Lehűlés után is tavasz – Időjárás a héten

A hétfőn átvonuló frontrendszer visszazökkenti az időjárást a rendes kerékvágásba. Hét közben inkább száraz időnk lesz, hétvégén jöhetnek az esők.

A múlt hétvégén talán még a vártnál is hevesebb széllökésekkel érkezett meg hozzánk a tisztes felmelegedést okozó, mediterrán eredetű langyos levegő – ehhez képest hétfőn már északnyugati, illetve (északkeleten) északi lesz az uralkodó légmozgás. Egy hullámzó frontrendszerrel, felettünk kialakuló peremciklonja áramlási rendszerében hidegebb légtömegek érkeznek, s ennek hatására szépen vissza is esnek a hőmérsékletek. A 24 órán belül lezajló szezonváltás előbb északkeleten, majd délen jár számottevő csapadékkal, a hőmérsékletek keddre mindenhol visszaesnek, majd szerdára tovább hűl az idő, akkor már kevés helyen léphetjük át a 15 fokot.

Ezt követően, az ismét felettünk kiépülő anticiklonnak hála, tulajdonképpen csendes, átlagos, enyhén emelkedő hőmérsékletű, átmenetileg jórészt csapadékmentes napok követik egymást – legfeljebb a csütörtökre már legyengült szél élénkülhet meg pénteken (ekkor megint délnyugatról jön a melegebb levegő). A hőmérsékletek hétfőt követően először pénteken érhetik el, illetve helyenként (főleg a déli-délkeleti országrészben) haladhatják meg a 20 fokot, ám a hét közepén, majd a hét legvégén is többnyire jóval az alatt maradnak. A mostani prognózis szerint szombatra még nem várható nagy lehűlés, ám aznap délutántól egy újabb hullámzó frontrendszer kíséretében nedvesebb levegő éri el a Kárpát-medencét: este, vasárnapra virradó éjszaka, valamint a hét utolsó napján komolyabb mennyiségű eső is eshet, ami nem is lenne oly nagy baj, elvégre a csapadékos telet követően a tavasz eddig nem buzgólkodott e téren. Ezzel viszont erős széllel kísért jelentősebb lehűlés is járhat – ugyan a prognózisnak ez az oldala némileg bizonytalan, de nem vennénk arra mérget, hogy már a jövő hét elején visszatérnek a 20 fokok.

Több mint szeszély

Hétfő: Kezdetben az ország nagyobb részén még sok lesz a napsütés, ám napközben egyre többfelé várható zápor, zivatar – részben a Dunántúlon, de főleg az ország északi felén és északkeleten. Az ország délkeleti harmadán, ahol estig nem is nagyon fog esni, kora délután még 22, 25, ám az ország zömén inkább 16, 21 fokot mérhetünk (de a Nyugat-Dunántúlon már csak 13-15-öt). Többnyire kissé élénk északnyugati szél fog fújni, az ország északkeleti sarkában pedig kifejezetten erős északi szél fog. A délután során a front mögötti hidegebb levegő befutásával mindenhol visszaesik a hőmérséklet. Este, éjszaka már délen, délkeleten alakulnak ki záporok, zivatarok (északon is lehet némi gyengébb intenzitású csapadék). Hajnalra, még mindig élénk északias szélben 6, 11 fokig süllyed a hőmérséklet.

Kedd: Északon változóan felhős, néha napos, az ország déli harmadában még erősen felhős, záporos időben délután maximum 14, 19 fokot mérhetünk: ezen belül talán az Alföldön lesz kicsit melegebb. Az ország nyugati és középső részén élénken, néha erősen szeles idő lesz, itt zömmel északnyugati, keleten északi lesz a légmozgás iránya. Éjszaka csökken a felhőzet, csapadék már nem várható. Még mindig élénk légmozgás mellett 5, 10 fokig hűlünk

Szerda: Változóan felhős időben, napközben ismét (de most már szinte mindenhol) megerősödő északnyugati szélben délután már csak 13, 16 fokig emelkedik a hőmérséklet. Az ország erősebben felhős északkeleti harmadán nem lesz ritka a zápor vagy a gyenge eső, szitálás. Késő estétől fokozatosan mérséklődik a szél, csapadék nem várható, hajnalra zömmel 2, 6 fokig hűlünk, az északi völgyekben talaj menti fagy is lehet.

Csütörtök: Változóan felhős időben 14, 18 fokig emelkedik a hőmérséklet - délnyugaton lesz a legmelegebb.  A korábbi napoknál jóval gyengébb délnyugati-nyugati szél fog fújni, általában mérsékelt marad a légmozgás.  Éjszaka kezdetben kevés felhő lesz az égen. Hajnalra mérsékelt vagy gyenge déli szélben 3, 8 fokig hűl a levegő.

Péntek: Délelőtt még napos, délután már erősebben gomolyfelhős idő lesz, 18, 22 fokos maximumokkal (az Alföldön lehet 20 foknál is melegebb). Többnyire élénk (de nem túl erős) délnyugati szél fog fújni. Éjszaka legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon alakulnak ki záporok, északkeleten megélénkül az északi szél. Kora reggelig 5, 10 fokig süllyed a hőmérséklet.

Szombat: Előbb közepesen, délutántól már erősebben felhős időben délután még 15, 22 fokos maximumokra számíthatunk (délen-délkeleten lesz a melegebb, északon-északnyugaton a hűvösebb). A nap első felében még csak elszórtan elszórtan eshet, ekkor helyenként a napot is láthatjuk. A délután derekától főleg a Dunától nyugatra alakulnak ki záporok, de akár zivatarok is. Leginkább a Dunántúlon élénkül meg a délnyugati szél, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás. Éjszaka felhős, ország mind nagyobb részén (legkésőbb a Tiszántúlon) csapadékos (főleg záporos) időben 8, 12 fokig hűlünk. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de a Dunántúlon éjfél után fokozatosan megerősödik az északnyugati szél.

Vasárnap: Erősen felhős, a nap első felében még sokfelé, délután egyre inkább a keleti országrészben csapadékos (záporos, esős) időben többnyire délutánra is csupán 8, 12 fokig „melegszünk” (a Tiszántúlon lehet még helyenként 13-15 fok). A Dunántúl nagyobb részén délutánra már eláll az eső, s itt részben felszakadozik a felhőzet. Ezzel együtt napközben nyugat felől fokozatosan megerősödik az északnyugati-északi szél, mely akár viharos lökéseket is produkálhat, s tovább rontja az amúgy is igen visszafogott hőérzetetet (a szél estétől először egy a Dunától keletre található, Pestet is magában foglaló sávban fog mérséklődni).

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk