső. Éjszakára gyengül a szél, és ismét kiterjedten fog fagyni: –5, 0 fokig is lehűl a levegő hajnalra .

Vasárnap: Derült idő lesz, kevés gomolyfelhő zavarja csak a napsütést. Délutánra  6, 10 fokos, ismét biztatónak tűnő csúcsértékek várhatók. Napközben az Észak-Dunántúlon s részben északkeleten élénkebb délnyugati szél fog fújni, máshol inkább mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka gyengülő szélben főleg északon és keleten még többfelé fagyni fog: reggelig akár –2, +3 fokig süllyedhet a hőmérséklet.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk