Május, a monszun hava – Időjárás a héten

Nagyjából átlagos hőmérsékletű, de erősen csapadékos időre készülhetünk: az eddigi záporokhoz és zivatarokhoz kitartó esőzés is társulhat.

A múlt heti prognózisunkban emlegetett magassági hidegörvények, hidegcseppek hatása olyannyira tartósnak bizonyult, hogy még e hét elejének időjárását is befolyásolja.  Ennek megfelelően továbbra is záporos, zivataros időnk lesz: napközben szépen meghíznak a gomolyfelhők, itt ott megdörren az ég, eközben sajnos jégeső és felhőszakadás is előfordulhat. A hét első napján még nyugaton lesz viszonylag nyugodtabb idő, és az ország keleti kétharmadán várható gyakrabban konvektív csapadék, ám keddtől némileg fordul a kocka – habár a záporok, zivatarok kipattanását az ország egyetlen régiójában sem lehet kizárni. Emellett voltaképpen kellemes hőmérsékletű idő lesz: amikor éppen kisüt a nap (s ebben is lesz részünk), akkor 22-23 fok is lehet – záporok, zivatarok környezetében azonban hirtelen több fokot is hűlhet a levegő, és a feltámadó szél is csökkenti a hőérzetet.

Csütörtökön újabb magassági hidegörvény érkezik, s ez várhatóan pont telibe talál minket: országosan nagy mennyiségű csapadék várható a szokott kísérőjelenségekkel, no és megerősödő délkeleti széllel. Valószínűleg a hét utolsó három napjára is marad a változékony, gyakorta záporos, zivataros, szeles idő, ráadásul néhány fokot még csökken is a hőmérséklet. Igaz is, e hétre (csütörtök-péntek-szombat) esik három fagyosszent: Pongrác, Szervác és Bonifác azonban ezúttal nem fagyot hoznak, inkább tekintélyes mennyiségű esőt zúdítanak az országra. Pünkösdkor is borongós, néhol még esős idő lesz, bár hétfőn már kevesebb helyen fog esni.

Záporeső, zivatar…

Hétfő: Változóan, később erősen gomolyfelhős időben délután 18, 21 fokig emelkedik a hőmérséklet. Főleg északon és északkeleten (illetve részben az Alföldön) számíthatunk újabb záporokra, zivatarokra – ezek környezetében megerősödhet az amúgy mérsékelt szél. Estétől már csökken a felhőzet, éjszaka legfeljebb az Észak-Dunántúlon alakulnak ki záporok. Hajnalig többnyire gyengén felhős időben, gyenge szélben 7, 12 fokig csökken a hőmérséklet.

Kedd: Napközben ismét megnövekszik a gomolyfelhőzet, de ezúttal főleg a Dunántúlon, a középső országrészben és a Dél-Alföldön alakulnak ki nagyobb számban záporok, zivatarok. Délután 16 és 21 fok közötti maximumok várhatók – ezúttal keleten lesz a melegebb. Többnyire mérsékelt, az Észak-Dunántúlon élénkebb délkeleti szél fog fújni. Éjszaka is kialakulhatnak záporok, főleg nyugaton és a középső országrészben. A felhős időben, gyenge szélben hajnalban sem lesz kevesebb 9, 14 foknál.

Szerda: Változóan felhős, de néha napos idő lesz, délután ismét többfelé alakulnak ki záporok, a korábbinál talán kevesebb helyen. Délután zömmel 18, 21 fokos maximumokra számíthatunk de északkeleten még 22, 24 fokot is mérhetünk, ekkor átmenetileg kicsit megélénkül a délkeleti szél. Kora estétől a Dunántúlon és a déli országrészben egyre nagyobb területen várható csapadék záporok, zivatarok formájában. A borult időben reggel sem lesz kevesebb 10, 14 foknál, mérsékelt délkeleti szél fog fújni.

Csütörtök: Borult időben sokfelé várható eső, zápor, de északkeleten estig még nem várható jelentős csapadék.  Délután az ország nagyobb részén csupán 17, 21 fokos maximumokat mérhetünk (a Dunántúlon lesz a hűvösebb) – de az ország északkeleti sarkában néhol még 25 fok is lehet. Délután megélénkül a délkeleti szél. Este illetve az éjszaka első felében sokfelé és intenzíven fog esni, hajnalban viszont nyugat-délnyugat felől átmenetileg nagyobb területen is felszakadozhat a felhőzet. Erős délkeleti, a Dunántúlon helyenként már délnyugati szél fog fújni. Reggelig csupán 13, 15 fokig hűlünk.

Péntek: Előbb (már délelőtt) főleg északon, később az ország más részein is sokfelé esni fog, főleg konvektív, záporos csapadék – keleten kezdetben még több napsütésben reménykedhetnek. Igen erős délnyugati szél fogja csökkenteni a hőérzetet – főleg a déli és a keleti országrészben. Délután nyugaton 14, 18, keleten még 19, 21 fokos maximumokra számíthatunk. Éjszaka országosan is sokfelé felé fog esni, miközben még mindig kissé élénk délnyugati szél fog fújni. Reggelig 13, 16 fokig hűlünk.

Szombat: Erősen felhős, többfelé csapadékos idő lesz – vasárnapig az ország számos régiójában akár jelentős mennyiségű csapadék is lehullhat. Északnyugaton élénk, néhol erős északnyugati, délen és keleten nyugati-délnyugati szél fog fújni.  Délután 16, 20 fokos maximumokat mérhetünk. Reggelre még mindig sokfelé felhős, országszerte erősen csapadékos időben 9, 14 fokig hűlünk – késő estétől nyugaton már az északnyugati szél élénkül meg..

Vasárnap: Erősen felhős idő lesz, főleg a Dunántúlon és délen fog még esni. Délután is  mindössze 13, 16 fokos maximumokra számíthatunk, kivéve északkeleten, ahol még 18-19 fok is lehet. E napon már igen élénk északnyugati szél csökkenti hőérzetünket. Éjszakára mindenhol eláll az eső, hajnalra mérsékelt északnyugati szélben 5 és 10 fok közötti minimum hőmérsékletek várhatók.

Hétfő: Változóan, de északon, északnyugaton erősebben felhős, s itt csapadékos idő lesz, délután 14, 18 fokos maximumokkal - nyugaton lesz a hűvösebb, keleten, ahol néha a nap is kisüthet, a melegebb.. Élénk északnyugati szél fog fújni.

 

 

 

(Előrejelzésünk a hét során naponta frissül!)

Figyelmébe ajánljuk