Még visszakacsint a tavasz – Időjárás a héten

A hét első napjain inkább kora nyárias, azután ismét tavasziasan szeles és kissé hűvösebb időnk lesz.

Úgy tűnik, a következő napokban is folytatódik a múlt hét húzd meg-ereszd meg időjárása, a többször is meglóduló felmelegedést rendre frontok akasztják meg – a hét közepétől oly sikerrel, hogy napokon keresztül erősen szeles, az év eme szakához mérten hűvösebb és gyakorta záporos időt sikerül varázsolni a Kárpát-medencébe. De ne rohanjunk ennyire előre, elvégre a hét viszonylag meleg napokkal indul: igaz, hétfő délutántól záporok, zivatarok alakulnak ki keleten, hogy keddre virradó éjszaka, no meg kedden inkább már a középső és a (dél-)nyugati területeken folytatódjon a zápor- és zivatarképződés. Kedden a nap első felében, főleg keleten csaknem kora nyári hőmérsékleteket mérhetünk, eközben a kitartóan záporos (sokfelé zivataros) területeken némileg mérséklődik a felmelegedés. Szerdán a megerősödő nyugati szél és a sokfelé kialakuló záporok, zivatarok jelzik egy újabb frontrendszer érkezését  - ekkor már az ország nagy részén hűvösebb lesz. Az északnyugati áramlás ezt követően napokon át tartósnak bizonyul: élénk szél, mérséklődő felmelegedés, csütörtökön még, ha csökkenő mértékben is, helyenként záporos, a hét utolsó három napján pedig már száraz, zömmel csapadékmentes idő várható. A már csak elvétve záporos, bár még gomolyfelhős pénteken és szombaton már többet süt a nap, a hét utolsó napján pedig szinte zavartalan napsütésben jobban is melegszik az idő. Ideje is volna, hiszen jövő hét közepén kezdődik a kalendáriumi nyár!

false

 

Szerdától szeles, csütörtöktől hűvösebb idő

Hétfő: Nyugaton gyengébben, keleten erősebben felhős idő lesz, délután főleg keleten-délkeleten alakulnak ki záporok, zivatarok.  Ekkor 22, 26 fokos maximumok várhatók. Főleg az ország keleti harmadán, illetve részben északnyugaton élénkül meg az északkeleti-északi szél. Éjszakára is marad a záporos idő, most már főleg a középső és az északkeleti országrészben koncentrálódnak a cellák, közben sokat mérséklődik a légmozgás. Hajnalra 10, 15 fokig hűlünk.

Kedd: Az ország keleti harmadán, láne az Észak-Alföldön talán többet süt a nap, a középső országrészben és a Dunántúlon viszont gyakran (gomoly)felhős, többfelé záporos idő lesz - némi napsütés azonban mindenhol várható. Délután többnyire 20, 25 fokos maximumokra számíthatunk – de délkeleten illetve a Tiszántúlon akár 26-27 fokig is emelkedhet a hőmérséklet. Záporok, zivatarok környezetében azonban hirtelen több fokot hűlhet a levegő! A többnyire mérsékelt vagy gyenge, változó irányú szél legfeljebb záporok környékén élénkülhet meg. Még kora este is sokfelé eshet (zömmel az északi és nyugati országrészben). Éjszaka elsősorban már keleten, majd délkeleten fog elszórtan esni, közben a Dunántúlon kiderül az ég, előbújnak a csillagok. Hajnalra gyenge szélben 11, 16 fokig hűlünk.

Szerda: Bár némi napsütésre szinte mindenhol számíthatunk ám napközben többször is erősen megnövekszik a felhőzet, országszerte is sokfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására  - a délután második felére északnyugat felől már egyre többfelé felszakadozhat a felhőzet. Délután 19, 25 fokos maximumokat mérhetünk – délkeleten lesz a legmelegebb, de záporok, zivatarok környezetében gyorsan le is hűlhet a levegő. Napközben mindenhol megélénkül, az Észak-Dunántúlon és északkeleten meg is erősödik az északnyugati (néhol nyugati) szél. Éjszaka főleg északkeleten-keleten fog még elszórtan esni, de kora reggel a Dunántúlon is előfordulnak záporok. Hajnalra lassan mérséklődő északnyugati szélben csupán 7, 13 fokig hűlünk.

Csütörtök: Erősen gomolyfelhős idő lesz, de némi napsütés mindenhol várható. Inkább csak elszórtan alakulnak ki újabb záporok (főleg a Dunántúl déli és keleti felén illetve északkeleten, részben még a főváros környékén is). Délutánra 17, 20 fokig melegszünk – ezen belül az Alföldön lesz egy árnyalattal több. Napközben főleg nyugaton, majd a középső országrészben is megélénkül az északnyugati szél. Éjszakára már mindenhol megszűnnek a  záporok, s gyengülő északnyugati szélben hajnalig 8, 14 fokig hűlünk.

Péntek: Nyugaton, a déli országrészben vagy a főváros környékén zömmel napos idő lesz, szokásos napi gomolyfelhő-képződéssel – északkeleten már több lesz ezekből, itt elszórtan záporok is kialakulnak. Délutánra 19, 23 fokig emelkedik a hőmérséklet: ezen belül nyugaton és északkeleten lesz némileg hűvösebb. Napközben főleg a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a nyugati határnál meg is erősödik az északi-északnyugati szél. Éjszaka gyengén felhős idő lesz, mérsékelt északi-északnyugati szél fog fújni, hajnalra 9, 13 fokig hűlünk.

Szombat: Zömmel napos idő várható, a középső országrészben és keleten erősebben gomolyfelhős égboltra tekinthetünk fel, de itt is csak ritkán fordulnak elő majd záporok. Délután már 21, 25 fokos maximumokat mérhetünk (ezen belül ismét északkeleten lesz egy árnyalattal hűvösebb, északnyugaton a legmelegebb). A nyugati határ mentén és az ország keleti harmadán kifejezetten élénk északi-északkeleti szél fog fújni. Éjszaka, már mérséklődő északkeleti szélben, csökkenő felhőzet mellett egészen 9, 13 fokig csökken a hőmérséklet.

Vasárnap: Már több napsütésre számíthatunk, délután 22, 26 fokos maximumokat mérhetünk. Mérsékelt északkeleti szél fog fújni. Éjszaka sem várható újabb csapadék, gyengülő szélben 10, 14 fokig hűlünk

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.