Még ez sem nyár – Időjárás a héten

Némi küzdelem után győz majd a júniusi meleg, de a hét közepéig inkább csak tavaszias lesz az idő.

A messze átlag alatti hőmérsékletekkel tüntető (tendenciájában általunk is pontosan előrejelzett) múlt hét egyvalamire biztosan jó volt: alaposan lehűtötte lakásunk jól átmelegedett falait. Jöhetne akár az újabb hőhullám (habár hiányzik a fenének), de azt a természet nem fogja elsietni: a a legfrissebb prognózisok szerint minimum a jövő hétvégéig kell várnunk az újabb kánikulára.

E hét elején még úgy tűnhet, végre nyár is lesz így júniusban, de kedd délutánra kiderül majd: az időjárás megint megviccelt minket. Egy erőteljes hidegfront képében megint a sarkvidékről kapunk üzenetet, ami kissé kellemetlen így június végén. Ezt követően, (miközben a hullámot vető front letáboroz keleti határaink előtt) nem csupán a kissé hűvös nappalok, de a kifejezetten hideg éjszakák is figyelmeztetnek arra, hogy néha nyáron sem árt alaposan felöltözni. Azért a hét közepétől lépcsőzetesen, naponta egységnyit melegszik az idő, és hétvégén már alapvetően kellemes júniusi idő várható, szombaton legfeljebb nyugaton, elszórtan, vasárnap a középső és keleti régióban már kiterjedtebb záporokkal, zivatarokkal, de a hőmérsékletek remélhetőleg ekkor sem esnek vissza jelentősen. Lassan ismét érdemes leutazni a Balatonra, habár a víz egy kicsit azért lehűlt az egymást követő hidegfrontok nyomán.

Múlt hét végén mögöttünk hagytuk az év legrövidebb (és igen hűvös) éjszakáját: benne járunk a csillagászati nyárban, ami egyben annyit is jelent, hogy még alig észrevehető tempóban, de rövidülnek a nappalok. Ez egyelőre (a Földünk elliptikus pályájának excentricitása, változó sebessége és a földtengelynek a pályasíkkal bezárt, 90 fokosnál kisebb szögének köszönhetően) legkevésbé a naplemente idejéből tűnik ki. Csillagunk masszívan (maximum pár másodperc eltéréssel) 20:45 után tűnik el a horizonton – az este rövidülése majd csak júliusban kezdődik meg (erről lásd egy korábbi bejegyzésünket)

Hétvégére szinte nyár

Hétfő: Többnyire napos, délután kissé gomolyfelhős, de legfeljebb az Észak-Dunántúlon záporos időben már 20, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet. Mérsékelt, néha élénkebb nyugati, délnyugati szél fog fújni, csapadék nem várható. Éjszaka kezdetben gyengén, majd a Dunántúlon hajnalban már erősen felhős idő várható, miközben helyenként átmenetileg megélénkül a déli szél - hajnalra 14, 18 fokig hűl a levegő, nagyvárosokban és a Kisalföldön inkább az utóbbi lesz a jellemző.

Kedd: Az ország déli és keleti részén egyre erősödő déli, délnyugati légmozgás és sok napsütés mellett kora délutánra még 24, 29 fokig emelkedik a hőmérséklet, de a felhős, csapadékos északon és nyugaton (a Dunántúl nagy részén, a fővárosban) a 16, 23 fokos maximumok még délelőtt vagy dél körül állnak be, majd a front vonulásával (amit a szél északnyugati irányváltása és további erősödése is jelez) erőteljesen csökken a hőmérséklet. Olyannyira, hogy késő délután már a Tiszántúlra szorul vissza a nyári meleg. Ezzel együtt kora délelőttől kezdve észak-északnyugat felől mind többfelé várható zápor, zivatar – a csapadékzóna legkésőbb, valószínűleg csupán éjszaka a keleti határszélt éri el. Éjfélre már sokat gyengül az északnyugati légmozgás, ám az addigra betódult hideg levegőnek hála erőteljesen csökken a hőmérséklet: egészen 12, 15 fokig. Éjszaka még többfelé, hajnalban már főleg csak délen és keleten várható további csapadék.

Szerda: Délelőtt többnyire még felhős, néhol csapadékos és kissé hűvös idő lesz, délután már többet süt a nap, bár felhőátvonulásból ekkor sem lesz hiány, és mindössze 18, 22 fokig melegszünk. Többfelé élénk északnyugati szél fog fújni. Délután a  Dél-Alföldön, Tiszántúlon, majd északkeleten is várhatók záporok, esetleg zivatarok. Hűvös lesz az éjszaka, hajnalban gyenge légmozgás mellett csak 10, 14 fok várható (a kevésbé hideg talán a Balaton környékén), keleten és a középső országrészben további esőkkel, záporokkal.

Csütörtök: Nyugaton már több napsütés várható, ám az ország felhős, esős, záporos keleti felében nem javul az idő. Nyugaton és a főváros környékén jobban is emelkedik a hőmérséklet, de azért 20, 23 foknál itt sem lesz sokkal több ezen a napon  -  sőt, keleten inkább a 16, 19 fok lesz a jellemző. A Dunántúlon és északkeleten mindig élénk északias szél fog fújni, máshol mérsékelt marad a légmozgás. És a rákövetkező napszak sem pályázhat az év legforróbb éjszakája címére: hajnalban északon és a Dunántúlon gyenge légmozgás mellett mindössze 12, 16 fok várható, a Tiszántúlon további csapadékkal

Péntek: Változóan felhős idő lesz, már 22, 25 fokos délutáni maximumokkal, többnyire napsütéssel, élénk északi-északnyugati széllel, a nap első felében a Tiszántúlon még  további esőkkel, záporokkal. Már mindig elég hűvös lesz az éjszaka: gyengülő légmozgás mellett 12, 15 foknál csak a Balaton mentén (s esetleg a belvárosban) lesz több hajnalban..

Szombat: A hétvége első napján igazi júniusi idő lesz, kezdetben sok napsütéssel, többnyire 23, 27 fokos maximum-hőmérsékletekkel, délután azért már kicsit több gomolyfelhővel, ezekből azonban kora estig csak a nyugati határnál, illetve a Nyugat-Dunántúlon alakulnak ki kisebb-nagyobb záporok, esetleg zivatarok.  Még mindig kissé élénk északnyugati légmozgást tapasztalunk, ami kora estéig sokat mérséklődik, főleg a Dunántúlon marad szeles az idő. Kellemesen langymeleg, bár erősebben felhős, s a Dunántúlon többfelé is záporos lesz az éjszaka, hajnalban most már 15, 18 fokos minimumokkal.

Vasárnap: A Dunántúlon és a középső országrészben erősen gomolyfelhős, záporos, zivataros idő lesz, még az ország keleti harmadán (és késő délután esetleg délnyugaton) lesz több a napsütés. Délután sem lesz melegebb 22, 26 foknál. A Dunántúlon, pláne annak nyugati részén kifejezetten erős északnyugati szél fog fújni, máshol csupán élénk vagy mérsékelt marad a légmozgás.

Figyelmébe ajánljuk