Két kánikula között – Időjárás a héten

A sokfelé még csapadékos hétfő után átlagosan meleg nyári napok következnek. Hét közepétől fokozatosan visszatér a kánikula.

Kicsit korán érkezett a múlt heti hőhullám, ezt bizonyítja, hogy pénteken és szombaton is megdőlt a napi hőmérsékleti maximumrekord, ráadásul szombatra virradóan az aznapi legmagasabb minimumrekord is a múlté lett (úgy a fővárosban, mint országosan). Pont ez az a vonása a hőhullámoknak, melyek különösen városi környezetben teszik nehézzé az elviselésüket.

Nos, ebből a szempontból az előttünk álló napok jóval kellemesebbek lesznek: nagyjából átlagos hőmérsékletű nappalok nyomán éjszaka azért már jobban lehűl, és így felfrissülhet a levegő. Amúgy a hét első napjain még felettünk lesz a vasárnap befutott és itt lelassult hidegfronton képződött sekély peremciklon, emiatt főleg a Kárpát-medence keleti felén (nagyjából a Dunától keletre) hétfőn és keddre virradó éjszaka még többfelé várhatók újabb záporok, zivatarok, sőt keleten még a keddi nap első felében is megdördülhet az ég. Kedd délutántól azonban fokozatosan megnyugszik nálunk az időjárás, megritkulnak a záporok is, többet süt majd a nap és lassan tovább melegszik a levegő, így köszönti a nyár a június végét és a július beköszöntét. Mondjuk, éppen péntekre virradóan, illetve napközben főleg az ország északi és északi részén érezteti hatását egy gyenge hidegfront, de ez a hőmérsékleteket sem nagyon veti vissza (legfeljebb a maximumok emelkedését torpantja meg), és nagy csapadékot sem hoz. Július első szombatján pedig a papírforma szerint igazi strandidőnk lesz, többfelé megint kánikulai hőmérsékletekkel, elszórt záporokkal, vasárnapra virradóan már ismét trópusi éjszakával. Most úgy néz ki, a hét utolsó napján viszont egy csapadékot hozó hidegfront is érkezhet, ami gátat vethet a hőség fokozódásának.

Mérséklődik a meleg

Hétfő: Kezdetben még szinte az egész országban előfordulhat csapadék, a délután második felétől északnyugaton már inkább változóan felhős, de keleten, északkeleten, a Duna–Tisza közén és Budapest környékén továbbra is záporos, néha zivataros idő lesz. Főleg a Dunántúlon (annak is leginkább az északi részén) erősödik meg az északnyugati szél, de a főváros környékén is élénken fúj majd. A csúcshőmérsékletek délután 21 és 28 fok között tetőznek – talán a keleti országrészben lesz a legmelegebb. Éjszaka is a Dunától keletre, részben a főváros környékén és a déli országrészben várható még csapadék. Hajnalra jobban felfrissül a levegő, mint a korábbi napokban, sokfelé élénk marad az északias szél is: a minimumok 15, 19 fokok között alakulnak.

Kedd: A nap első felében a középső és a  keleti országrészben (így a főváros környékén is) lehetnek még záporok, zivatarok, ezt követően délután már változóan gomolyfelhős-napos idő lesz, elszórtan helyi záporokkal. Most már nem csupán a Dunántúlon, de keleten és délen is igen élénk északias szél fog fújni. A csúcshőmérsékletek délután is igen visszafogottan, többnyire csupán 22, 27 fokok között (de néhol ez alatt!) tetőznek, talán még a Kisalföldön lesz a legmelegebb. Éjszaka csapadék már nem várható, a szél is mindenhol gyengülni fog, hajnalra 12, 17 fokig hűlünk (legfeljebb a jól átmelegedett városi hőszigeteken és a Balaton partjai mentén lehet ennél több).

Szerda: Melegszik az idő, már 26, 29 fokot is mérhetünk, miközben csapadék szinte sehol sem várható, sokat süt majd a nap. Mérsékelt, változó irányú szél fog fújni. Éjszaka is száraz, csillagfényes idő lesz, hajnalban 15, 20 fokos minimumokkal, gyenge széllel.

Csütörtök: Meleg, napos, többnyire száraz idő lesz, délután már főleg 28, 32 fokos csúcshőmérsékleteket konstatálhatunk, sokfelé visszatér a kánikula. Azért a Nyugat-Dunántúlon délután már előfordulnak záporok, talán zivatarok is. Főleg a Dunántúlon élénkül meg a déli-délkeleti szél. A légmozgás estére előbb mérséklődik, majd északnyugat felől irányt vált, s a Dunántúlon az északnyugati szél élénkül meg, míg keletebbre gyenge marad a légmozgás. Éjszaka a Dunántúlra megérkezik egy csapadéktömb, itt (és esetleg a főváros környékén is) többfelé fog esni. Hajnalra 16, 21 fokig hűlünk.

Péntek: Kezdetben mindenhol napsütéses idő lesz, kora délutántól északon, illetve az ország nyugati harmadán várhatók elszórtan záporok, zivatarok – az ország nagyobbik, keleti részén zavartalanabb lesz a napsütés. Mérsékelt, változó irányú szél fog fújni, mely legfeljebb a zivatarok környezetében élénkül meg.  Délután többnyire 28, 32 fokos maximum hőmérsékletekre számíthatunk – keleten lesz a melegebb. Éjszaka már mindenhol száraz idő lesz, hajnalra lassan mérséklődő szélben 18, 23 fokok között állnak be a minimumok.

Szombat: A nap első felében mindenhol sok lesz a napsütés, délutánra 29, 34 fokig melegszünk – az ország nagy részén már ismét kánikula lesz. Délután a megnövekvő gomolyfelhőzetből előbb északkeleten, majd a középső országrészben és Dunántúlon (így a főváros és a Balaton térségében is) alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Többnyire mérsékelt, változó irányú szél fog fújni - délután a Dunántúlon élénkülhet meg a déli szél és a zivatarok környezetében is előfordulhatnak hevesebb széllökések. Éjszaka egy csendesebb esti intermezzo után főleg az ország északnyugati harmadán (például a főváros környékén) eshet, jó eséllyel zivatarok kíséretében. Hajnalra keleten visszafogott, a Dunántúlon már megélénkülő légmozgás mellett 19, 23 fokig hűl a levegő - kora reggel főleg északon, a középső országrészben illetve az Alföldön fog esni.

Vasárnap: Napközben nyugat felől fokozatosan felszakadozhat a felhőzet, keleten még borult időre számíthatunk. Kora délelőtt még sokfelé eshet (ekkor még Budapest környékén is), de a nap további részében inkább már csak északkeleten illetve az ország keleti harmadán.  Délután 19, 27 fokos maximumokra számíthatunk – talán még keleten lesz a legmelegebb, ám itt sokfelé még délelőtt eléri a hőmérséklet a napi csúcsértékét. Sokfelé fúj majd erősebb északi-északnyugati szél.

(Előrejelzésünk a hét során folyamatosan frissül!)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?