Megártott a sok – Időjárás a héten

A héten átmenetileg javul az idő – szárazabb napokban, több napsütésben, magasabb nappali hőmérsékletekben bízhatunk. Ám az ősz győzelméhez kétség sem férhet.

Múlt heti prognózisunk sajnos minden tekintetben bevált: szerdától kivételesen csapadékos napokat írtunk, s írunk még ma, hétfőn is – az esőzésnek még most sincs vége. A Közép-Európa felett megülő, a sarkkörtől leszakadt hideg légörvény és a felszín közelében tapasztalható sekély ciklonális mező összjátéka napokon át tartó, nagy mennyiségű esővel, sokszor felhőszakadás-szerű záporokkal és zivatarokkal ajándékozott meg minket. S ezzel bizony nehezen birkózik meg az ország zöme – gyakorlatilag csupán az északkeleti sarokban hullott „mindössze” átlagos vagy az alatti csapadék.

Egy-két napig még ezen a héten is kitart ez a nedves időjárási szituáció: hétfőn napközben még mindig több helyütt várható (gyakorta záporos) csapadék – és a hőmérsékletek is csak északkeleten lesznek kellemesen melegek. Kedden több napsütésre számíthatunk, és melegebb is lesz – de néhol még előfordulnak záporok. Szerdától viszont, ahogy Közép-Európát is uralma alá hajtja a szeptemberben szokásos kontinentális anticiklon, minden tekintetben javul az idő. Hétvégéig határozottan kevesebb csapadék, szárazabb idő várható – annyit azért megjegyeznénk, hogy hőmérséklet terén leginkább a mind jobban rövidülő nappalokban lesz változás, az éjszakák, a hajnalok, s a mind később kezdődő reggelek rendesen hűvösek lesznek.

A megadott napi csúcshőmérsékletek pedig inkább csak néhány kora délutáni órára lesznek jellemzőek: délelőtt is lassan melegszik az idő, késő délután (még naplemente előtt) pedig már csökkenni is kezd. A következő markánsabb időjárás-változásra legalább vasárnap estig kell várni: ekkortól nagy valószínűséggel hűvösebb fokozatba vált a természet, mintegy a csillagászati ősz jövő heti beköszöntét is ünnepelve, de az újabb front eljöveteléig hétvégén is csak elszórt záporokkal találkozhatunk, szombaton pedig országosan is kifejezetten meleg lesz.

A hét közepére szép őszi idő

Hétfőn sokfelé még folytatódik az időszakosan csapadékos időjárás: szerencsére pont délen, délnyugaton lehet kevesebb víz – no és persze a melegebb északkeleten. Itt ismét meglehet akár a 25 fok is – de többnyire nem lesz több 16–22-nél (például a fővárosban is hűvös idő lesz, néha eshet is). Többfelé élénk lehet a délkeleti szél. Éjszakára, de legalábbis hajnalra azért többnyire mindenhol alábbhagy az eső, és 11–16 fokig hűl a levegő

Kedden Észak- és Nyugat-Dunántúlon, a főváros környékén és az Alföldön is várható még néhány zápor, de a korábbiaknál jóval kisebb intenzitásúak – máshol azért már kevesebb lesz a felhő, s többfelé süthet a nap is. Napközben már többnyire 18 és 23 fokig melegszik az idő, de keleten (például a Tiszántúlon) 25 foknál is több lehet. Szerdára virradóan már hűvösebb lesz, mint a korábbi napokon – köszönhetően annak, hogy kiderül: egészen 9–14 fokig csökken így a hőmérséklet. Napközben leginkább keleten lesz még késő nyárias, 25–26 fokos meleg, máshol inkább 21–24 fok várható – záporok a korábbiaknál kevésbé kiterjedten fordulnak elő. Legfeljebb a Dél-Dunántúlon lehet erősebb délkeleti szél.

Csütörtök hajnalban 8–12 fokig hűl a levegő, de a hűvös reggel után gyorsan melegszik az idő: 22–27 fokig (persze megint keleten lesz a melegebb), miközben többször láthatjuk a napot, s kissé megélénkül a délkeleti szél. A péntek reggel sem lesz valami meleg: 7–12 fokig süllyed a hőmérséklet, ám napközben már kellemes lesz – kora délután körülbelül 23–27 fok is lehet (s ennél csak néhol kevesebb), és most már a Dunántúlon is 25 fok körüli maximumokat mérhetünk – dettó élénk délkeleti szél kíséretében.

Szombatra virradóan 11–16 fokos minimumok várhatók – napközben az ország nagyobb, nyugati kétharmadán kirándulásra csábító, változóan felhős idővel, nem kevés napsütéssel és 22–27 fokkal kecsegtet minket a természet. Kelet-Magyarországon, mindenekelőtt az ország délkeleti negyedében azonban sok felhő és gyakori eső várható – az Alföldön déli, a Dunántúlon néhol délnyugati szél fúj majd. Vasárnapra virradóan kicsit több lesz a felhő, északon és délen is lehetnek záporok, éppen ezért „csak” 11–16 fokig hűl a levegő. Napközben ismét visszatérhetnek az esőfelhők (legkisebb eséllyel az ország központi területein) - később, már hétfőre virradó hajnalban pedig alighanem egy újabb frontrendszer érkezhet. Azért a hét utolsó napján is meglesz kora délutánra a 21–26 fok, a már északnyugati irányú szél is csak kicsit élénkül meg.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.