Májusi meleg napok – Időjárás a héten

E hét elején sokat melegszik az idő, egy kicsit belekóstolunk a nyárba.

A változatos, különösen a napi átlaghőmérsékletek tekintetében kissé hűvös háromnapos ünnep után a derekas munkanapok alatt bezzeg melegszik az idő: most néhány (legalább három) inkább júniust idéző nap következik.

Ráadásul nevükhöz illően a májusi éjszakák is megenyhülnek – sokfelé nem megy majd 15 fok alá a hőmérséklet még hajnalban sem. A melegedés ráadásul Európa jó részére is kiterjed, egy a hőtérképeken is jól látható melegnyelv nyúlik be a kontinens közepéig: kedden Dél-Németországban nem lesz ritka a 30 fokot közelítő hőmérséklet. Persze a nyár diadala ilyenkor még ideiglenes: egy kicsit távolabbi ünnepre utalva, pusztán pünkösdi királyság. Azért kedden, pláne szerdán helyenként nálunk is meglehet a 30 fok – ebben az évben először. Igaz, az addig dominánsan délnyugati, meleget hozó légáramlás szerda reggeltől, legalábbis a Dunántúlon északnyugati irányba fordul, majd csütörtökre virradóan már országosan is ez diktálja nekünk a ritmust, és ezzel lehűlés kezdődik. Mindenesetre csütörtökre (északnyugaton már szerdától) fokozatosan csökkennek a napi maximumok – a június közepének megfelelőtől a sokéves átlag közelébe: péntek, szombat éppen kellemes hőmérsékletű időnk lesz, többnyire 20 fok feletti maximumokkal - most viszont úgy tűnik vasárnap hidegfront érkezik, ezért azon a napon felhős, szeles, plusz sokfelé záporos időnk lesz.

Még egy tekintetben feltétlenül izgalmunkra szolgál majd az időjárás: a felettünk található, folyamatos utánpótlásban részesülő meleg és viszonylag nedves levegőben szinte mindennap lesz annyi labilitás, hogy némely régiókban záporok, zivatarok jöhessenek létre – de sajnos országos, nagy eső vasárnapig aligha várható (talán aznap már igen...), pedig a szeles időben jól kiszáradt talajrétegekre éppen ráférne. Ne felejtsük: széljárás szempontból ez a hét is mozgalmasnak tűnik….

A tizedik tavaszi hét

Hétfő: Néha erőteljesebben gomolyfelhős, de többnyire napos időben, mérsékelt délnyugati (de délután már élénkebb  északnyugati) szélben délutánra 20, 25 fokig emelkedik a hőmérséklet: a Dél-Dunántúlon ennél is több lehet – igaz, az ország északkeleti sarkában viszont kevesebbel is be kell érni. Főleg délelőtt, pláne északkeleten még többfelé hullik csapadék, délután már csak elszórt záporok fordulhatnak elő. Este még többfelé (pláne északon, majd keleten) alakulhat ki zápor, majd éjfél után mindenhol eláll. Viszonylag kellemes melegben telik az éjszaka is: gyenge légmozgás mellett 12, 17 foknál nem lesz kevesebb.

Kedd: Az ország nagyobb részén kissé gomolyfelhős, de többnyire napos időben már délelőtt elérjük az előző napi csúcsértékeket, délutánra pedig többnyire 26, 29 fokos meleg várható – elvétve meglehet a 30 is. Ezzel szemben az északkeleti megyékben délutánig borult, visszatérően esős, záporos időre számíthatunk, és csupán 23, 24 fokokat mérhetnek a legmelegebb órákban is. Kifejezetten élénk, a Délnyugat-Dunántúlon és a Balaton környékén kissé még erősebb délnyugati szél fog fújni. Éjszaka, sőt hajnalban is zömmel 13, 18 fok várható – különösen a Dél-Dunántúlon lesz meleg, ahol továbbra is élénk déli szél fúj majd.

Szerda: Többnyire még legfeljebb változóan felhős, sokszor napos időnk lesz 24, 30 fokos maximumokkal – az Észak-Dunántúlon azonban már csak a délután első óráiban beálló 23, 24 fok körüli csúcsértékekre számíthatunk (a délután második felében a főváros környékén is visszaesnek a  hőmérsékletek). Az északi határ mentén elszórtan, majd délutántól a Nyugat- és Dél-Dunántúlon, az Alpokalján is előfordulhatnak záporok. Az Észak-Dunántúlon, majd a főváros környékén is kifejezetten erősen fúj majd az északnyugati szél, de máshol is élénk légmozgást tapasztalunk – keleten még mindig délnyugati irányból. Éjjel is kevéssé hűl a levegő: 12, 16 fokig – többnyire élénk északnyugati, az ország északkeleti sarkában északi szél fog fújni, és sokfelé, előbb a Dunántúlon, majd a középső és a keleti országrészben is számíthatunk záporokra.

Csütörtök: Néha erősebben felhős időben délután többnyire 20, 24 fokos maximumok várhatók – a keleti országrészben a nap első felében még esni fog, de elszórt záporokra később is számíthatunk. Élénkebb, pláne késő délután a Dunántúlon erősebb északnyugati szél fog fújni. Éjszaka derült időt, 8, 14 fokos minimumokat várhatunk - ekkorra már sokat gyengül a szél is.

Péntek: Napos időben délután ismét 20, 25 fokos melegben sütkérezhetünk. Keleten mérsékelt északkeleti, a Dunántúlon élénkebb délkeleti szél fog fújni. Hajnalban gyenge légmozgás mellett is csak 8, 13 fok várható - északkeleten kisebb záporok előfordulhatnak.

Szombat: Gomolyfelhő-képződés mellett is sok napsütésben lesz részünk, amihez zömmel  20, 25 fokos (északkeleten azért ennél alacsonyabb) csúcshőmérsékletek társulnak. Délutántól a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, és az északi országrészben alakulnak ki záporok, mérsékelt (az Alföldön élénkebb) északkeleti szél fog fújni. Éjszaka 8, 15 fokig hűl a levegő, a Dunántúlon (ahol a viszonylag melegebb idő várható) kora estétől mérsékelt északnyugati irányú légmozgás mellett. Főleg északkeleten fordulnak elő záporok.

Vasárnap: Előbb északkeleten, majd máshol is erősebben felhős időben kora délutánig 18, 22 fokig emelkedik a hőmérséklet (Szeged környékén lehet ennél kicsit melegebb). Az ország keleti felén sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok, ezek környezetében már napközben lehűl a levegő. A Dunántúlon ugyanakkor számottevő csapadék nem várható, itt több lesz napsütés. Az ország nagy részén (így a főváros környékén is) kifejezetten erős, néha viharos lökésekkel kísért északnyugati szél fog fújni - az ország északkeleti csücskében viszont hamar mérséklődik a légmozgás.

Figyelmébe ajánljuk