Még egy téli hét – Időjárás a héten

Havas hétkezdet után csendes, késő téli, nappal enyhülő, de éjjelente hideg időnk lesz, néha napsütéssel. Korai még a tavaszról álmodozni.

A múlt heti bejegyzésünkben is prognosztizált mediterrán ciklonjárás hóval terítette be az ország déli és délnyugati részét (kedden, szerdán azért az északi és észak-dunántúli, pláne hegyvidéki területek is kaptak), a vasárnapi hidegfront szélvihart és hófúvást hozott – erre a hétre ehhez képest kevés izgalom maradt. Hétfőn ugyan melegfront érkezik: nyugaton napközben is élénk szél fújhat, és többfelé, a legintenzívebben tán a Dunántúlon és a Duna mentén havazás is várható, ami éjszaka is folytatódik. Hétfő este, keddre virradóan pedig a Dunántúl nagy részéről elűzi a fagyot az ott megerősödő, többfelé viharosan fújó északnyugati szél – ebből azért még kialakulhat hófúvás is.

Kedden még lehet kisebb csapadék, ám ettől kezdve vagy öt napon át nemhogy hó, eső sem várható – ritka kivételként ezen a kifejezetten csapadékos télen (köszönhetően az addigra a kontinens közepét uraló anticiklonnak). Ráadásul kedd délutántól egészen a hét legvégéig a légmozgás is gyenge marad, amitől kellemesebb lesz a napsütés, éjszaka pedig keményebb a fagy – no és hajnalonként megjelenhetnek a zúzmarás ködök. Merthogy ez lesz a ritmus: nappal kicsit még hűvös, de azért már nem fázós, éjjelente pedig zimankós. Azért nappal rendre határozott pluszokat mérünk majd az ország túlnyomó részén – naná, ahol egyáltalán felszáll a köd! Nappal olvadni fog a hó, azután éjjel visszafagy – a ködön felül ezek a néha halmazállapotot váltó vízátfolyások jelentik majd a legfőbb veszedelmet a közlekedőkre. Hétvégén is csak annyit változik az ügymenet, hogy szombaton kicsit tovább melegszik napközben: szombat-vasárnap délután már +5, +8 fok is lehet! Ezzel együtt vasárnapra, s talán a jövő hétfőre virradó éjszaka még továbbra is fagyni fog.

Aligha valószínű, hogy ez az enyhülés lesz a végső: alighanem néhány téli hetet ki kell bírnunk még tavaszig.

Havazás után műsorszünet

Hétfő: A fagyos reggel után sokfelé napközben is fagyni fog, kora délután is –2, +2 fokos maximumok várhatók, délutántól a Dunántúlon, majd a középső és az északi országrészben, legvégül még a Tiszántúlon is többfelé havazás kezdődik. Élénk, a Dunántúlon átmenetileg erős északnyugati szél fog fújni. Amúgy a Dunántúlon és a Duna mentén jórészt csak késő estig, maximum éjfélig fog fagyni, utána a tovább erősödő (az Észak-Dunántúlon akár viharossá is fokozódó) szél hatására pár fokot enyhül az idő – itt hajnalban is csak +1, +2 fok várható, immár gyengülő havazással, sőt havas és ónos esővel. A Dunától keletre kora hajnalra szintén enyhül az idő: 0 fok körüli, egészen keleten fagypont alatti reggeli hőmérsékletek várhatók, további havazás itt is lehet.

Kedd: Inkább felhős, ritkábban napos időben +2 és +7 fok közötti csúcshőmérsékletek várhatók (az erősebben szeles Duna mentén, pláne Budapest környékén lesz a legmelegebb) – kisebb eső, havas eső, esetleg havazás még előfordulhat, délutánra mérséklődik a légmozgás. Éjszaka az ország nagyobb részén gyengén fagyni fog: a minimumok +1 és –4 fok között alakulnak, keleten előfordulhat gyenge havazás. Többnyire (az Észak-Dunántúl kivételével) gyenge lesz a légmozgás is, többfelé képződik köd.

Szerda: Változóan felhős, néha napos időben +2, +6 fok közötti maximumok várhatók, csapadék viszont már sehol – a köd néhol megmaradhat, s ott csak lassan melegszik. Az ország keleti harmadán kicsit élénkebb északkeleti, északnyugaton némileg markánsabb északnyugati szél fog fújni, ám például a főváros környékén gyenge marad a légmozgás. Éjszaka szélcsendes időben zömmel +1, –6 fok várható, de északkeleten ennél mélyebbre is süllyedhet a hőmérséklet (főleg a Dunántúlon lehet melegebb 0 foknál). Hajnalban már terjedelmes ködmezők gomolyognak.

Csütörtök: Változóan felhős, néha napos időben +2, +5 fok közötti maximumokra számíthatunk – ahol sokáig megmarad a köd, ott kevesebbre. Csupán a Nyugat-Dunántúlon fújhat kicsit élénkebb déli szél. Hajnalban a kevés felhő mellett szinte szélcsendes időben –2, –6 fok is lehet.

Péntek: Változóan felhős időnk lesz – azért a nap is előbukkan majd. Kora délután zömmel gyenge (az Észak-Dunántúlon kissé élénkebb délkeleti) légmozgás mellett +3, +7 fok közötti maximumok lesznek. Éjszaka mindig szinte szélcsendben –2, –5 fok között alakulnak a legalacsonyabb hőmérsékletek, s köd üli meg a tájat, talán éppen az ebből kilógó Mátra csúcsán lesz a legmelegebb.

Szombat: Kicsit tovább melegszik az idő, a köd felszállása után a nap is kisüthet, kora délután már +5, +8 is lehet. Az északnyugati-nyugati országrészben átmenetileg megélénkül a délkeleti szél. Éjszaka gyenge légmozgás mellett többnyire fagyni fog, 0, –5 fok lesz a hajnali, reggeli minimum (a Dunántúl kissé szeles északnyugati sarkában lesz a legenyhébb), és visszatérnek a ködmezők.

Vasárnap: Délután derült időben +5, +9 fok is lehet, az ország északnyugati részén kicsit erősebb, máshol legfeljebb mérsékelt délkeleti szél fog fújni.

Figyelmébe ajánljuk