Nyár van, nyár – Időjárás a héten

Kicsit még kitart a tavasz, de hét közepétől hamisítatlan júniusi időnk lesz. Beleértve az alkalmi zivatarokat is.

Mikor azt olvassuk: „a Fekete-tenger északi partvidékén ciklon örvénylik”, hajlamosak vagyunk legyinteni: folytassa csak nyugodtan az örvénylést, mit zavar az minket. De nem úgy van az ám, hiszen az említett ciklon hátoldalán (s mi tagadás, mi is éppen itt tesszük a dolgunkat) egyelőre még kissé hűvös levegő szivárog a Kárpát-medencébe. Ráadásul jelenleg még egy meteorológiai értelemben vett hideg teknő csücsül felettünk, kifejezetten labilissá téve a levegő rétegződését – ebből mi itt lenn, a földön a záporokat, zivatarokat észleljük. A hét első két napja inkább még csak a május elejét idézi – de legalább nem a márciust–októbert, mint a hétvége! Az éjszakák mindenesetre még meglehetősen hűvösek lesznek – cserébe szinte egész héten legfeljebb gyenge légmozgást tapasztalunk.

A hét közepétől azért már a júniushoz méltó értékeket mérhetünk – ugyanakkor az is biztos, hogy idővel nem csupán meleg, de nedves, labilis levegő érkezik hozzánk (egy anticiklon áramlási rendszerében), ami kedvez majd a záporok-zivatarok kialakulásának. Csütörtökön például sokfelé hullhat dörgéssel-villámlással járó konvektív csapadék, és péntekre is marad még belőle mutatóba. Mindez azonban nem veti vissza a hőmérséklet ütemes növekedését: pedig (jelenleg kis valószínűséggel) alkalmi záporokkal, zivatarokkal talán a hosszú, pünkösdi hétvégén, legalábbis annak fináléjában is számolnunk kell (szombat-vasárnap még aligha). S jut eszünkbe: vasárnap, ugye, Medárd, kedvelt időjósló napunk: s ha nem is túl valószínű, de azért nem lehet kizárni, hogy itt-ott ekkor is megdördüljön az ég, de ezért fölösleges azon aggódni, hogy 40 napig nem tehetjük le az esernyőt.

Lassan bemelegszünk

Jön azért a fény is

Jön azért a fény is

 

Hétfőn még többfelé erősen felhős, keleten és a középső országrészben néha záporokkal, zivatarokkal tarkított, a Dunántúlon azonban már inkább napsütéses időnk lesz. A délutáni csúcshőmérsékleteken azért még nem látszik a június: mindössze 17, 21 fokig melegszünk. A keddre virradó éjszaka még egy kicsit csípős lesz: 6, 11 fokig hűl a levegő hajnalig – még szerencse, hogy már háromnegyed öt után felkel a nap. Kedden kevesebb lesz a felhő (azért napközben és kora este is előfordulnak újabb záporok, pláne a Dunántúlon!), több lesz a napsütés, s ennek hatására többnyire már 19, 23 fokig emelkedik a hőmérséklet (az északi hegy-völgyes határvidéken és az Észak-Dunántúl középhegységeiben helyenként még ez alatt maradunk). Szerdára virradó éjjel még mindig elég mélyre süllyed a hőmérséklet – egészen 7, 12 fokig.

Szerdán napközben inkább a napsütésé lesz a főszerep – ugyanakkor mind a Dunántúlon, mind az északi országrészben előfordulhatnak kisebb záporok. Délutánra már egészen 22, 27 fokig melegszik az idő. Csütörtökre virradóan a zömmel derült időben 9, 14 fokig hűlünk. Ezen a napon az ország keleti felében még háborítatlan nyári időnk lesz, az Alföldön például 28–29 fokos hőmérsékletekkel. A Dunántúlon azonban már délelőtt felhősödés kezdődik, és itt estig mind többfelé (s esetleg a főváros környezetében is) alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Késő estére mindenhol elcsitulnak a  zivatarok, a péntekre virradó éjszaka száraz idő lesz – hajnalra 10, 15 fokig csökken a hőmérséklet. Pénteken napközben is növekednek a gomolyok, s északkeleten, keleten ezekből záporok, zivatarok is kifejlődnek majd, ám ettől függetlenül sokat süt a nap is, és jó magasra szökik a hőmérő szála: egészen 23, 28 fokig (az Észak-Dunántúlon és az északi hegyvidéken lesz kissé hűvösebb).

Szombatra virradó éjjel a keleti országrészben is szépen elülnek a kora estére megszaporodó záporok, zivatarok – 11, 16 fok lesz a hajnali mélypont. Másnap igazi kora nyári meleg lesz, kevés felhővel, 24, 29 fokos meglehetős nappali csúcsértékekkel – északkeleten megélénkülő északi széllel. Vasárnap hajnalban már csak 12, 18 fokig hűl a levegő, a hét utolsó napján (pünkösdvasárnap, s egyben Medárd!) még erősödik is a felmelegedés: akár 27, 31 fokos délutáni csúcshőmérsékletekkel. Pünkösdhétfőn részleges kánikula lesz 28, 32 fokos csúcshőmérsékletekkel, néhol kicsit élénkebb északnyugati széllel.

Figyelmébe ajánljuk