Zöldes-barnás karácsony – Időjárás a héten

A hét elején folytatódik a szokatlannak már nem is nevezhető decemberi meleg – péntekre virradóan egy markáns hidegfront hozhat téliesebb fordulatot.

A hétvégi – múlt heti prognózisunkban előre jelzett – hidegfront, bár a vártnál is hevesebb jelenségek (eme évszakban kicsit szokatlan, habár nem kivételes zivatar, jégeső, pláne szélvihar) kíséretében vonult át, de a nyomában csak kicsit hűlt le a levegő, s nyugatias áramlással továbbra is viszonylag magas hőmérsékletű, s csak ritkán nedves utánpótlás érkezik hozzánk. Hétfőn mondjuk lehetnek esők, de azután csütörtök estig csupán elvétve fordulhat elő bármilyen csapadékforma. A legfrissebb prognózisok szerint vasárnap már többfelé havazhat is!

E hét elején és közepén tehát marad az évszakhoz mért meleg – most már bizonyos, hogy fekete karácsonyunk lesz, s még éjszakánként sem lesz országos fagy (azért már sokfelé süllyed a hőmérséklet 0 fok alá). Azután csütörtökről péntekre (karácsony másnapjára) virradó éjszaka érkezik egy markánsabb hidegfront, és némi vegyes halmazállapotú csapadékkal, valamint heves széllel beköszönt a télies tél is. Búsulhatunk tehát az egyelőre (lehet, hogy csak pár napra) kimaradó havazás miatt – ugyanakkor egyértelmű, hogy a közlekedést, a karácsonyi utazgatást semmi sem zavarhatja meg (hacsak nem a szombat este befutó mediterrán ciklonnak köszönhető, bizonytalan kiterjedésű havazás s a pénteken délután megerősödő, s vasárnap is feltámadó, aznap akár hófúvásokat okozó szél).

Ám akad egyértelműen örvendetes hírünk is: ezen a héten már, ha kicsivel is, de nő a nappalok hossza – annak köszönhetően, hogy már egy ideje napról napra később megy le a nap. A napfelkelte ideje ezzel szemben még nem kezdte meg a visszavonulót, hiszen csupán január elsején lesz a legrövidebb a reggel. Eme sajátos aszimmetria oka a Föld Nap körüli elliptikus pályájának excentricitása, bolygónk ebből is következő változó sebessége (napközelben,  a perihélium felé közeledve most éppen gyorsulunk!) és a földtengely e pálya síkjára merőleges irányhoz képesti dőlése (emiatt változik az év során a Nap deklinációja, delelési magassága). A mechanizmus érthetővé válik, ha egy éven át a nap ugyanazon nappali órájában rögzítjük a Nap helyét mind a keleti, mind a nyugati égen. Az így kirajzolódó dőlt, kissé megnyúlt nyolcas alakú zárt görbe az úgynevezett analemma – ennek sem a legmagasabb, sem a horizonthoz képest legalacsonyabb pontja (ezek a legkorábbi és legkésőbbi napkeltének, illetve napnyugtának feleltethetők meg) nem esik egybe a nyolcas hossztengelyének végpontjaival, melyek a téli és a nyári napfordulót jelölik ki. (Erről bővebben, angol nyelven itt és itt olvashatnak.)

Szokatlan meleg után hidegfront

Hétfő: Kezdetben változóan felhős időben délután 6–10 fokig emelkedik a hőmérséklet – északon, északkeleten, illetve a Dél-Dunántúlon élénkebb-erősebb nyugati-délnyugati széllel. Délután megnövekszik a felhőzet északon, és a Dunától keletre esni is fog, s ez többnyire folyékony halmazállapotban ér földet (s reméljük, sehol sem fagy le). Éjfél után mindenhol megszűnik a csapadék: hajnalban –1, +7 fok lesz – a viszonylag szélcsendes Nyugat- és Közép-Dunántúlon fagyhat, máshol szeles, de melegebb idő várható.

Kedd: Változóan felhős, többnyire szeles időben kora délutánig viszonylag magasra, 9-11 fokig melegszik a levegő – eső legfeljebb keleten, foltokban lehet. Éjjel már hidegebb lesz: másnap hajnalban -2, +3 fokig hűl a talaj közelében – többfelé is fagyni fog az országban, valószínűleg a  fővárosban is. Továbbra is a majdnem szélcsendes Nyugat- és Közép-Dunántúl lesz a kivétel - máshol élénkebb-erősebb nyugatias szél fog fújni.

Szerda: A változóan felhős, néhol kifejezetten derült, napos időben napközben, kora délután akár 7–11 fok is lehet – semmilyen csapadék nem várható, Dél-Dunántúlon, és a Dunától keletre sokfelé élénk délnyugati szél fog fújni. Hajnalban –2, +3 fokig süllyed a hőmérséklet – a Dunántúlon, s az ország északi felén, harmadán lesznek kiterjedtebb fagyos övezetek, északkeleten lehet élénkebb a délnyugati szél.

Csütörtök: Karácsony első napján változóan felhős időben kellemes 7, 10 fokos maximumok várhatók. Továbbra is északon és az ország északkeleti harmadán lehet élénkebb a délnyugati szél - úgy naplementéig. Innen kezdve északra megerősödő északnyugati szél kíséretében már vastagabb felhőzet érkezik. Előbb északkeleten, majd reggelig a Dél-Dunántúlon illetve a déli határ mentén várható némi eső, esetleg vegyes halmazállapotú csapadék - sajnos ónos eső, havas eső is hullhat (kis eséllyel a Mecsekben akár havazhat is!) . Éjszaka  –2, +2 fokos minimumok várhatók, északon nagyobb területen fagyhat, többfelé élénk lehet az északnyugati szél.

Péntek: Kora délutánig változóan felhős időben +2, +5 fok körüli csúcshőmérsékletekre számíthatunk – s még ezt is jóval kevesebbnek érzékeljük a kezdetben csak élénk, kora délután a Dunántúlon, s a Duna mentén már erősebben, néhol viharosan fújó északi-északnyugati szélben. Főleg északkeleten és a Dunántúlon várható hó, havas eső, de egy-egy hózáport máshol is kifoghatunk! Éjszaka szinte mindenhol fagyni fog: hajnalban már combos  –1, –6 fokos minimumokra számíthatunk - a felhősebb Tiszántúlon lehetnek még az éjszaka első felében kisebb fagymentes zónák, itt további elegyes halmazállapotú és állagú csapadék is várható. Élénk lesz a légmozgás - most már északkeleten is!

Szombat: Már napközben sem lesz több +2, -2 foknál: északon és a középső országrészben (valószínűleg Budapesten) napközben is fagyni fog - igaz, csapadék (futó hózáporokat leszámítva) már nem nagyon várható, s néha a nap is kisüthet! Jórészt gyenge (vagy semmilyen) légmozgást tapasztalhatunk - legfeljebb délután élénkül meg a Dunántúlon a délkeleti szél. Már naplemente (ezen a napon 4 óra körül) országos fagy várható, éjszaka pedig –1  és –5 fok között alakulnak a minimumok:  délnyugaton lesz a legkevésbé hideg, ám itt (ahogy a Dunától nyugatra többfelé - s esetleg a főváros környékén is!) már szombat estétől havazás is várható. A Dunántúlon és a középső országrészben fújhat élénk északkeleti szél.

Vasárnap: Többnyire fagypont körüli maximumok (+1, -2 fokos intervallumban) várhatók – elsősorban a Dunántúlon, de a középső országrészben is napközben keményen fagyni fog. Kora reggeltől nyugat-délnyugat felől érkeznek újabb vastagabb, csapadékot, ez esetben már biztosan havat hozó felhők, s ezekből kezdetben a Dél-Dunántúlon, majd délután mind nagyobb területen előfordulhat havazás - ennek pontos kiterjedése a csapadékot hozó mediterrán ciklon bizonytalan, mondhatni kaotikus mozgása miatt nehezen kalkulálható. A mostani (szombati) előrejelzések szerint azért a pelyhek zöme a Dunántúlon illetve az ország déli felén hullik alá - de azért északra, így a főváros környékére is jut valamennyi! Élénk északkeleti  szél fog fújni: a nyugati határszélen, Dél-Dunántúlon és északkeleten késő délutánra kifejezetten meg is erősödhet a légmozgás - ez bizony hófúvásokat okozhat!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?