Őszből a nyárba – időjárás a héten

Fokozatosan tér vissza a május, hétvégén már a kora nyárból is ízelítőt kapunk.

Ha az elmúlt években sokat panaszkodtunk az elmaradt tavasz miatt, akkor idén erre semmi okunk: az átmeneti évszak felvonultatja valamennyi fortélyát, habár már a nyárra sem kell sokat várnunk.

A pünkösdi lehűlést okozó közép-európai viharciklon megtette a dolgát: a háromnapos ünnepre több fokkal az ilyenkor szokásos értékek alá süllyedtek a hőmérsékletek. Hirtelen, nagymértékű melegedésben még nem reménykedhetünk, de azért szépen, fokozatosan javul az idő. A hangsúly a fokozatosságon van: egyelőre ugyanis még hűvös nappalok, átlag alatti hőmérsékletek várnak ránk, s napközben, pláne kedden, többfelé alakulnak ki záporok. A hűvösebb levegő utánpótlását biztosítja az élénk északnyugati szél is. Csütörtökön már többnyire eléri a napközbeni hőmérséklet a 20 fokot (az ország ekkor még hűvösebb északkeleti sarka kivételével), de igazából péntektől lehet számítani határozottabb melegedésre, paradox módon egy érintő, nyugaton további záporokkal kecsegtető hidegfront nyomán. Hétvégére száraz, nyugodt időnk lesz, a 20 fok feletti, sőt, vasárnap már sokfelé a 25 fok körüli hőmérsékleteket célozza meg a természet: ebben az évben először színt is kaphat a bőrünk, ráadásul alig vesszük észre, hiszen a hőérzetet mérsékli majd a kellemesen fújdogáló délies szél. Mindez persze annak köszönhető, hogy egy lassan felénk araszoló hidegfront előterében intenzív déli légáramlás alakul ki, s jövő hét elején, várhatóan a meleg hétfői tetőzése után, aznap késő este ez a hidegfront be is köszön a Kárpát-medencébe, ám remélhetőleg csupán keddre veti vissza (átmenetileg!) a hőmérsékleteket, sok eső és főleg nyugaton viharos szél kíséretében.

Hétvégén melegszik

Kedd: Erősen gomolyfelhős idő lesz, napközben elszórtan alakulnak ki újabb záporok – azért több-kevesebb napsütésben is lesz részünk. Délután sem lesz több 13, 17 foknál. Főleg az északi és keleti országrészben élénk északnyugati szél fog fújni. Éjszaka legfeljebb már csak északkeleten eshet itt-ott, hajnalra legfeljebb mérsékelt szélben 3, 10 fokos minimumokat mérhetünk (északkeleten előfordulhat talaj menti fagy).

Szerda: Változóan, délután erősebben gomolyfelhős időnk lesz, főleg a Dunától keletre fordulnak elő kisebb záporok. Délutánra már 15, 19 fokig melegszik a levegő – talán délnyugaton lesz a legmelegebb. A középső és a keleti országrészben napközben még az északnyugati szél élénkül meg – a Dunántúlon délután már mérsékelt délnyugati szél fog fújni. Éjszakára kiderül, keleten gyenge, a Dunántúlon mérsékelt déli-délkeleti szél fog fújni. Hajnalra 6, 10 fokig hűlünk.

Csütörtök: Már több lesz a napsütés, de azért napközben beindul a gomolyfelhőgyár, s délután főleg a Dunántúl nyugati és északi részén, valamint a Duna-Tisza-közén sorra alakulnak ki a záportömbök, s néhány zivatar is kialakulhat. Délután már 16, 21 fokot is mérhetünk – főleg a nyugati és a középső országrészben élénkül meg a déli-délkeleti szél. Kora estétől a Dunántúlon, no meg északkeleten lesz több felhő, ott kisebb záporok is előfordulnak. Hajnalban már nem lesz 6, 12 foknál hidegebb, a Nyugat-Dunántúlon ekkorra már az északnyugati szél támad fel.

Péntek: Sokat fog sütni a nap, de azért gomolyfelhők is maradnak az égen: délután főleg a Dunántúlon számíthatunk kisebb záporokra, ritkán zivatarokra. A Dunántúl és az Alföld nagyobb részén élénkebb északi-északkeleti szél fog fújni, északon mérsékelt marad a légmozgás. Délután már 19 és 22 fok között alakulnak a csúcshőmérsékletek is. Éjszaka sem lesz hideg: kora reggelig nyugaton mérsékelt, keleten gyenge szélben, derült időben 7, 12 fokig hűlünk.

Szombat: Napos, kellemesen meleg, igazi májusi idő várható, délután már 21, 24 fokos maximumokkal. Főleg a Dunától keletre (illetve még a Dél-Dunántúlon) élénkül meg az északkeleti szél. Éjszaka sem várható csapadék, hajnalra 9, 14 foknál nem lesz kevesebb (érdekes módon magasabb hegyeinkben a hőmérsékleti inverzió, a magasban zajló intenzív melegedés miatt ennél is enyhébb lesz a hajnal!).

Vasárnap: Derült, szinte már kora nyári idő lesz, sok napsütéssel, délután már 22, 26 fokos maximumokkal. Napközben nyugaton élénkülhet meg a déli-délkeleti szél, keletebbre mérsékelt marad a légmozgás.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk